Misschien verwacht je het niet, zeker als je nog nooit eerder in Zuidelijk Afrika bent geweest, maar wist je dat je Mozambique heel goed met een huurauto kunt bezoeken? Lees in deze blog de ervaringen die we zelf hebben opgedaan tijdens onze reis door Mozambique en je bent klaar om te gaan!

Hoe is de kwaliteit van de wegen in Mozambique?
Over het algemeen is de kwaliteit van de wegen in Mozambique goed. Vanaf Maputo noordwaarts loopt de N1, een lange weg die tot Vilanculos ongeveer gelijkloopt aan de kust. Veel reizigers zullen één of meerdere plaatsen aan de kust van Mozambique bezoeken en dus een aanzienlijk deel van de route rijden over de N1. De weg is volledig geasfalteerd en grotendeels in een goede staat. Ook hier zul je af en toe een pothole (putten/kuilen) tegenkomen, maar deze zijn over het algemeen niet zo groot. De wegen die iets meer in het binnenland liggen zullen over het algemeen ook geasfalteerd zijn, maar zijn vaak eenbaanswegen, vergelijkbaar met onze provinciale wegen. Indien je via de Giriyondo Border Post van Zuid-Afrika naar Mozambique reist, zul je waarschijnlijk via Chokwe en vervolgens Chibuto naar de kust rijden. Deze weg is prima te rijden, met af en toe stukken met meer potholes. Wees ook oplettend op eventuele dieren op de weg. Veel mensen wonen dicht in de omgeving van een weg en laten hun vee vrij grazen. Ga je de grens over naar Zuid-Afrika? Lees dan ons andere blog alles wat je moet weten over grensovergangen in Zuidelijk Afrika

Mozambique Tolweg Tolpoort

4x4-rijden in Mozambique?
Hoewel ruim de meerderheid van de wegen geasfalteerd is, kan het toch zijn dat je een 4x4-auto nodig hebt voor je reis. Het gaat dan met name om de stukken waar je van de grote weg afgaat en naar je accommodatie rijdt. Indien je bijvoorbeeld bij Naara Eco Lodge wenst te verblijven, zul je bij Chidenguele de N1 verlaten en vanuit daar via een zandweg langs het meer rijden naar de accommodatie. Op sommige delen van de route bestaat de ondergrond uit zeer mul zand, waar je echt een 4x4 voor nodig hebt. Als je niet over een 4x4-auto beschikt, kan je ook gebruikmaken van een transfer naar de accommodatie.

Een ander voorbeeld: als je door het Parque Nacional de Limpopo reist, zul je ook verschillende typen ondergrond tegenkomen zoals grote rotsen, mul zand, gravelwegen met ‘wasbordjes’. Een auto die hoog op de wielen staat is dan wel echt een must! Tijdens onze reis hebben wij wel enkele keren de auto uit voorzorg in de 4x4-stand gezet, maar achteraf bleek dit niet essentieel te zijn. Zou het gelukt zijn zonder 4x4? Waarschijnlijk wel. Vanuit Massingir reden we via een zandweg naar Covane Community Lodge. Ook hier hebben we de auto in 4x4-stand gezet, maar we hadden ons waarschijnlijk ook gered zonder 4x4. Wel is het prettig als je weet hoe je om moet gaan met rijden in mul zand, ook het aanpassen van je bandenspanning aan de ondergrond is erg belangrijk!

Mozambique Limpopo NP 4

Verkeersregels in Mozambique
Net als andere landen in zuidelijk Afrika zijn de verkeersregels in Mozambique wat anders dan dat we in Nederland gewend zijn. Ook in Mozambique rijdt men aan de linkerzijde van de weg. Verder mag je niet met slippers aan rijden en dien je te beschikken over een gevarendriehoek, een fluorescerend hesje per persoon, brandblusser en een Third Party Insurance. Daarnaast zul je, met name aan de N1, veel veranderingen zien in de maximale snelheid. Op de meeste grote wegen mag je 100 km/h of 120 km/h rijden. Bij het naderen van een lokaal dorp of ‘rural village’ zul je de snelheid eerst zien veranderen naar 80 km/h en vervolgens 60 km/h. Het is echt heel belangrijk dat je je hieraan houdt! Indien je een meter na het passeren van het bord nog te hard rijdt, kan de politie erg streng optreden. Dat geldt ook bij het verlaten van het dorp: ga niet alvast versnellen vóórdat je het bord gepasseerd bent. Wees geduldig en bespaar jezelf zo een eventuele confrontatie met de politie. Houd er ook rekening mee dat veel medeweggebruikers rijden in voertuigen die niet de maximale snelheid zullen rijden, vaak zelfs ver daaronder. Wanneer je ze nadert, zullen ze vaak naar links uitwijken, zodat er ruimte vrijkomt om ze in te halen. Dit is toegestaan, maar doe dit alleen als je (ver) vooruit kunt kijken en zeker weet dat het veilig is. Schakel zo nodig terug en geef goed gas. Ook maken veel mensen gebruik van gedeelde taxibusjes die stoppen voor mensen langs de weg. Het kan zijn dat ze ineens uitwijken naar links of in de berm staan. In Afrika gaat alles wat flexibeler.

Mozambique Xai Xai Maputo Onderweg 9

Politiecontroles in Mozambique
Het is helaas een veelgehoord fenomeen in Mozambique: de politiecontroles. Met name bij het inrijden van dorpen zul je ze op de weg zien staan. Soms met radarcontroles, dan is het handig als je je aan bovenstaande tips over de snelheid hebt gehouden. Indien er niet gecontroleerd wordt op snelheid, dan gaat vaak om een algemene controle. Ze kiezen willekeurig auto’s uit die vervolgens geïnspecteerd worden. Vaak moeten de lokale busjes stoppen, omdat hier nog weleens wat aan wil mankeren. Soms worden ook internationale bezoekers gevraagd te stoppen. Begroet vriendelijk en laat eventueel je internationaal rijbewijs zien. Agenten willen soms gewoon even een praatje maken en horen graag hoe mooi hun thuisland is. Helaas zitten er ook corrupte agenten bij. Blijf altijd rustig en vriendelijk en geef belangrijke documenten niet af. Laat je niet aanpraten dat je te hard hebt gereden, vraag vooraf altijd om een officiële bevestiging van de bekeuring of geef aan dat je alleen akkoord gaat als je naar het plaatselijke officiële politiekantoor wordt gebracht. Als de agent in kwestie corrupt is, druipt hij of zij vaak af als je voet bij stuk houdt en aangeeft dat je het alleen via de officiële weg wilt oplossen. Laat je niet ontmoedigen door dit laatste beetje informatie over corrupte agenten, wees jezelf er alleen van bewust dat dit kan gebeuren. Laat je reis niet verpesten en geniet van het avontuur!

Ook met de auto door Mozambique reizen? 
Er zijn enkele interessante voorbeeldreizen die we aanbieden zoals de 21-daagse Self-drive Kito: Zuid-Afrika, Mozambique en eSwatini of bijvoorbeeld de 15-daagse Autoreis Devlin: Zuid-Afrika en Mozambique. Op basis van je ervaring en wensen kijken we graag naar hoe we jouw meest ideale reis kunnen vormgeven, dus een reis op maat is zeker mogelijk!