eSwatini, voorheen bekend als Swaziland, is een koninkrijk in het zuiden van Afrika, met Koning Mswati III aan het hoofd (sinds 1986). Het is een van de kleinste landen van het continent met een oppervlakte van ongeveer 17.364 vierkante kilometer, dat is net iets minder dan de helft van Nederland. Het landschap van eSwatini is gevarieerd en omvat zowel savannes als bergen, waardoor het een thuis is voor verschillende diersoorten, zoals leeuwen, neushoorns, olifanten en luipaarden. eSwatini is een prima bestemming om 1 of 2 dagen te verblijven.

Swaziland of eSwatini?
Koning Mswati III heeft in 2018 de naam van Swaziland officieel gewijzigd naar eSwatini, wat "het land van de Swazi's" betekent. Deze naamswijziging was bedoeld om afstand te nemen van het koloniale verleden van het land. Als koninkrijk wordt eSwatini geregeerd door Koning Mswati III sinds 1986.

Het landschap van eSwatini
Het grondgebied van eSwatini kan worden verdeeld in vier geografische regio's. In het oosten van het land strekken de Lebombobergen zich uit, met een maximale hoogte van 600 meter en een droog subtropisch klimaat in noord-zuid richting. Ten westen daarvan ligt een laagte op ongeveer 200 meter boven de zeespiegel, met een droog boslandschap als dominante landschapstype. Het middelveld, dat ruim een kwart van het land beslaat, heeft vruchtbare heuvels en valleien met een gemiddelde hoogte van 700 meter boven de zeespiegel. In het westen van het land ligt een hoogvlakte op ongeveer 1300 meter boven de zeespiegel, die overgaat in de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen. Hier zijn onder andere bosgebieden te vinden. eSwatini is omringd door Zuid-Afrika en Mozambique en heeft twee hoofdsteden: Mbabane als bestuurlijke hoofdstad en Lobamba als koninklijke hoofdstad. Het land heeft over het algemeen een gunstig klimaat.

Swaziland Eswatini Ramon Lucas 1

Cultuur en traditionele ambachten van eSwatini
eSwatini heeft een indrukwekkende reeks van traditionele kunsten en ambachten. Veel van deze producten zijn nu te vinden in de trendy etnische boetieks over de hele de wereld. Door het hele land zijn mannen en vrouwen aan het werk om het fijne handwerk te maken dat zo populair is bij de bezoekers. Creatieve manden in levendige kleuren, hout en stenen beelden, glaswerk, prachtige kaarsen, batik, sieraden allemaal uniek Swazi. Op veel plaatsen zijn ze te koop, er is ook kans om de ambachtslieden aan het werk te zien, en zelfs mogelijkheden voor bezoekers om zelf wat te kunnen maken. 
>> Arts & Crafts winkels: Stalletjes met kunstnijverheid vind je overal in eSwatini langs de weg. Ook op de markten bij Manzini en Mbabane.
Maar meer geschikt voor de toerist vind je bij de volgende centra:
>> Ezulwini Craft Market: veel stalletjes met handvaardigheden en typische curiosa uit Swaziland.
>> Mantenga Craft Centre: diverse collecties van kunst en handvaardigheid waaronder manden, mohair, sieraden etc.
>> Swazi Candles Complex: bij Malkerns, de fabriek en meer andere winkels zoals Baobab Batik and Rosecraft.
>> Yebo Contemporary Art Gallery & Shop: is een speciale galerie met exclusieve producten ontworpen door plaatselijke artiesten. Er zijn speciale stoffen ontworpen en bedrukt. Het wordt per meter verkocht. Ook kaarten, sieraden en T-shirts.

ESwatini Swaziland Art Craft Shop

Wat is er te doen of te zien in eSwatini?
>> De meeste reizigers gaan via het noorden en Piggs Peak naar Mbabane. Dit is op zich een prachtige route om te rijden. Het wordt wel klein Zwitserland genoemd. Je hebt het Malolotja Nationaal Park aan de rechterkant liggen. Dit is een prachtig gebied om te wandelen. Je vervolgt je reis en kunt nog even afslaan naar de Ngwenya galsfabriek vlak voor Mbabane. Dit is leuk om te bezichtigen. Daarna ga je verder via Mbabane naar een lodge/B&B of Mlilwane Wildlife sancutary om te overnachten.
>> Mlilwane is een van de drie Biggame parks in Eswatini. Andere zijn Mkhaya game reserve net na Manzini en Hlane Royal national Park wat iets noordelijker ligt. Mlilwane is een van de parken met klein wild die het meest toegankelijk is. Vlakbij is ook het Mantenga cultural village, waar je kunt zien hoe men rond 1850 woonde en werkte. Vlakbij liggen ook de Mantenga Falls. Bij Mlilwane kun je verder wandelen, fietsen en paard rijden. Hierna vervolgen de meeste reizigers hun reis weer naar Zuid-Afrika. Na Manzini wordt het landschap iets minder en ook zijn hier verder geen grote plaatsen meer die je aan kunt doen. Vandaar dat de meeste mensen na 1 of 2 dagen weer doorrijden.

Mlilwane Swaziland Ramon Lucas 6

Grensovergangen
Er zijn verschillende grensovergangen. De meest gebruikte zijn Ngwenya/Oshoek aan de westkant; Matsamo/Jeppes Reef aan de Noordkant Lavumisa/Golela in het Zuiden. Om van St. Lucia/Hluhluwe naar het Krugerpark te rijden (of andersom) is het doorkruisen van eSwatini een stuk mooier dan er door Zuid-Afrika omheen rijden. De grensovergangen zijn niet erg tijdrovend en de wegen zijn prettig.

Ook een reis maken naar eSwatini? 
Zoals gezegd is eSwatini een mooie bestemming om 1 á 2 nachten te verblijven tijdens je reis door Zuidelijk-Afrika. Wij bieden allerlei verschillende reizen aan waarin je het land combineert. Enkele interessante reizen die wij aanbieden zijn de 28-daagse Budgetreis Maalik: Zuid-Afrika van Johannesburg naar Kaapstad. Voor een kortere reis is de 14-daagse kennismakingsreis Zuid-Afrika interressant. Of bijvoorbeeld ook de 14-daagse safarireis Ashon: Zuid-Afrika en eSwatini - 6 wildparken. Ook voor maatwerk kan je bij ons terecht!