In juli 2023 kreeg ik de kans op de prachtige regio in Fins Lapland te bezoeken. Tijdens mijn reis heb ik enkele activiteiten beleefd die ik graag met jullie wil delen. Van E-fatbiken tot betoverende boottochten onder de middernachtzon, en zelfs uitdagende survivalervaringen in de wildernis. Ontdek de top 3 activiteiten die ik heb gekozen en laat je inspireren om zelf Fins Lapland te ontdekken.

1.E-fatbiken in Saariselka
De natuur in Fins Lapland ontdekken op een makkelijke en niet vermoeiende manier? Dat is mogelijk met een E-fatbike! Je komt zo op erg mooie plekken waar je met de auto niet kunt komen. De sneeuwscooter routes worden vaak gebruikt om het e-biken avontuurlijker te maken. Lapland Safari's organiseert verschillende activiteiten met E-fatbikes. Zo heb je voor beginners en gevorderde diverse routes. Onderweg zul je stoppen en genieten van een glas met typische Finse bessensap. Zelf heb ik deze tocht mogen maken in Saariselka, maar er zijn op meerdere plekken in Finland mogelijkheden om met de E-fat bike op pad te gaan. De tour start altijd vanaf het kantoor van Lapland Safari’s en hier geven ze uitleg over de route en het gebruik van de E-fatbikes. De adviesleeftijd vanaf 12 jaar (boven de 150 cm). Deze tocht is inclusief helm en gids.

Fins Lapland  Laplandsafari%27s Fatbike

2. Midnight Sun Boat trip op het Inari meer 
Deze boottocht gaat over het bekende meer van Inari en staat in het teken van de middernachtzon. Ook al kun je de middernachtzon niet altijd zien i.v.m. slecht weer, deze boottrip (vissersboot) is een leuke activiteit ook zonder middernachtzon. Je kunt opstappen bij Hotel Inari of je kunt worden opgehaald uit het plaatsje Inari. Vanuit Visit Inari start de boottrip. De tocht duurt 2 uur en kan worden geboekt tussen begin juni tot eind juli. Ook zijn er andere mooie tochten over het meer van Inari, waaronder: 
- Boottrip naar het nationale park met Sami verhalen.
Deze boottrip start met een tocht van 15 km door de rivier Lemmenjoki en eindigt in het Nationale Park met de bekende waterval Ravadas. Bij deze tocht zul je genieten van een kleine wandeling door de natuur en wordt afgesloten met rendiersoep en koffie met cake. Er zijn mogelijkheden voor vegetariërs. Bij deze tocht is het mogelijk om meer te weten te komen over de traditionele Sami Joik en verhalen over de rendieren. Het kan erg koud zijn op een zomerse dag, maar daarom hebben ze ook thermische kleding te leen. De eigenaar van dit bedrijf stamt zelf af van de Sami en daardoor maakt het de activiteit nog persoonlijker. Deze tocht wordt gehouden op maandag, woensdag en vrijdag en start om 10.30 uur (+/- duur 4 uur).

Boottocht Fins Lapland

3. Wilderness Camp in Ivalo
Vanuit Ivalo worden er activiteiten aangeboden waarbij je de uitdaging aangaat om te overleven in de natuur, survivallen! Een erg leuke activiteit die geschikt is voor iedereen, inclusief gezinnen met kinderen. Er worden verschillende opdrachten uitgezet waarbij je in teams moet proberen om zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren binnen een bepaalde tijd. Je leert vaardigheden zoals het opzetten van een tent, vuur maken zonder hulp middelen, locatie vinden zonder GPS etc. Deze activiteit zal beginnen in Ivalo en met een korte autorit van 12 km zul je aankomen bij het Wilderness Camp! Deze activiteit wordt alleen op een donderdag gehouden en bij een minimum van 2 personen. De activiteit is inclusief transfers naar het Wilderness Camp, warm drinken en een lunch. Het is zelfs mogelijk om na deze activiteiten te overnachten in de natuur.

Wilderness Camp Ivalo

Andere activiteiten 
Een andere activiteiten die ik in Fins Lapland heb beleefd zijn als volgt: 
- Forest Bathing: dompel je jezelf onder in de natuur. Het is een manier om te ontspannen en je te verbinden met de natuur. 
- Bezoek het Siida museum: Hier kun je meer te weten komen over de rijke cultuur en tradities van de inheemse Sami-bevolking. Bekijk prachtige kunstwerken, traditionele kleding en leer over de levensstijl en geschiedenis van deze gemeenschap.
- Sauna, hottub en jacuzzi: uiteraard kan een bezoekje aan de sauna niet ontbreken. Voeg daar nog een paar andere wellnessfaciliteiten aan toe en je kan heerlijk ontspannen in Fins Lapland. 

Ook een reis maken naar Fins Lapland? 
Op onze website vind je verschillende reizen naar Finland. Naast reizen die het hele land doorkruisen, bieden we ook specifieke reizen aan naar bepaalde gebieden, waaronder Fins Lapland. Enkele voorbeelden zijn: 14-daagse hotelreis Vidar: waarbij je kennis maakt met Noors en Fins Lapland, 15-daagse Fly-Drive Fins Lapland Melena waarbij je de Sami cultuur ontdekt of 4-daagse Herfstreis Ukko waarbij je prachtige natuur in Fins Lapland verkent. Uiteraard stellen we ook graag een reis op maat samen!