Kaapstad, de schitterende hoofdstad van Zuid-Afrika, staat bekend om zijn adembenemende uitzichten, rijke geschiedenis en levendige cultuur. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of gewoon lekker wilt rondkijken, de stad heeft veel te bieden. Een van de bekendste attracties in Kaapstad is bijvoorbeeld de Tafelberg, een majestueuze berg met een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. In dit reisblog neem ik je mee op ontdekkingsreis door Kaapstad en delen we 16 dingen die zeker een bezoekje waard zijn tijdens je bezoek aan deze prachtige stad en de nabije omgeving. 

1. Het levendige V&A Waterfront
Het Victoria & Albert Waterfront is een populair district aan de haven van Kaapstad. Het is een levendig gebied met veel winkels en restaurants. Ook de straten eromheen hebben kleine marktjes en hier en daar worden optredens van diverse muzikanten en andere artiesten gehouden. Je kunt er eenvoudig parkeren of er met een taxi komen. Wij voelden ons er veilig en zijn er op ons gemak doorheen gelopen. Je kunt er heerlijk genieten van het uitzicht op de haven en de Tafelberg, vanaf één van de vele terrassen. Vanaf de haven vertrekken ook sundowner cruises en de boot naar Robbeneiland.

2. Robbeneiland
Op ongeveer een uur varen van Kaapstad ligt Robbeneiland. Het eiland werd gebruikt als gevangenis en is vooral bekend omdat Nelson Mandela hier gevangen werd gehouden. Nadat je met de boot op het eiland bent aangekomen word je ontvangen en onder begeleiding van (nu nog mogelijk) een ex-gevangene door het gevangeniscomplex geleid waar je onder andere een bezoek brengt aan de cel waar Nelson Mandela verbleef. Ook volgt er een bustour over het eiland waar je onder andere de steengroeve ziet waar de gevangenen stenen moesten delven.

Kaapstad Robbenmeiland 32 Studiereis 2008 072

3. De kunstzinnige hippiewijk Woodstock
Zoals de naam al doet vermoeden, is Woodstock een kunstzinnige hippiewijk. Straatartiesten leven zich hier uit en bespuiten de gebouwen, bruggen en tunnels met de meest creatieve teksten en beelden. Neighbourgoods is niet voor niets de populairste markt van Kaapstad. In het hart van de gezellige wijk Woodstock verzamelen kunstenaars, kledingontwerpers en chefs om hun mooiste of lekkerste goederen te verkopen. Denk aan oesters, macarons, kunstwerken, kleding, verse koffie en zelfs bitterballen. De markt vindt plaats in The Old Biscuit Mill, een oude fabriek die tegenwoordig thuis is van een aantal fantastische restaurants, designwinkels en workshopplekken. Hier vermaakt u zich makkelijk een hele dag!

4. De kleurrijke Bo-Kaap
De Bo-Kaap is een kleurrijk stadsdeel van Kaapstad en daarom waarschijnlijk wel het meest gefotografeerde deel van de stad. De Bo-kaap stond van oorsprong bekend als de Maleisische buurt. De buurt ligt aan de voet van Signal Hill en is het historische centrum van de Kaap-Maleise cultuur in Kaapstad. De inwoners van de Bo-Kaap zijn voornamelijk afstammelingen van slaven die in de 16e en 17e eeuw naar Kaapstad zijn gebracht. Ze waren afkomstig uit andere delen van Afrika, Indonesië en delen van Azië (vooral uit toenmalige Nederlandse kolonies). Veel voormalige slaven hebben zich na de afschaffing van de slavernij in de Bo-Kaap gevestigd. De meeste inwoners zijn moslim waardoor de Bo-Kaap 10 moskeeën heeft. De Auwal Moskee is volgens overlevering de eerste en ook de oudste moskee in Zuid-Afrika is. De geur van oosterse kruiden komt je tegemoet uit kleine winkeltjes en huizen. Geïnspireerd op de Indiase, Indonesische én Zuid-Afrikaanse keuken zijn de maaltijden hier een bonte mix van smaken. In de Bo-Kaap kan je bijvoorbeeld samosa's eten, kleine bladerdeeghapjes met groenten, kaas of vlees.

Bo Kaap

5. The Gardens, de minderbekende buitenwijk 
The Gardens in Kaapstad is een bekende wijk die vaak over het hoofd wordt gezien door de lokale bevolking en reizigers. Net ten zuiden van het stadscentrum ligt de wijk op de hellingen boven Cape Town City Bowl. En hoewel de meeste mensen de Company's Gardens en Gardens Shopping Centre zullen kennen, vallen beide net buiten de wijk. In het hart van The Gardens ligt Kloof Street, waar verschillende levendige bars en een handvol van de beste restaurants van de stad te vinden zijn. In the Company's Garden lagen de eerste boerderijen die verse producten leverden aan aankomende en vertrekkende zeevarenden. Hoewel het tegenwoordig beter bekend staat als een plek om eekhoorns te voeren, is er nu een restaurant onder de bomen en een kleine boerderij met verse producten als een terugkeer naar dat verre tijdperk. Ook zijn hier het National Gallery theater en het Planetarium te vinden.

6. Kirstenbosch Gardens
De Nationale Botanische Tuin van Kirstenbosch wordt vaak omschreven als 'de mooiste tuin van Afrika' vanwege de prachtige uitzichten en de uitzonderlijke biodiversiteit van de Kaapse flora. Het is ook de thuisbasis van veel vogels en andere dieren. Een loopbrug (De Boomslang) biedt de mogelijkheid om op boomniveau te genieten van vogels en een prachtig uitzicht biedt over de tuinen en de bergen van Kaapstad. De brug is weggestopt tussen zo'n 430 bomen, dus laat de kans niet zomaar aan je voorbij gaan. De loopbrug werd gebouwd ter herdenking van het 100-jarig jubileum van Kirstenbosch in 2013. Het is een constructie van staal en hout van 130 meter lang, beginnend op grondniveau en oplopend tot ongeveer 12 meter boven de grond. De brug is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Van 20 november tot 2 april zijn de Kirstenbosch Summer Concerts die je vaak zondags kunt bijwonen in de botanische tuinen. Behalve de waanzinnige omgeving zorgen diverse bekende muzikale artiesten voor bijzondere openluchtconcerten. Check van tevoren wel even of er een concert is.

Kirstenbosch Garden

7. Ervaar de wijn(landen) in Constantia
Constantia is een welvarende buitenwijk op ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het centrum van Kaapstad. Het wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze buitenwijken van Zuid-Afrika. Constantia Nek is een lage pas die aansluit op Houtbaai in het westen. Constantia is een van de oudste vestigingsplaatsen van Kaapstad en staat bekend om zijn wijn. Bezoek bijvoorbeeld landgoed van Groot Constantia en leer meer over de geschiedenis van wijn in deze regio. In 1685 werd dit landgoed gesticht door de Nederlandse koloniale gouverneur van Kaapstad, Simon van der Stel. Je kunt in Constantia heerlijk gaan dineren, wijnproeven en genieten van het weidse uitzicht over boom- en wijngaarden met op de achtergrond de bergen. Je kunt ook het museum van Groot Constantia bezoeken en iets opsteken over de VOC tijd, de Nederlandse overheersing en de slaventijd. Met de “Blue mini hop-on hop-of bus tour” kunt u 2 wijnlandgoederen in Constantia bezoeken, misschien handig als u na het wijnproeven niet meer wilt rijden. Benieuwd naar meer smaken en ervaringen? Doe een wijnproeverij in de wijnlanden van Zuid-Afrika.

8. Green Market met traditionele kunstartikelen 
Green Market Square is één van de oudste pleinen van Kaapstad. Er is veel te doen op dit plein. Er is elke dag een markt met diverse snuisterijen. Het aanbod is wel wat toeristisch maar u kunt er tegen iets leuks aanlopen terwijl de sfeer op de markt erg prettig is. Aan het plein liggen diverse restaurantjes. Ook het Green Point Flea Market bij het voetbalstadion van Kaapstad is de moeite waard. Het is niet per se de gezelligste of de veiligste markt, maar wel een van de grootste markten van Kaapstad. Op de parkeerplaats van het enorme stadion van Kaapstad stallen zo'n 400 kooplui hun traditionele kunstartikelen uit. U ziet er redelijk wat beelden, schilderijen en andere kunstwerken die je op andere plaatsen in de stad tegenkomt. Maar als u goed zoekt, vindt u hier ook een paar echte kunstenaars!

Green Market

9. Het indrukwekkende District 6 museum
Wat het Apartheidsmuseum in Soweto is is het District 6 museum in Kaapstad. Het District 6 Museum biedt een indrukwekkend beeld van de gewelddadige verdrijving van alle inwoners van District Six in 1966. Tot die tijd was deze wijk een levendige, multiculturele wijk met 50.000 inwoners die hier soms al vijf generaties leefden. Maar er werd door de blanke overheid besloten dat District Six een 'witte wijk' moest worden en alle niet-blanken moesten weg. Buren, vrienden en zelfs families werden in die tijd uit elkaar gerukt. In het museum vindt u vele hartverscheurende foto's en verhalen van deze verdrijving en kunt u praten met enkele slachtoffers, die tegenwoordig in het museum werken. Op de grond ziet u een gigantische plattegrond van de wijk waar de voormalige bewoners hebben aangegeven waar ze ooit woonden en zie je reconstructies van het interieur van hun weggevaagde huizen. Het District Six Museum zit aan de Buitenkant St in het centrum van Kaapstad.

10. Zeitz Mocaa Museum met hedendaagse kunst 
Het Zeitz Mocaa Museum is het grootste museum van moderne en hedendaagse kunst in Zuid-Afrika. De negen verdiepingen in het Silo gebouw in de V&A Waterfront bestaan uit meer dan tachtig galerieën, waar kunst van Afrikaanse jonge creatieve geesten wordt tentoongesteld, en juist daarom is dit museum zo’n must-do tijdens uw vakantie in Kaapstad. Het museum eert alle Afrikaanse kunst en naast diverse tijdelijke galerieën en de permanente Zeitz collectie zijn er ook twee boekwinkels en zes restaurants. Het museum moet een breder publiek aantrekken en de hedendaagse Afrikaanse kunst het respect geven dat het verdient. Men heeft geprobeerd het museum zo toegankelijk mogelijk te maken door o.a. de schappelijke toegangsprijs te hanteren. Bezoekers onder de 18 jaar kunnen gratis naar binnen en bezoekers van het Afrikaanse continent hoeven op woensdag niets te betalen.

11. Castle of Good Hope
In 1652 vestigde de Verenigde Oost-Indische Compagnie (DEIC) zich aan de oevers van de Tafelbaai om een verversingsbasis te vestigen voor schepen die op weg waren van Europa naar Oost-Azië en om haar monopolie op de specerijenhandel te behouden. Het Kasteel de Goede Hoop, gebouwd door de DEIC tussen 1666 en 1679, is het oudste nog bestaande koloniale gebouw in Zuid-Afrika. Het verving een ouder fort, Fort de Goede Hoop genaamd, dat was gemaakt van klei en hout en gebouwd door Jan van Riebeeck, de eerste commandant van de Kaap. In 1664 liepen de spanningen tussen Groot-Brittannië en Nederland op zodat het oude fort verbouwd werd tot een vijfhoekig fort uit steen. De eerste steen werd gelegd op 2 januari 1666. Op 26 april 1679 werden de vijf bastions vernoemd naar de hoofdtitels van Willem III van Oranje-Nassau: Leerdam in het westen, met daarvandaan Buuren, Katzenellenbogen, Nassau en Oranje met de wijzers van de klok mee. Het fort heeft gedurende de jaren nog regelmatig verbouwingen ter verbetering meegemaakt. In het fort bevonden zich onder meer een kerk, bakkerij, diverse werkplaatsen, woonruimten, winkels en cellen. De gele verf op de muren is oorspronkelijk gekozen omdat deze het effect van warmte en de zon verminderde. Tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899–1902) werd een deel van het kasteel gebruikt als gevangenis, en de voormalige cellen zijn er tot op de dag van vandaag. Het kasteel fungeerde als plaatselijk hoofdkwartier voor het Zuid-Afrikaanse leger in de West-Kaap en herbergt tegenwoordig het kasteel Militair Museum en ceremoniële faciliteiten voor de traditionele Kaapse regimenten.

12. Table Mountain National Park
Tafelberg
De top is te bereiken te voet of met de gondel. Te voet kan het in goede conditie via het steilste stuk in 2,5 - 3 uur. Er zijn langere routes maar dan worden het dag trips. De gondel doet er 10 minuten over om op de top te komen en kost voor een enkele rit €10 - €12,50 (2022). Elk jaar gaat de gondel een aantal weken dicht voor onderhoud, dus als je niet wil wandelen is het goed om dat in de gaten te houden. Op de top is het genieten van het uitzicht over Kaapstad en de vele dassies.

Signal Hill & Lions Head
Aan beide kanten van de tafelberg ligt een heuvel. Signal Hill heeft dankt haar naam aan het vroegere seinen met vlaggen naar schepen. Het is tevens een prachtige locatie om over de stad uit te kijken en een zonsondergang te bewonderen. Lions Head is een wandel bestemming. We hebben deze zelf nog niet gelopen, maar er wordt gezegd dat het 2 tot 3 uur lopen is. Onderweg komt u een paar kettingen en ladders tegen, maar het uiteindelijk uitzicht is schitterend!

Signal Hill

13. Khayelitsha
Khayelitsha is een township op de Kaapse Vlakte oftewel de Cape Flats, gelegen in een gebied ten oosten van Kaapstad waar Khayelitsha zich uitstrekt tot aan de kust en is omgeven door zandduinen. Er zijn er die geloven dat dit bewust gedaan is door de apartheidsplanners om politieke onlusten te onderdrukken. Door haar ligging heeft Khayelitsha slechts drie uitgangen en was dus eenvoudig af te sluiten in tijden van onlusten. Er wonen ongeveer 400.000 mensen in Khayelitsha en de werkloosheid wordt geschat op 70%. Degenen die wel werk hebben vertrekken 's ochtends vroeg massaal vanaf het treinstation in Khayalitsha met de trein naar Kaapstad. De situatie in Khayelitsha is de laatste jaren verbeterd. Er zijn vele bouwprojecten waarin shacks (woninkjes van golfplaat en hout) worden vervangen door stenen woningen. Tevens wordt er hard gewerkt aan stromend water en de elektriciteitsvoorziening. Daarnaast zijn er projecten die tot doel hebben om werkgelegenheid voor de bewoners te creëren, bijvoorbeeld door vrouwen te leren hoe ze souvenirs kunnen maken van kralen. Als toerist kan men Khayelitsha bezoeken onder begeleiding van een gids.

14. Cape Point Nature Reserve op de Cape Peninsula
Cape Point Nature Reserve is een park met wildlife, natuur en wandelmogelijkheden. Ondanks dat het zich op de punt van het continent Afrika bevindt, is Cape Point niet het meest zuidelijke punt van het continent hoewel dit vaak gezegd wordt (het meest zuidelijke punt ligt in Agulhas National Park). Cape Point is wel het meest zuidwestelijke punt van het Afrikaanse continent. Deze regio herbergt ongeveer 250 vogelsoorten, waaronder zeemeeuwen, adelaars, Kaapse suikervogels en sunbirds, evenals de met uitsterven bedreigde Afrikaanse zwarte scholeksters. Als je geluk hebt, kan je een verscheidenheid aan antilopen spotten, zoals de klipspringer, steenbok, eland en de Kaapse bergzebra. In de rotspoelen zijn Kaapse klauwloze otters te vinden. Uiteraard vergeten we ook de beroemde (en ook beruchte) bavianen niet. Als je het Cape Point Nature Reserve bezoekt, pas dan zeker op bij het zien van bavianen. Laat geen voorwerpen achter, sluit de auto goed af en geef ze onder geen beding eten.

De meeste bezoekers gaan voor een wandeling naar Cape Point, de vuurtoren op het meest zuid-westelijke punt van Afrika. Van bovenaf kijk je uit over Kaap de Goede Hoop en de Atlantische Oceaan. Vanaf Cape Point is het +/- 30 min lopen naar Kaap de Goede Hoop, hier staat een bord met daarop de coördinaten van Kaap de Goede Hoop waar veel mensen mee op de foto willen, het kan dus soms 10 minuten duren voordat je een foto kan maken.

Cape Point

15. Bloubergstrand
Het strand van Bloubergstrand biedt een schitterend uitzicht op Kaapstad met de Tafelberg. Bij de juiste golven wordt er veel gesurft en wanneer het zomers warm is ligt het strand vol met mensen. Ideaal voor een dagje strand of een terrasje met uitzicht op de Tafelberg. Maar ook een ideale plek om de Tafelberg te fotograferen.

16. Boulders Beach in Simons Town
In onze ogen altijd de 'strand' bestemming van de Zuid-Afrikaanse pinguïns. Boulders Beach is eenvoudig bereikbaar en heeft voldoende parkeergelegenheid. Er zijn meerdere uitzichtpunten op de kolonie, zowel de broedplekken als de plekken waar ze in en uit het water gaan. Wij kunnen er met gemak uren naar kijken, het ongemakkelijke lopen op land t.o.v. de snelheid waarmee ze door het water schieten...schitterend. Op een goede 50 kilometer (vogelvlucht) aan de andere kant van de baai ligt Betty’s Bay. Ook hier leeft een kolonie pinguïns, maar is wat moeilijker te bereiken omdat het een veel rotsige kust is. Hierdoor is het wel veel minder toeristisch en daarom wellicht aantrekkelijker om die reden. 

Signal Hill


Kaapstad bezoeken?
Bijna alle bovenstaande hoogtepunten zijn met de Red City Bus te bereiken. Het is een ideale manier vorm van vervoer om Kaapstad te bekijken. Bekijk onze pagina met informatie over Red City Bus Kaapstad. Uiteraard bieden we verschillende rondreizen aan waarin Kaapstad en verschillende andere bovenstaande bezienswaardigheden te bezoeken zijn. Enkele van deze reizen is 7-daagse reis Taji: Kaapstad en de Wijnlanden. Daarnaast zijn er veel van onze reizen naar Zuid-Afrika waarbij je aankomt in en vertrekt vanuit Kaapstad, uiteraard zijn bij deze reizen extra nachten in Kaapstad toe te voegen.