Zeer onverwacht gaat Zweden tijdens de Coronacrisis op “geel” en dus, boeken maar! Dinsdagavond de reis samengesteld, op woensdag alles aangevraagd en zaterdagochtend in een (volgepakte) auto richting Zweden! In deze blog zal ik de hoogtepunten beschrijven van een prachtige rondreis!

Op reis!
Een fantastische reis hebben we voor de boeg: 7 locaties en een kleine 5000 kilometer. We beginnen in Denemarken om daar 2 nachten bij het hotel Comwell Køge Strand te verblijven, het hotel ligt een klein half uurtje van Kopenhagen, dus de tweede dag slenteren we daar lekker de stad even door. Vervolgens vervolgen we onze weg en gaan we via de øresund brug Zweden in, direct na de brug kan je naar een uitkijkpunt rijden waar je de volledige brug kan zien en wat foto’s kan maken! Onze volgende stop is in Tiveden, Hamgarden nature resort, we verblijven hier in een heerlijk huisje met eigen faciliteiten, trekken er de dag erna op uit om heerlijk te wandelen in een natuurreservaat. Prachtige omgeving en heerlijk tot rust komen hier! De eerste avond eten we in het restaurant op het resort een heerlijke maaltijd, super verzorgd door de eigenaren!

Quadsafari, jagers en meer
Na 2 nachten rijden we door naar Bergby en zullen we verblijven bij Hedenstugan b&b hotel. Ook hier weer een prachtige omgeving, je loopt vanuit het hotel zo de bossen in om heerlijk te wandelen, dit doen we dan ook de eerste avond, nadat we heerlijk gegeten hebben in het restaurant van het hotel!

Op de tweede dag neemt Stef (de eigenaar van het hotel) ons mee op Quad safari! Wat gaaf!! We krijgen eerst een uitgebreide uitleg over de quads en passende beschermende kleding en helm, dan kunnen we na een rondje oefenen op het terrein vertrekken! We gaan dwars door de bossen en hebben een fantastische stop aan zee, Stef heeft broodjes en worstjes mee, de barbecue wordt aangestoken en we genieten van een heerlijke lunch in het zonnetje met een prachtig uitzicht! Als we verder rijden stoppen we nog bij een plek waar jagers oefenen, Stef weet hier veel over te vertellen en doet dit dan ook uitgebreid! Gaaf om te horen hoe het in zijn werk gaat! We crossen nog door een zandafgraving en rijden via de andere kant van het bos terug naar het hotel!

Bij het hotel is de partner van Stef druk met bessen plukken, we kletsen wat en ze beloofd dat de bessen voor het ontbijt de volgende ochtend bewaard worden! In de avond, lenen we fietsen bij het hotel en fietsen we (een behoorlijk eind!) naar een restaurant, Bergmanss Fisk, welke Stef ons aan raadde. Het was het stuk fietsen zeker waard, we konden lekker buiten zitten en genietend van de zonsondergang en live muziek hebben we heerlijk gegeten! Een echte aanrader dus! Na het ontbijt, met de verse bessen! Stappen we weer in de auto en vervolgen we onze route. We rijden naar Docksta en verblijven in Friluftsbyn in een huisje aan het water. Hier blijven we maar 1 nacht en is dus eigenlijk alleen een tussenstop in onze reis.

Op zoek naar elanden: een heel avontuur!
Dan rijden we door naar Dorotea, Doro camping. Ook hier hebben we een huisje met eigen faciliteiten, we zouden hier eigenlijk 1 van de 2 nachten verblijven in een speciale fotografie hut, maar aangezien het jachtseizoen net was begonnen werden deze niet verhuurd. Door corona konden de excursies niet doorgaan, maar we konden wel een route krijgen om zelf op zoek te gaan naar beren en elanden. Na een uitgebreide uitleg en een route door het bos gingen we dus op pad! Op zoek naar de elanden! Maar goed, waar moet je kijken… dus de auto op 25 kilometer per uur op de cruise control en maar zoeken en zoeken, dwars door het bos, meestal over zandpaden en zo’n beetje 2 uur rondrijden zonder resultaat, wel wat andere dieren kunnen fotograferen maar helaas geen elanden! Dus de volgende avond (tegen de schemer) opnieuw in de auto met route en camera, vol goede moed het bos weer in! 2,5 uur dit keer. Kikkers, korhoenders en een vosje gezien; alles behalve elanden. Toen het inmiddels donker was maar terug gereden naar ons huisje om aldaar de foto’s op de camera die ik van andere dieren had gemaakt te bekijken. Na een aantal foto’s te hebben bekeken zie ik op 1 foto ineens ogen op de achtergrond staan, ik zoom de foto in en kijk nog eens goed…. Een eland op de foto! Die beesten zijn mega groot! We hebben hem niet eens gezien, maar gelukkig hebben we de foto’s nog!

Van Rendieren naar Muskusossen
We rijden verder na 2 nachten op Dorotea camping en rijden naar Tanndalen, hier verblijven we in een appartement op Fjällnas camping. Onderweg komen we honderden rendieren tegen! We stoppen regelmatig om foto’s te maken of om te wachten tot de rendieren van de weg afzijn! We verblijven 2 nachten op Fjällnas camping, ook hier weer een fantastische omgeving en het ligt direct aan het water. Op de tweede dag hebben we deelgenomen aan de muskusos safari. Erg leuk om het verhaal erachter te horen en te zien dat ze erg hun best doen om de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te beschermen en zich voort te laten planten.

Dan rijden we door naar Støllet, en zullen we verblijven op Alevi camping. We krijgen hier een fantastisch huisje, welke geschikt is tot 6 personen! We zitten vlak bij een dorpje dus gaan daar eerst even heen, er staat een mooie kerk met een indrukwekkend kerkhof, we doen wat boodschappen koken en gaan dan ook hier toch weer op pad om elanden te zoeken, helaas ook dit keer zonder resultaat. Het helpt natuurlijk ook niet mee dat het jachtseizoen net is begonnen. Na 2 nachten hier vertrekken we richting Göteborg, hier nemen we de boot om weer terug te varen naar Duitsland. Onze fantastische eerste ervaring met Zweden zit erop! Maar zeker niet de laatste!

Ook op reis naar Zweden?

Wij bieden meerdere soorten rondreizen aan naar Zweden, ook kunnen wij een rondreis op maat maken voor jou! Bekijk onze voorbeeldreizen op de website of neem contact met ons op.