Wanneer je jezelf afvraagt wat je nou precies mee moet nemen op reis naar Zuidelijk Afrika, lees dan zeker dit blog even door. Met mijn kennis en ervaring geef ik je wat tips  over wat te dragen in de verschillende landen in Zuidelijk Afrika. Wat kan je verwachten en welke kledingstukken mag je zeker niet vergeten tijdens het afstrepen van je inpaklijst? Je leest het in dit reisblog. Eerder schreef ik ook een reisblog over de beste reistijd voor Zuid-Afrika, wellicht ook interessant om door te lezen wanneer je een reis naar Zuid-Afrika boekt. 

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes 
Zuid-Afrika, Namibië, Botswana maar ook Mozambique, Zambia, Malawi en Madagaskar zijn erg grote landen en hebben verschillende klimaatzones. Wij raden je dan ook aan om kleding mee te nemen die je in “laagjes” kunt dragen. Overdag kan het erg mooi en warm zijn, maar in de avonden kan het flink afkoelen. Een warm jack of vest is daarom aan te bevelen. In de wintermaanden (mei – september!) kan het in sommige delen van het land koud zijn. In de zomer zijn er gebieden waar de zomerregens heersen terwijl juist in de Westkaap en ook in Madagaskar altijd wel een keer een buitje kan vallen.

MicrosoftTeams Image


Wat draag ik op safari?
Als je op safari gaat zorg dan voor kleding in neutrale kleuren (beige, groen, bruin, kaki) en zorg bij safariwalks voor stevige dichte schoenen. In Madagaskar zijn deze safariwalks voornamelijk met als doel om lemuren te spotten. Tijdens een ochtendsafari kan het best even koud zijn, dan is een fleecejack wel prettig. In de loop van de ochtendsafari wordt het vaak warmer en kun je langzaam aan het fleecejack uitdoen en zelfs na een tijdje in korte mouwen de safari afmaken. Als je zelf met je huurauto door een wildpark gaat rijden, zijn er geen kledingadviezen omdat je de auto niet uit mag en bij wat lagere temperatuur gewoon de verwarming aan kunt doen.

Kalahari Marian 01


Wat zijn de kledingvoorschriften in het dagelijks leven?
Zuidelijk Afrika is het gebied van de informele kleding. Verblijf je in luxere accommodaties of ga je dineren in een luxe restaurant, dan wordt verzorgde en nette kleding op prijs gesteld. Dat houdt in dat je dan niet direct uit de safariauto aan tafel gaat, maar even een casual broek en schone blouse, T-shirt of polo aandoet. Vrouwen hoeven niet in rok of jurk, casual broek kan dan ook prima. Alleen in zeer exclusieve gevallen, bijvoorbeeld als je met de luxe Rovosrail reist, wordt wel eens door sommige mensen avondkleding gedragen.

Met name in de binnenlanden en in traditionele zwarte gemeenschappen is conservatieve (bedektere) kleding de norm om netjes gekleed te zijn. De mannen dragen lange broeken (zeker voor nette gelegenheden of werk) en bloesjes met meestal een korte mouw. De vrouwen dragen dan (langere) rokken of (knie)broeken en T-shirts of bloesjes met een korte mouw. In religieuze plaatsen (kerk, tempels, moskee, klooster e.d.) zijn blote knieën ongepast en voor de bovenkleding is het gewenst om minimaal een korte mouw te hebben.

Basket Weaving


Vergeet deze items zeker niet op je inpaklijst
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuidelijk Afrika zijn in alle gevallen:
- Goede wandelschoenen
- Windjack
- Zonnebril
- Hoed of pet
- Warme trui of vest
- Slippers
- (Katoenen) kleding
- Lange broek (voor in de avonden)
- Korte broek
- T-shirts
- Zwemkleding
Neem vooral gemakkelijk te wassen kleding mee. Bij de meeste accommodaties kun je je kleding laten wassen zodat je de koffer niet al te zwaar hoeft in te pakken.

MicrosoftTeams Image