Er zijn diverse mogelijkheden om naar het Noorden te komen. Eén van die opties is natuurlijk om alles rijden en over de brug in Denemarken richting Zweden te gaan. Echter is brandstof niet gratis en zijn de bruggen van Denemarken naar Zweden dat ook niet. Daarnaast kan het rijden erg vermoeiend zijn en tijdrovend. Een andere goede optie is dan om door middel van een overtocht met de boot naar het Noorden te reizen. In dit blog vertel ik over de opties die je hebt om met de boot vanuit Denemarken, Duitsland en sinds kort ook vanuit Nederland naar Finland, Zweden en Noorwegen te reizen.

Met de boot naar Finland
Voor Finland is er eigenlijk maar 1 rechtstreekse ferry en die vertrekt vanuit Travemunde naar Helsinki. Dit is een ferry met de Finnlines en een fijne en rustige overtocht. De Finnlines staat bekend om de sauna’s aan boord waar u gratis gebruik van mag maken. Voor deze lange overtocht adviseren wij om de maaltijden op voorhand te reserveren.

Finnlines

Met de boot naar Zweden
Er zijn diverse bootmaatschappijen die naar Zweden varen, maar de meest bekende maatschappij is de Stenaline. De Stenaline vaart veel op Noord-Europa en met name op Scandinavië zijn de schepen wat ouderwets. Kiel naar Göteborg is een bekende nachtboot, maar deze route is veel in prijs gestegen de afgelopen jaren. Het is soms gunstiger om naar alternatieven te kijken zoals bijvoorbeeld de Finnlines van Travemunde naar Malmo.

Stenaline 


Met de boot naar Noorwegen
Naar Noorwegen gaan er diverse nachtboten en dagboten. Ik heb met de DFDS, de Colorline en de Fjordline gevaren. Vanaf April komt daar ook de Holland Norway Lines (HNL) bij. Alle rederijen hebben hun voor- en nadelen en het hangt grotendeels ook van de geplande reis in Noorwegen af welke route het meest gunstig is om te varen. Qua comfort lijken de Colorline en HNL erg op elkaar; veel comfort, ruime schepen met veel entertainment, diverse restaurants en echt een zeer comfortabele overtocht. De Fjordline is zeer comfortabel, maar iets kleiner waardoor er minder voorzieningen zijn dan aan boord van de Colorline of HNL. De DFDS is vergelijkbaar met de Stenaline en wat eenvoudiger. U kunt er eten, maar verder is er weinig entertainment aan boord en zal u soms wat meer in de hut verblijven.

Colorline

De korte overtochten tussen Noord-Denemarken en Zuid-Noorwegen zijn mogelijk met de Colorline en de Fjordline. De Fjordline heeft de catamaran recent vernieuwd en vaart in 2 uur en 15 minuten naar Noorwegen en v.v. . Qua kosten natuurlijk veel interessanter dan een nachtboot. Maar vergeet niet dat u vaak een overnachting voor of na de overtocht nodig heeft, omdat het naar Denemarken toch zo’n 1000 kilometer rijden is.

Fjordline

Maaltijden aan boord
Wanneer u kiest voor een nachtboot, denk dan ook aan de maaltijden die u aan boord wenst te hebben. In het hoogseizoen zijn de overtochten vaak volgeboekt en is het niet altijd makkelijk nog ergens een plekje voor het eten te vinden. Indien u een tafel op voorhand reserveert, bent u zeker van een stoel in het restaurant. Voor de korte overtochten zijn er vaak interessante pakketten of stoelen te verkrijgen in restaurants. Dus vaart u tijdens ontbijt, lunch of diner? Vraag dan even naar de mogelijkheden. Dit scheelt u tijd en een gedoe tijdens uw reis.

Mijn conclusie als reisadviseur
Al met al zijn er veel mogelijkheden, maar ligt mijn persoonlijke voorkeur bij een nachtboot. Dit omdat het vrij grote schepen zijn die stabiel in het water liggen waardoor er bij slecht weer minder schommelingen voelbaar zijn dan op de korte overtochten. Daarnaast scheelt het vele kilometers rijden door Duitsland en Denemarken en dat is ook niet mijn favoriete bezigheid. Voor mensen die bang zijn voor zeeziekte: op de korte overtochten is het weer, en zijn de golven, beter voelbaar dan op de langere overtochten. Het is dan wel een kortere tijdsduur aan boord, maar er zijn in sommige gevallen maar een paar goede golven nodig om ziek te kunnen worden (spreek ik helaas uit ervaring). Neem in ieder geval goede medicijnen mee tegen zeeziekte als u daar gevoelig voor bent. Voor u hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende bootovertochten die u bij ons kunt boeken. Bekijk de overzicht voor meer informatie of om meer inzicht te krijgen van de mogelijke bootovertochten.