Heb je binnenkort een reis gepland naar het meest sprookjesachtige bosgebied van Zweden? Dan heb je geluk, want het is een plek waar de oudste bomen van het land staan, waar gigantische rotsen verspreid liggen, waar het mos de grond op veel plekken bekleed en waar je in alle stilte vogels hoort fluiten. Tiveden ligt in het hart van Zweden, halverwege tussen Göteborg en Stockholm. Het gebied kent een dramatisch landschap van steile bergheuvels, valleien en donkere mysterieuze bosmeren. Ik mocht Tiveden een paar dagen bezoeken waarin ik verschillende activiteiten heb ondernomen. Als je dit zo leest, waar ga jij dan voor?

Fatbiken in bosrijk Tiveden
De banden zijn bijna twee keer zo breed als de een gewone mountainbike en hebben weinig impact op de kwetsbare omgeving. De banden van een fatbike laten minder sporen achter en fietsen heerlijk! Tijdens mijn reis gingen we met Experitur op pad en reden we een heerlijke route die begon bij Tivedstorp. Met fatbikes rijd je gemakkelijk op elk type ondergrond, zoals zand, grind, modder en sneeuw. Fatbiken is dus een ideale manier om het bosrijke gebied van Tiveden te bewonderen en te ontdekken, al helemaal wanneer de zon tussen de bladeren doorglinstert. Na een pauzestop met kopjes thee en een zoetige lekkernij maakte we de ronde af. Interessant om te weten is dat Experitur ook hele andere soorten activiteiten aanbieden zoals packrafting, suppen en verhuur van tenten, slaapzakken en hangmatten om bijvoorbeeld buiten te slapen!Elandensafari (of meer wildlife) in Tiveden
Met David van Naturguide Tiveden gingen we in de avond op pad. Met zijn busje bracht hij ons diep in de bossen. Toen we uitstapte en een stukje verderliepen zagen we een open partytent in de bossen staan met stoelen. Het zag er bijzonder uit op het eerste gezicht. We gingen zitten op comfortabele kampeerstoelen en de zon scheen lichtjes door de bomen. We vertelden ieder onze connectie met de natuur, hoe we ons op een bepaalde manier verbonden voelden met de natuur. Hoewel de safari nog moest beginnen vond ik dit op een of andere manier al een bijzonder moment. De stilte en het geluid van de bossen was enkel wat je hoorde (op onze stemmen na dan). David vertelde ook over zijn passie en liet enkele geweien van elanden zien. Daarna stapte we het busje weer in, op zoek naar elanden. We hadden succes en hebben verschillende elanden kunnen spotten. Erg bijzonder om de 'koning van het bos' op deze manier in zijn natuurlijke habitat te spotten. Even later zijn we, voordat het helemaal donker werd, de bossen ingegaan voor een verrassing. We moesten heel stil zijn en dicht achter elkaar lopen. Geen idee waar David ons mee naartoe zou nemen. Dit maakte het wel spannend op een of andere manier. We stonden stil en David wees. Met onze verrekijkers keken we naar een mega uilennest. Toevallig kwam er net een uil aangevlogen om zijn jongen te voeden. Een bijzonder moment! 

Wil je liever een andere safari doen, op zoek naar andere dieren? Dat kan! Maak bijvoorbeeld een beversafari of zelfs een wolvensafari. Ook kan je op zoek gaan naar rendieren en allerlei vogels. Een ervaring dichtbij de natuur is het zeker!