Ten noorden van de Lofoten en Vesterålen ligt het tweede grootste eiland van Noorwegen, het ruige Senja. Tijdens een studiereis leerde ik deze prachtige omgeving kennen. Ik bezocht eind februari verschillende accommodaties, ondernam een aantal winteractiviteiten en bezocht interessante bezienswaardigheden. Locals in dit gebied hebben me verschillende indrukken gegeven over de mogelijkheden van een winterreis op Senja. De winter op dit Noorse eiland is prachtig en nog niet zo ontdekt als je het vergelijkt met de zomer. Dat geeft Senja genoeg mogelijkheden voor een winterreis zonder drukte, in een fantastisch landschap. Met mijn reisverhaal geef ik je een kijkje in de winter op het Noorse eiland Senja. 

Noorderlichtervaring op Senja
Vanwege de noordelijke ligging van Senja is hier zeker kans op het spotten van het noorderlicht. Toen ik mijn eerste avond op Senja aankwam bij Mefjord Brygge, stapte ik mijn hotelkamer binnen, heb ik mijn spullen neergezet en meteen de lampen uitgedaan. Zonder enige verwachting keek ik even naar buiten. Geen noorderlicht te bekennen. Ik ging de badkamer in, kleedde me om voor het diner en keek nog snel eventjes voor de zekerheid door het raam naar buiten. Ik moest goed kijken, maar hoe meer mijn ogen begonnen te wennen aan het donker hoe duidelijker ik toch echt een groene waas in de lucht zag! Hoewel ik het noorderlicht al eens eerder heb gezien, voelde ik toch weer een soort geluksgevoel door mijn lichaam gaan. Ik ben meteen naar buiten gegaan en heb het noorderlicht even kunnen bewonderen. Het was echter tijd voor het avondeten dus heel veel heb ik niet meer kunnen zien. Diezelfde avond, na het avondeten, lag ik op bed en kon ik natuurlijk niet meteen slapen. Tussen 23.00 en 00.00 uur zou er een heldere hemel zijn, las ik op een paar apps. Een beetje pessimistisch lag ik op bed met de gordijnen open op mijn telefoon te appen en wat foto's te bekijken/bewerken met af een toe een blik naar buiten. Het duurde even, maar weer zag ik opeens groene slierten dansen in de hemel vanaf het bed. Snel naar buiten dus en daar stond ik dan; te fotograferen bij een temperatuur van ongeveer -10°C. Het noorderlicht trok na een kwartier weer weg voor mijn gevoel, dus ik ging weer terug naar bed. Karma, want toen ik naar buiten keek leek het nog helderder teruggekomen te zijn. Ik dus weer naar beneden. Toen raakte mijn batterij van mijn telefoon leeg en moest ik weer naar boven en nam ik mijn powerbank weer mee naar beneden, naar buiten. Dit proces eindigde rond 12 uur 's nachts. Toen ben ik toch maar vredig gaan slapen.

Senja Scenic route
De Scenic Route is, zoals de naam als zegt, een prachtige route van ongeveer 102 kilometer lang en loopt tussen Gryllefjord en Botnhamn. We reden met de bus door de meest bijzondere en ruige landschappen langs de kust van Mefjord Brygge naar Hamn I Senja, ook een accommodatie die wij aanbieden. Onderweg stopten we bij Bergsbotn utsiktsplattform, een onvergetelijk panorama uitzichtpunt. Om je een kleine indruk te geven van deze omgeving volgen hier een paar foto's. Het eiland Tranøya
Tranøya is een klein eiland aan de zuidkust van Senja. Het eiland is alleen per boot bereikbaar; ongeveer 5 minuten. Ook wij gingen met een boot naar de overkant. Met het zonnetje erbij was dit een heerlijk tochtje in de kalme natuur. Er werd verteld dat er al meer dan 2000 jaar mensen op Tranøya wonen en dat je op het eiland graven kunt bezoeken die dateren uit het Vikingtijdperk. Jarenlang was het eiland een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, die per boot reisde. Dit zette zich voort toen hier rond het jaar 1250 de eerste kerk werd gebouwd. De huidige kerk komt uit 1773. In 2019 besloten de zussen Sissel en Wenche van Senja Moments de boerderij over te nemen en stelde deze open voor bezoekers. De rust kan je hier erg goed ervaren dus ik kan me voorstellen dat het verblijven op deze plek heerlijk moet zijn. Activiteiten die je hier kan doen zijn bijvoorbeeld kajakken of suppen, sneeuwschoenwandelen, een culturele wandeling, relaxen in de jacuzzi, schapen voeren of een sightseeingtour met de boot. Persoonlijk heeft deze plek me erg verrast, omdat het zo afgelegen ligt en in een mooi waterrijk gebied.