Het noorderlicht is voor velen een van de bucketlistitems; iets wat je in je leven gezien moet hebben. Dit spectaculaire natuurverschijnsel is dan ook voor veel mensen dé reden om tijdens de wintermaanden naar het noorden te reizen. Wij bieden als reisorganisatie verschillende noorderlichtreizen aan. Reizen die in het teken staan om tijdens een reis het noorderlicht te spotten. Uiteraard is het spotten van het noorderlicht nooit gegarandeerd. In dit blog leg ik uit wat een noorderlichtreis is en wat je kan verwachten wanneer je zo'n reis bij ons boekt. 

Hoe zit een noorderlichtreis in elkaar?
Onze noorderlichtreizen gaan naar het noorden van Scandinavië, dus Noorwegen, Zweden, Finland of Spitsbergen. De basis voor een noorderlichtreis is vooral de diverse winteractiviteiten, want zoals gezegd is het noorderlicht namelijk nooit gegarandeerd! Zo speelt het weer een grote rol bij het zien het noorderlicht, er is een heldere hemel nodig en daarbij komt nog de activiteit van de zon die een paar dagen eerder heeft moeten plaatsvinden (ook wel zonnewind genoemd). Wil je precies weten wat het noorderlicht is? Lees dan het blog van Amber over haar eerste ervaring met het noorderlicht (inclusief uitleg).

De meest gekozen activiteit is een hondensledetocht, dus deze activiteit zit nagenoeg in elke reis. Je hebt dan de keus uit een korte of een meerdaagse hondensledetocht. De meeste reizigers kiezen wanneer ze naar Finland reizen vaak voor een pakket vol met activiteiten. Als het gaat om reizen naar Noord-Zweden, Noord-Noorwegen en Spitsbergen wordt er vaak zelf een keuze gemaakt uit de verschillende activiteiten: hondensledetocht, sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen of een sami cultuur beleving met rendieren. Meestal wordt één van die activiteiten dan nog in de avond uitgevoerd met de hoop op het spotten van het noorderlicht. Op basis van de wensen die jij hebt als reiziger kijken wij dan naar de beste locatie voor de winteractiviteiten, de vluchten en dergelijke. Waar mogelijk maken we uiteraard een reis op maat als je dat zou willen.

Lofoten Reine Noorderlicht Ramon Lucas 26

Wat is de beste reistijd & plek om noorderlicht te spotten?
Die beste reistijd is een erg persoonlijke keuze en ook afhankelijk van de periode waarin je vakantie hebt (of kunt krijgen). Zelf ben ik fan van september, noorderlicht in reflectie van het water, dat is prachtig voor fotografie. Het nadeel van september is dat er geen winteractiviteiten mogelijk zijn, omdat er dan nog geen sneeuw ligt. Wil je winteractiviteiten doen met kans op noorderlicht? Dan gaat mijn voorkeur uit naar half februari tot half maart. Dit zijn koude dagen, maar er is dan wel de helft van de dag daglicht. Dat maakt de beleving van de activiteiten beter dan bijvoorbeeld in december, in deze maand zijn de dagen met daglicht kort en daarom is het veelal donker.

Aurora Borealis Reis Lofoten Vesteralen Edwin Mooijaart

Welke kleding neem ik mee op een noorderlichtreis?
Het is heel belangrijk om de juiste kleding mee te nemen! Zorg altijd voor diverse lagen kleding, zo kan je de temperatuur beter regelen door middel van kleding aan of uit doen. De buitenste laag dient gevoerd, winddicht en waterafstotend te zijn. Draag ook goede warme schoenen, bij voorkeur warme snowboots. Een klein overzicht van de lagen kleding die we aanraden:
>> Eerste laag: 100% wol of vergelijkbaar materiaal (lange mouwen en broek + sokken). Merino wool van Decathlon is bijvoorbeeld goed.
>> Tweede laag: Een vest (fleece) en een broek (fleece of katoen)
>> Derde laag: Sjaal, dik vest/trui (fleece of wol), winddichte broek, wollen sokken
>> Vierde laag: Muts, winterjas (winddicht), handschoenen en schoenen/snowboots.
Bij buitenactiviteiten als kajakken, een sneeuwscootertocht en hondensledetocht zorgen de bedrijven vaak voor extra kleding indien nodig. Afhankelijk van de periode van het jaar, hartje winter kan het -20 °C of kouder zijn, kan het zijn dat je juist extra dikke kleding aankrijgt. Vooral de hondensledetocht of een sneeuwscootertocht zijn dan koud door de extra wind. Het voordeel is dan weer dat bij sneeuwscooters de handvaten verwarmd zijn.

Onze tips wanneer je op een noorderlichtreis wilt maken
- Vluchtprijs en hoe vaak overstappen
Wil je overnachten in één van de hoofdsteden? Of wil je zo snel mogelijk naar het noorden? Soms is een overnachting in Stockholm of Oslo gunstiger, maar dat betekent ook weer dat het een nacht en dag kost van je reis. Houdt hier rekening mee.
- Kies voor jezelf naar welk land je wilt
Veel reizigers zeggen dat ze graag naar Lapland willen, maar Lapland is een gebied in de landen Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs Rusland (bieden wij niet aan). Het verschil in de landen zit vooral in het gevoel van’ iets meer massa’ of ‘een privéreis’. Finland loopt ver voor op Zweden en Noorwegen. Omdat er in Finland meer bekendheid is onder de toeristen, heerst daar een wat massaler gevoel. Noorwegen volgt daarop vooral met Tromsø, maar er zijn ook veel plekken waar het meer als een privéreis aanvoelt. Zweden is groeiend als winterbestemming en vaak voordelig in prijs, maar onderaan de streep is de prijs van de vluchten vaak bepalend.
- Besluit wat voor jezelf het belangrijkste ‘doel’ is van de reis
Is jouw belangrijkste doel om het noorderlicht spotten? Of is dat het maken van bepaalde activiteiten? Wanneer je echt gaat om het noorderlicht te spotten, dan zijn de Lofoten en Vesterålen een goede optie gezien het landschap. Ook Spitsbergen is een ideale bestemming vanaf november, want dan heb je zelfs overdag kans op noorderlicht. Het is daar dan namelijk 24 uur per dag donker! Zijn het juiste bepaalde activiteiten die je wilt doen? Dan is het afhankelijk van de activiteiten dat wij kijken naar de beste bestemming. Alle activiteiten zijn leuk om te doen, maar er is echt een verschil tussen een meerdaags hondensledetocht en een tocht van 1,5 of 2 uur. Wil je bijvoorbeeld wel of niet helpen met inspannen van de honden? Als je dat graag wil dan is de keuze van de boerderij/kennel ook belangrijk, dat gebeurt namelijk niet overal. Nog geen idee wat voor activiteit je leuk lijkt? bekijk hier de 5 populairste winteractiviteiten voor meer inspiratie.

Noorderlicht Isfjord Radio Spitsbergen Ramon Lucas 14

Graag een noorderlichtreis maken? 
Zoals je hebt gelezen zijn de noorderlichtreizen erg variërend en zijn ze in verschillende landen te ondernemen. Op onze website vind je verschillende soorten noorderlichtreizen. Zie je een leuke reis maar wil je graag wat aanpassingen? Laat het ons dan weten, dan maken we geheel vrijblijvend een reis op maat!