Zou jij graag eens langs de prachtige Noorse kust willen varen? Sinds december 2021 is Havila Voyages op de markt gekomen van de bekende postboot route langs de Noorse kust. Hurtigruten heeft jarenlang het alleenrecht gehad op die route. Elke dag vertrekt er vanuit Bergen een schip voor deze prachtige reis langs de kustlijn van Noorwegen. Voorheen waren het 12 afvaarten van Hurtigruten per week. Vanaf heden zijn er 8 afvaarten met de Hurtigruten en 4 met Havila Voyages.

De Noorse overheid heeft toestemming gegeven aan Havila Voyages dat zij ook deze route mogen uitvoeren, maar ze dienen zich wel aan een aantal regels te houden. Zij moeten grotendeels hetzelfde tijdschema aanhouden en dezelfde havens aandoen. Voordat ik jullie verder ga vermoeien met saaie feitjes vertel ik jullie graag wat naar mijn idee de verschillen zijn tussen de rederijen.

MS Kong Harald Raftsundet HGR Stian Klo

De 6 verschillen tussen Hurtigruten en Havila Voyages

Je kunt met beide rederijen de postbootroute langs de Noorse fjordenkust varen. In veel opzichten zijn zij gelijk, echter zijn er enkele verschillen tussen beiden. Esther legt ze hieronder kort uit, gebaseerd op haar ervaringen als reisadviseur. 

1. Milieuvriendelijker reizen
Het belangrijkste is dat de schepen van Havila volledig nieuw zijn en dus milieuvriendelijker zijn. De vier kustcruiseschepen van Havila Voyages zijn geladen met de grootste batterijpakketten die ooit op een passagiersschip zijn geïnstalleerd. Hierdoor kunnen ze zo'n 4 uur uitstootvrij varen. Hurtigruten heeft (bijna) alle schepen wel vernieuwd en een aantal zijn omgebouwd tot hybride schepen waardoor stikstofgassen tot wel 80% zijn verminderd. 

2. Hutruimte en hutnummer
De hutten van Havila zijn, op de binnenhutten na, ruimer dan die bij de Hurtigruten. Daarnaast kan je bij een volledige reis met Havila, een hutnummer naar wens kiezen zonder kosten (indien beschikbaar). Bij Hurtigruten dien je extra te betalen indien je een hutnummer wilt kiezen. Dit is meteen ook wel een belangrijk verschil met Havila.

3. Inbegrepen of niet?
Boek je jouw reis langs de Noorse kust met Havila, dan zijn er veel zaken standaard inbegrepen. Bij Hurtigruten dien je voor die zaken te betalen.  Denk aan de wifi, hutkeuze, koffie & thee.

4. Entertainment aan boord
Op gebied van entertainment aan boord blinkt Hurtigruten meer uit vergeleken met Havila. Bij Hurtigruten is er meer vertier aan boord dan bij Havila en het expeditieteam van Hurtigruten verzorgt veel andere soorten excursies dan Havila kan aanbieden. De standaard excursies zijn overigens wel hetzelfde.

5. Maaltijden
Ook de maaltijden zijn anders bij Havila dan bij Hurtigruten. Havila is opgestart in coronatijd en zij hebben in het begin geen buffet mogen serveren. Dit is hun echter zo goed bevallen (met name vanwege voedselverspilling) dat zij ook geen buffetten meer zullen aanbieden. Bij Havila krijg je een menukaart met daarop verschillende gerechten en je kan daar net zoveel van bestellen als je wilt (zoals bij tapas). Om de 3 dagen verandert de helft van de menukaart zodat je regelmatig iets anders kan eten. Dit is in het begin even wennen maar het werk prima. Hurtigruten heeft nog wel de bekende buffetten.

6. Personeel
Het personeel aan boord bij Havila is veelal overgekomen van de Hurtigruten en zullen dezelfde service bieden. Zij geven zelf aan dat ze bij Havila meer contact hebben met de mensen aan boord omdat er geen buffetten zijn.

Havila Voyages Geiranger Rear PzTwa8

Conclusie: Havila of Hurtigruten? 
Mijn conclusie is dat ik bij Havila nooit een binnenhut zou boeken, maar altijd voor een buitenhut zou gaan. Deze zijn veel ruimer dan aan boord van de Hurtigruten en prijstechnisch is Havila vaak interessanter met betere regels betreft annulering of omboeken. Vraag echter altijd naar de mogelijkheden want als Hurtigruten een scherpe aanbieding heeft kan dit zeker de moeite waard zijn om te boeken!

Wil jij ook varen langs de Noorse kust? 
De route langs de Noorse kust wordt ook wel de ꞌmooiste zeereis ter wereld' genoemd. De natuurrijke, ongerepte Noorse kust is voor velen één van de meest afwisselende bestemmingen ter wereld met fascinerende landschappen.  Sommige passagiers reizen maar een klein stukje mee, anderen maken de hele 12-daagse rondreis en zien zo bijna de gehele fjordenkust van Noorwegen aan zich voorbij trekken. Je kunt dus kiezen voor een reis met Hurtigruten of een reis met Havila Voyages. Uiteraard helpen we je adviseren, mocht je twijfelen tussen beiden.