We krijgen vaak de vraag, kan de hond mee op vakantie? Indien je met je eigen auto op reis gaat is dit geen enkel probleem. Begin met de juiste voorbereidingen; welke inentingen heeft mijn hond voor het land van bestemming nodig, moeten er nog pillen worden geslikt of moet er een bloedproef worden afgenomen? Controleer ook hoelang voor vertrek alles gedaan moet zijn. Ik neem jullie in mijn geval mee voor de eerste reis van Nuuk (Alaskan Malamute) van net 1 jaar naar Noorwegen.

Voorbereiding vóór de reis
In dit geval moest ik zorgen voor een rabiësvaccinatie en een wormenkuur. De rabiësvaccinatie moet minimaal 21 dagen voor binnenkomst in Noorwegen zijn gedaan. De wormenkuur moet minimaal 24 uur tot maximaal 120 uur voor de grensovergang gedaan zijn. De wormenkuur moest ook afgetekend zijn in het paspoort.

Hond Noorwegen

Keuze voor de overtocht met de hond
Ik ging naar Lemonsjø Fjellstue in Noorwegen en voor de overtocht had ik eigenlijk 2 opties: Kopenhagen - Oslo met de DFDS en Nuuk en ik in een hondenhut of Kiel - Oslo met de Color Line en Nuuk in de auto of in de kennel aan boord. Kopenhagen was qua afstand een stukje verder rijden en omdat Nuuk een bench gewend is dacht ik, ik probeer de Color Line. We waren ruim op tijd vertrokken richting Kiel en ik heb Nuuk in Kiel nog even goed uitgelaten. Hij was dan ook volledig 'leeg' toen we aan boord reden rond 13.00 uur.

Aan Boord van de Color Line
De auto konden we naast de kennel parkeren en daarom kon ik rustig de tijd nemen om Nuuk naar z'n plekje voor de nacht te brengen. Ik had een kleedje, wat speelgoed en een bot met merg erin meegenomen. Nuuk lag al heerlijk in de kennel en keek niet meer op of om. Ik had ook 2 voerbakken bij me, 1 voor water en 1 voor zijn eten. De kennels zijn supergroot, dus alles kon er prima in. Op gezette tijden mag je bij de honden om ze even uit te laten. Dit was om 5 uur, half 9 en de volgende ochtend om 7.15 uur. Afhankelijk van het schip laat je je hond op het autodek uit of op het achterdek (buiten). Nuuk vond het om 5 uur allemaal nog wel ingewikkeld, plassen tussen de auto's. Om half 9 was dat stadium gepasseerd en was er helemaal niks aan de hand. Het personeel van de Color Line is vriendelijk en geeft je ook tips als je hond het wat lastiger vindt om zijn of haar behoefte op het dek te doen. Uiteindelijk zaten er 4 honden in verschillende kennels en 3 honden in auto's. Nuuk vond het allemaal prima en lag ook relaxed in zijn kennel na het 'uitlaten'.

Kennel Overtocht Noorwegen

Kennel Overtocht Noorwegen Hok

Goede keuze of toch liever een hondenhut? 
Ik heb mezelf afgevraagd of ik liever een hondenhut zou hebben gehad, maar ik vond dit eigenlijk wel fijn. Nuuk is dan ook wel relaxed in een bench, maar zelf geef het je ook rust. Je kan buiten de uitlaat tijden door gewoon het schip over wandelen, lekker eten of een show bekijken. Als ik en hondenhut had gehad, was ik waarschijnlijk meer in de hut geweest omdat ik Nuuk niet altijd 'vertrouw' als hij alleen is met bijv. kussens of dekens.

Aankomst in Noorwegen 
Na aankomst in Oslo mag je van boord rijden en moet je officieel de hond aangeven bij de douane. Ze controleren het paspoort en of alle juiste stempels en stickers erin staan. Vervolgens kun je heerlijk op vakantie in Noorwegen! Nuuk heeft zijn eerste ervaring met sneeuw gehad en ik heb de meest gelukkige hond op aarde.

Nuuk Sneeuw Noorwegen

Ook naar Noorwegen met de Color Line? 
Hoewel ik Noorwegen bezocht in de winter, kan je Noorwegen uiteraard ook in alle andere seizoenen bezoeken. Op onze website vind je meer informatie over de Color Line, maar uiteraard vind je er ook verschillende reizen die met deze overtocht mogelijk zijn. We kunnen de reizen geheel naar je wensen aanpassen!