Hoe is de kerstsfeer in Kopenhagen en Stockholm? Samen met collega Dominique bezocht ik deze twee hoofdsteden in een citytrip. We vertrokken in december 2021 en omdat de kerst er weer aan zit te komen heb ik dit blog geschreven, om te delen wat mijn ervaring in deze steden was.

Kerstsfeer proeven in Kopenhagen
Sommige straten van Kopenhagen waren prachtig versierd in kerstsfeer met gezellige kerstmarktjes. Ook waren sommige straten versierd met lampjes en kerstversieringen. Voornamelijk rondom de kerstmarktjes, denk aan kraampjes met lekkernijen, kerststerren, kleding etc. In andere delen was geen kerstbal te zien. We wilden graag de wisseling van de wacht gaan zien én fotograferen bij het Koninklijk paleis. We stonden, compleet met camera geïnstalleerd op statief, klaar om dit bijzondere gebeuren vast te leggen. Na een tijdje kwam één van de lijfwachten met statige tred over het grote plein onze richting uitgelopen. We vroegen ons af of hij daadwerkelijk ons moest hebben. En, jawel, hij vroeg naar onze perskaart. We legden uit dat we toeristen waren. Hij vertelde ons dat we dan niet mochten fotograferen op statief, maar wel uit de hand. Heel bijzonder, maar oké, dat doe je dan! Het plein was ondertussen volgelopen met honderden belangstellenden die in het gareel werden gehouden door meerdere politieagenten, die uiteraard constant in je camerabeeld staan. De wisseling werd juist vandaag begeleid door het Koninklijk muziekkorps. We hebben wat leuke foto’s kunnen maken van dit zeer officiële gebeuren en vonden het bijzonder om dit eens mee te maken.

Na een heerlijke warme chocolademelk met appelgebak (cafétjes om even lekker iets te drinken/eten zijn er volop in Kopenhagen) zijn we richting de Zeemeermin gewandeld. Als je in Kopenhagen bent wil je toch op z’n minst de Zeemeermin gezien hebben. Het was een flinke wandeling en in de haven was het guur en koud. Het was een pittig stuk en achteraf hadden we beter gebruik kunnen maken van de elektrische stepjes, ook gezien de zware cameratas die we bij ons hadden.