Dit was de eerste groepsreis door die ons (Cape Tracks) is georganiseerd en die ik zelf heb mogen begeleiden. Op een zaterdagochtend vertrokken wij vroeg vanuit het kantoor in Wierden naar Kiel in Duitsland. We reden nog via Leer om een deelnemer op te halen die in Noord-Nederland woont. Iets voor 12.00 uur, kwamen wij aan bij de kade van Color Line in Kiel. Hier begon de heerlijke start van de groepsreis! Iedereen kon genieten van lekker eten, een show in de lounge, een gokje wagen in de casino en uiteindelijk lekker slapen in de hutten aan boord. In dit blog vertel ik jou meer over het verblijf, het programma, groepsindeling en meer.

Ons verblijf tijdens de groepsreis 
Na een nacht op de boot, reden wij door naar onze accommodatie voor de hele week: Lemonsø Fjellstue. Er is bewust gekozen om in 1 accommodatie te verblijven zodat je maar 1 keer je koffer hoeft uit te pakken. Voor de groepsreis, zijn er bij Lemonsjø Fjellstue huisjes met 2 slaapkamers gereserveerd. Eén slaapkamer heeft een tweepersoonsbed, in de andere kamer staan 2 stapelbedden. Iedere deelnemer deelde een huisje met één ander persoon. Hierdoor had iedereen een eigen slaapkamer, maar werd de douche, het toilet en het woongedeelte met de ander gedeeld.

Lemonsjo Fjellstue Noorwegen

Het programma van de groepsreis
Het programma van de groepsreis hebben wij zelf uitgedacht aan de hand van eigen ervaring en in overleg met de eigenaresse van Lemonsjø Fjellstue. Het volgende programma was op voorhand vastgesteld:
- Dag 1: e-biken door Jotunheimen Nationaal Park
- Dag 2: wandeling Trollhoe
- Dag 3: wandeling Besseggen
- Dag 4: dagtocht Sognefjord (per auto)
- Dag 5: dagtocht Geiranger (per auto)
- Dag 6: bezoek staafkerk
- Dag 7: dagtocht Rondane & Dovrefjell met bezoek Snøhytta

WhatsApp Image 2023 08 18 At 17 23 36

We hebben echter wel aan de deelnemers gevraagd flexibel te zijn zodat we alle dagen vrij konden inplannen mocht bijvoorbeeld het weer roet in het eten gooien. Elke avond werd het programma van de volgende dag besproken tijdens het eten. We hadden altijd een plan B en zelfs een plan C achter de hand. Het is voorgekomen dat we het programma ’s ochtends nog hadden aangepast om een regenbui te vermijden (en met succes!). Omdat er veel neerslag was gevallen in de periode vóór onze reis, hebben we de Trollhøe wandeling niet meer kunnen wandelen. We hebben in plaats daarvan wel 2 andere wandelingen kunnen doen. 

Wat is ons uiteindelijke programma geworden?
- Dag 1: e-biken door Jotunheimen Nationaal Park
- Dag 2: autotocht Geiranger (en in overleg met deelnemers Trollstigen en Sladalsvegen)
- Dag 3: wandeling Gjendehøe
- Dag 4: autotocht Sognefjellet, wandeling Vardanosi, autotocht Tvindevegen en Valdresflya
- Dag 5: wandeling Besseggen
- Dag 6: bezoek staafkerk Lom en bezoek Glittersjå

WhatsApp Image 2023 08 18 At 17 23 36

WhatsApp Image 2023 08 14 At 13 11 16

Beleving van activiteiten en verblijf tijdens de groepsreis
De deelnemers waren in goede conditie en hebben volop genoten van alle activiteiten en mooie vergezichten. Elke ochtend werd er tijdens het ontbijt een lunchpakket gemaakt en de thermosflessen gevuld. Dit zorgde ervoor dat we elke dag een vol programma konden hebben en pas tegen het einde van de middag weer terug hoefden te gaan naar Lemonsjø. Een aantal deelnemers hadden bedacht dat ze de dag wel konden starten met een frisse duik in het meer. Dit hebben ze aardig volgehouden! Indien we iets eerder terug waren bij de accommodatie zette Mari (de gastvrouw) de sauna voor ons aan, zodat iedereen nog even in de sauna kon voor het heerlijke eten werd geserveerd. We hadden spelletjes meegenomen voor de avonden maar aangezien iedereen wel moe was na een dag vol met verschillende indrukken lagen we relatief vroeg in bed elke avond.

Geiranger Groepsreis

Het gezelschap tijdens de groepsreis
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 66 jaar en bestond uit een divers gezelschap. Houd er rekening mee dat dit geen standaard busreis naar de Noordkaap is en ook geen groepsreis waarbij je gekoppeld wordt en het doel is om iemand te ontmoeten. Deze groepsreis in Zuid-Noorwegen is juist voor de actieve 50+’er die een reismaatje mist of mensen die liever Noorwegen met een gids verkennen. De maximale grootte van de groep is ongeveer 10 personen, inclusief begeleider vanuit Cape Tracks. Voor de groepsreis is wel enige wandelervaring vereist. 

Conclusie van de groepsreis 
Ga jij de volgende keer met ons mee op groepsreis in Zuid-Noorwegen? Dit jaar was namelijk een zeer geslaagde eerste groepsreis die zeker naar meer smaakt! De voorbereidingen voor een groepsreis in Zuid-Noorwegen in het volgende jaar zijn al in gang gezet. met al een zeer geslaagde eerste groepsreis die zeker naar meer smaakt. Het idee is om ergens in de tweede helft van augustus 2024 dezelfde reis weer te gaan maken. Het programma zal dan net zoveel flexibiliteit van de deelnemers eisen. Zo kunnen wij elke dag het meeste uit de groepsreis halen! Wie durft het aan om volgend jaar mee te gaan?