Op 20 april 2023 reisde ik naar het noorden van Finland, aan het einde van de winter. Temperaturen zijn in deze periode rond het vriespunt, maar de zon laat zich op 4-5 uurtjes na continu zien. Van ongeveer 23:00 tot 04:00 uur was er een schemering, met nog steeds kansen om het noorderlicht te spotten, mits het sterk en actief is tijdens de donkere uren. Kortom, een bijzondere tijd, hoewel het niet ideaal is voor noorderlichtjagers.

Oulu: Een Stad voor Alle Seizoenen
Na onze aankomst op de luchthaven begaven we ons direct naar de Nallikari Holiday Village voor een heerlijk diner. De villa's hier zijn luxe, terwijl de knusse huisjes van alle gemakken zijn voorzien, zij het zonder overdreven luxe. Het vakantiepark ligt prachtig aan de Botnische Golf, met een eigen strand, twee restaurants en zelfs een vuurtoren. Bovendien grenst het aan een klein pretpark, ideaal voor gezinsvakanties. In Oulu zelf zijn er tal van activiteiten om van te genieten, waaronder wandelen, fietsen (inclusief fatbiken), kajakken, kanoën en natuurlijk het verkennen van de stad. Hoewel de periode van half april tot half mei niet ideaal is vanwege het smeltende sneeuw en het nog niet in bloei staan van de natuur, is het perfect voor rustzoekers. Wil je Oulu bezoeken, overweeg dan de zomer, de herfst vanaf half september of winter.

Oulu is bereikbaar per auto, trein of vliegtuig. Met de auto is het 600 kilometer vanaf Helsinki, wat handig kan zijn na aankomst met de Finnlines, met mogelijk een tussenstop in Vaasa of Kuopio. Per trein duurt het ongeveer 5 uur, en er is zelfs de mogelijkheid van een autotrein vanuit Helsinki. Vliegen duurt slechts ongeveer 1 uur vanaf Helsinki.

MicrosoftTeams Image

Iso-Syöte: Jouw Toegangspoort tot de Finse Wildernis
Vanuit Oulu is het slechts 2 uur rijden naar Iso-Syöte, waar we het typisch Fins landschap met sparren tegemoet reden. Naarmate we dichter bij Iso-Syöte kwamen, zagen we steeds meer sneeuw langs de weg. Helaas geen rendieren op de weg, maar wel prachtige uitzichten over bevroren en met sneeuw bedekte meren. Op de bomen lag geen sneeuw meer.

Iso Syote Wintersport   Skien


We brachten wat tijd door op de skipiste. Hoewel de sneeuw een beetje papperig was aan het eind van de middag. Is het dus beter om 's ochtends te skiën tijdens dit seizoen, omdat het 's nachts meestal vriest en ze dan nog sneeuw bijspuiten. Ook maakten we gebruik van e-fatbikes, wat superleuk en eenvoudig is om te doen. Met wat ondersteuning kan iedereen dit en je kunt ermee fietsen over verharde wegen maar ook over bredere bospaden. Halverwege de middag maakten we een korte sneeuwschoenwandeling (slechts 600-700 meter) naar een speciale locatie waar je het noorderlicht kunt spotten. Hier werd een kampvuur aangestoken met een snack en typisch Finse blauwe bessensap.

Eerlijk gezegd vind ik Iso-Syöte een ideale bestemming voor alle activiteiten die je tijdens een 'wintersport- en noorderlichtreis' zou willen ervaren. Het is geen groot skigebied, ongeveer 15 kilometer piste, maar perfect voor één of twee dagen skiën of snowboarden. Bovendien kun je hier genieten van activiteiten zoals hondensledetochten, sneeuwscootertochten, sneeuwschoenwandelen, fatbiken (gewoon en elektrisch), een bezoek aan een rendierenboerderij, ijsvissen en nog veel meer. 

Iso Syote Fatbiken

Er zijn vier of vijf restaurants in de omgeving en er is zelfs de mogelijkheid voor self-catering. En als je 's avonds nog wilt genieten van een drankje, zijn er onder aan de skipiste drie bars. Eén van die bars wordt 's avonds gebruikt voor karaoke, een typisch Finse activiteit waarvan je misschien niets verstaat, maar die wel enorm gezellig is.

Om Iso-Syöte te bereiken, kun je landen op meerdere luchthavens, waaronder Oulu, Kuusamo of Rovaniemi. Persoonlijk zou ik kiezen voor Oulu, omdat dat slechts een uur vliegen is vanaf Helsinki, gevolgd door een transfer van ongeveer 2 uur.

Conclusie: Een Reis om Nooit te Vergeten
Kortom, onze reis naar Oulu en Iso-Syöte was een onvergetelijk avontuur. Van de charmante stad Oulu tot de adembenemende wildernis van Iso-Syöte, we hebben het beste van Noord-Finland ervaren. Of je nu van winterse activiteiten houdt, het noorderlicht wilt zien, of gewoon wilt genieten van de rust en schoonheid van de natuur, deze bestemmingen hebben voor ieder wat wils. Dus waar wacht je nog op? Plan je eigen magische reis naar dit betoverende deel van de wereld!