Afgelopen juni reed ik per huurauto door Zuid-Finland en het merengebied. Finland staat bekend als het land van de duizend meren en wist je dat Finland 187.888 meren telt? De meeste meren bevinden zich in het zuidoosten van Finland, daarom wordt dit ook wel het merengebied (The Lakelands) genoemd. Ik vertel in deze blog wat mij enthousiast heeft gemaakt over dit gebied.

Met de auto door Zuid-Finland
Zelf ben ik op Helsinki gevlogen en heb ik daar een huurauto opgehaald, maar je kunt ook prima je eigen auto meenemen. Je rijdt in zo’n 5 uur naar Travemünde om ’s avonds op de Finnlines te stappen. De volgende ochtend word je midden op de Oostzee wakker en na nog een nacht aan boord van dit luxe schip ben je in Helsinki. Persoonlijk vind ik reizen met een auto de fijnste manier om te reizen. Je kunt gaan en staan waar je wilt en bezoekt op deze manier de mooiste plekjes. Ga daarom vooral van de grote wegen af en bezoek de kleine dorpjes voor bijvoorbeeld een lunchpauze. Je ontmoet hier de meest vriendelijke en gastvrije inwoners. In Finland zijn de mensen één met de natuur en genieten ze ultiem van de rust en ruimte om hun heen. Ze zijn niet voor niets elk jaar opnieuw het meest gelukkige land ter wereld.Midzomernacht en Sauna’s
21 juni is de midzomernacht, maar naast deze dag heb je eigenlijk alle zomermaanden lange dagen in Zuid-Finland. Het wordt hier bijna niet donker, wat erg bijzonder is en waardoor je alles uit je dag kunt halen. Daarnaast kan het maar liefst zo'n 30 graden worden in Finland. Mocht het toch niet zo warm worden, dan heb je in Finland altijd de sauna’s. Er zijn er wel 3 miljoen in Finland. Het leukste aan Finland vind ik de saunadiners, eten in de sauna, uitzicht op een meertje waar je na de sauna kunt afkoelen. Eten doe je natuurlijk niet echt in de sauna, maar in een andere ruimte aan tafel. Dit kan een buffet zijn of een 3 gangen maaltijd. Tussen de gangen door kun je de sauna in en je sluit de avond af met bijvoorbeeld een vers gebakken bosbessentaart.

Meren en muggen in het Fins merengebied?
Waar je in Finland ook rijdt, je bent nooit ver van het water. Een van de mooiste nationale parken van Finland vind ik het Päijänne National Park. Het Päijänne meer is het één na grootste meer in Finland. Het nationale park bestaat uit vele eilandjes, maar ook wegen waarbij je zowel links als rechts uitzicht op het meer hebt. Sommige delen van het nationale park zijn alleen te bezoeken per watertaxi, cruiseboot of per kano. De meeste mensen denken bij meren gelijk aan muggen, helaas klopt dit wel. Let daarom goed op in welke periode je reist, want muggen zijn in het voorjaar minder actief. De Finnen zelf maken vaak kampvuurtjes, wat de muggen ook goed op afstand houdt.Welke steden je niet mag missen in Zuid-Finland
>> Helsinki kun je eigenlijk niet missen tijdens een bezoek aan Finland. De Helsinki Kathedraal is erg opvallend in Helsinki, deze staat op een heuvel op het Senaatsplein. Neem de boot naar Fort Suomenlinna en breng een bezoek aan Kansallismuseo, het Nationaal Museum van Finland.
>> Turku is de voormalige hoofdstad van Finland. Een aantal leuke bezienswaardigheden hier zijn Turku Castle, een middeleeuws kasteel, een rondvaartboot met een oud stoomschip zoals Ukkopekka, Forummarinum (scheepsvaartmuseum) of een bezoek aan de zomerse badplaats Naantali waar onder andere Moomin World is.
>> Kuopio is de hoofdstad van het merengebied en heeft een grote haven in het centrum. Vanuit Kuopio ben je zo in de natuur, bijvoorbeeld het Neulamäki Nature Preserve. Een bezoek aan Puijo Aera leuk, hier heb je een prachtig uitzicht over alle meren en bossen. In Kuopio zijn er ook ontzettend veel musea, voor ieder wel wat wils.
>> Lathi staat bekend om de vele international evenementen. Kijk dus voor je bezoek aan Lathi welke evenementen er zijn. Voor een mooi uitzicht moet je zijn bij Ski Jump Observation Tower. Ook vind je hier het Lathi Ski museum. Een van de mooiste nationale parken van Finland vind je hier ook:
Päijänne National Park.