In april maakte ik mijn eerste reis naar Zuid-Afrika! Nog nooit eerder had ik een reis ondernomen zo ver van huis en nog nooit eerder had ik überhaupt gevlogen. De reis die we in twee weken gingen maken, was bedoeld om zelf te kunnen zien en ervaren wat voor accommodaties en belevingen we aanbieden. Ik mocht dit allemaal in beeld gaan brengen met videomateriaal. Vol verwachtingen en spanningen begon ik aan deze reis, samen met mijn collega's Ramon, Marian en Amber. Wat was dit een spannende en bijzondere ervaring. 

Mijn eerste vlucht naar Zuid-Afrika
Zoals ik aangaf had ik nog nooit eerder gevlogen, ik was nog nooit op Schiphol geweest en dit was voor mij al een hele ervaring. Ik had geen idee waar alles was en waar we heen zouden moeten, maar gelukkig was de rest van het team er die hier al veel ervaring mee had! Eenmaal zittend in ons vliegtuig (Emirates A380) begon de spanning bij mij wel erg naar boven te komen. Het vliegtuig beschikte over beeldschermen waar bijna alle nieuwe films op stonden, dus die heb ik maar aangezet voor afleiding. Gelukkig viel het uiteindelijk allemaal wel mee en had ik eigenlijk veel meer verwacht van de turbulentie. We vlogen niet ineen keer naar Zuid-Afrika, we maakten eerst een tussen stop in Dubai. Door de overstap van 3 uur heb ik niet veel meer kunnen zien van Dubai dan het vliegveld. Het stuk van Dubai naar Johannesburg verliep ook voorspoedig. 

Accommodaties in Zuid-Afrika
Omdat we zoveel mogelijk locaties wilden bezoeken in de omgeving om vast te leggen, zorgde dit ervoor dat we elke dag in een andere accommodatie zaten. Zo hebben we onder andere in hotels, lodges, appartementen en privéparken geslapen. Alle accommodaties hadden zo hun voordelen en soms hun nadelen, maar de tofste accommodaties vond ik toch wel die in de privéparken. Het concept is hier dat je met een kleine groep mensen in een kamp zit, in een wildpark. Alles wordt hier voor je verzorgd, van het eten tot aan de safari’s. Goeie voorbeelden hiervan zijn: Sausage Tree Safari Camp en Parsons Hilltop. Over het algemeen vond ik het indrukwekkender om in een wat simpelere accommodatie te overnachten zoals een camp of hut in plaats van een hotel of luxere accommodatie. Dit omdat je tijdens een overnachting in een camp of hut meer het Afrikaanse gevoel krijgt.

Sterrenhemel Zuid

Safari’s in Zuid-Afrika
Voor mij waren de safari’s echt wel de hoogtepunten van mijn twee weken in Zuid-Afrika. Het is heel bijzonder om te zien hoe dieren daar nog gewoon in het wild leven. Ik kan nu ook zeker begrijpen dat voor veel mensen de safari’s de meest bijzondere activiteiten zijn tijdens een reis naar Zuid-Afrika. Het doel was natuurlijk om de Big 5 te zien, maar dit is ons helaas net niet gelukt. We misten alleen nog het luipaard. Ondanks dat hebben we wel gezien hoe een groep leeuwen een waterbuffel aan het opeten was. Dit was voor mij denk wel het tofste wat ik gezien heb. Alle andere dieren waren uiteraard ook super tof om te zien. Van een schildpad tot aan een neushoorn, alles kwam voorbij!

Leeuw Zuid

Cultuur en landschappen in Zuid-Afrika 
De cultuur in Zuid-Afrika was totaal anders dan hier in Nederland. Dit liet me dan ook soms wel beseffen dat we het nog niet zo slecht hebben in Nederland. Mensen en dieren die op snelwegen lopen, 'stop and go' wegen, momenten dat een plaats standaard een tijdje geen stroom heeft en veel bedelaars. Dit waren dingen die voor mij heel onwerkelijk waren maar daar de normaalste zaak van de wereld. Door dit allemaal met mijn eigen ogen te zien, besefte ik pas echt dat ik niet meer in Nederland was. Ik had natuurlijk al veel beeldmateriaal gezien van Afrika, maar als je er dan echt zelf bent is het een totaal andere ervaring en heel bijzonder. Tijdens de reis hebben we ook erg mooie locaties gezien. Hier hebben we het best van kunnen genieten tijdens de Panoramaroute. Tijdens deze route kom je langs allerlei mooie uitkijk punten. Highlights tijdens deze route waren voor mij de Potholes en de Three Rondavels. Bij de Potholes kon je langs en over het stromende water lopen via bruggen en avontuurlijke paadjes. Bij de Three Rondavels had je uitzicht over drie prachtige bergtoppen die lijken op de traditionele hutten in Zuid-Afrika.

Landschap Giraffe Zuid

Zuid

De terugreis liep net zo voorspoedig als de heenreis, echter hadden we wel wat kleine problemen met de bagage op Schiphol. Eenmaal terug in Nederland besef ik me eigenlijk pas wat een bijzonder avontuur het was. Zo lang het voor mij gevoel duurde voordat we naar Zuid-Afrika gingen, zo snel was het ook alweer voorbij. De belevingen en ervaring die ik tijdens deze reis heb opgedaan ga ik nooit meer vergeten. Dit was en zou misschien voor altijd wel de reis van mijn leven blijven.

Ook een reis naar Zuid-Afrika maken? 
We bieden verschillende rondreizen aan naar Zuid-Afrika die je met de auto kan maken bijvoorbeeld. Wil je ook graag kennis maken met Zuid-Afrika zoals ik? Deze 14 daagse reis brengt je langs de bekende en minder bekende gebieden in het noordoosten van Zuid-Afrika. Ook kan je Zuid-Afrika gemakkelijk combineren met andere landen zoals Botswana.