Ga jij binnenkort reizen door Zweden en zoek je naar leuke tussenstops voor op jouw route? Tijdens het reizen door Zweden heb ik zelf meerdere (kleine) plaatsen bezocht terwijl ik van het ene verblijf naar het andere verblijf reed tijdens een maatwerkreis door Zuid- en Midden-Zweden. In dit blog vertel ik je meer over 7 tussenstops in Midden-Zweden die je niet mag missen.

Met de auto door zuid- en Midden-Zweden
Een reis door Zuid- en Midden-Zweden per eigen auto is een echte aanrader. Een auto biedt namelijk alle vrijheid om een eigen route te bepalen en meer van het land te kunnen zien. Over het algemeen zijn de wegen in Zweden ook goed onderhouden, wat ervoor zorgt dat het autorijden makkelijk verloopt. Er zijn meerdere opties om vanuit Nederland of België naar Zweden te reizen. Dit kan namelijk per nachtboot vanuit Kiel naar Oslo (Noorwegen) of naar Göteborg (Zweden). Je kan er ook voor kiezen om via de tolbruggen Öresundsbrua en Storebaelt via Denemarken naar Zweden te reizen.

Bezoek deze 7 tussenstops in Midden-Zweden
Zweden heeft natuurlijk veel leuke plaatsen en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarnaast is het een uitgerekt land, met veel mogelijkheden. Enkele leuke tussenstops die de moeite waard zijn in Midden-Zweden om te bezoeken, zijn de volgende (vooral kleine pittoreske) plaatsen:

1. Torsby
Torsby is een klein dorpje met leuke lunch- en eetgelegenheden. Op een halfuur rijden is het mogelijk om elandenpark (Värmland Moose Park) te bezoeken. Hier vertellen zij jou meer over het gedrag van een eland en krijg je de mogelijkheid om dichter bij de ze dieren te komen en hen te voeren. Verder is Torsby de ideale plek en uitvalsbasis voor vele Zweedse outdoor activiteiten. Bijvoorbeeld fietsen en suppen.

Moose Park Torsby

2. Mora
Overal waar je in Mora loopt, kom je de welbekende Dalarna paardjes tegen. Ook is dit het eindpunt voor de jaarlijkse langste langlaufwedstrijd: Vasaloppet. De stad Mora heeft meerdere winkeltjes en goede eetgelegenheden. In de zomer kan je relaxen aan het strand van het meer Siljan en in de winter kan je hier erg goed langlaufen.

Mora

3. Gävle
Gävle ziet er op eerste opzichte uit als een normale stad, met meerdere winkels, winkelcentra en eetgelegenheden. Maar aan de rand van de moderne binnenstad, vind je een oude wijk uit de 17e en 18e eeuw: Gamla Gefle. Loop hier door een paar oude straten met gekleurde houten huizen van vroeger.

G%C3%A4vle

4. Sigtuna
Net boven Stockholm, op een uurtje rijden van het stadscentrum, ligt Sigtuna. Dit is de eerste stad van Zweden dat gebouwd is in de 10e eeuw. Wandel door het oude straatje en langs het water. Op zoek naar een plek voor een echte Zweedse Fika? Bij Kristers Hantverksbageri kan je heerlijk tot rust komen onder de appelbomen.

Sigtuna

5. Norrköping
Aan de E4 ligt Norrköping, ook in Norrköping zijn meerdere winkels en eetgelegenheden te vinden. Voor diegene die zalm willen spotten, kunnen het Göta-kanaal bezoeken. Dit is een plek waar de zalm tegen de stroming in moet zwemmen en daarom regelmatig uit het water springt.

Nork%C3%B6ping

6. Jönköping
Onderaan het Vättern meer ligt Jönkoping, ook wel bekend als een studentenstad in verband met de grote universiteit in de stad. Het centrum is modern met meerdere winkels en eetgelegenheden. De moderne gebouwen zijn afgewisseld met enkele historische gebouwen zoals het stadhuis. Wanneer je op zoek bent naar afkoeling tijdens een warme zomerdag, bezoek dan het 2 kilometer lange zandstrand (Vätterstranden).

J%C3%B6nk%C3%B6ping Zweden

7. Gränna
Gränna is het plaatsje van de zuurstokken, gelegen aan het grootste meer van Zweden. In dit plaatsje gaat een historisch verhaal aan vooraf. Amalia Eriksson wilde vroeger haar zieke dochter helpen. Daardoor ontstond de zuurstok, oftewel ‘polkagris’. In Gränna vind je een straat vol met winkels die verschillende smaken zuurstokken verkopen. Leuk als souvenirtje of als snoepgoed onderweg.

Granna

Nog op zoek naar jouw gewenste reis naar Zweden?
Wij helpen je er graag bij! Op onze website staan enkele voorbeeldreizen naar Zweden, maar wij bieden ook maatwerkreizen aan. Dit betekent dat wij zelf voor jou een reis in elkaar kunnen zetten, geheel naar jouw wensen. Neem contact met ons op via ons contactpagina of stuur een e-mail naar info@capetracks.nl met je wensen (denk aan bepaalde plaatsen die je graag wil bezoeken, voorkeur reisperiode, aantal personen etc.) en gewenste bestemming. Dan helpen wij je graag bij het uitstippelen van je reis naar Zweden.