In een eerdere blog is uitgelegd hoe je jouw auto kan registreren voor de tolwegen en enkele ferry’s die gelinkt zijn aan AutoPASS. Maar niet alle ferry’s regelen de betalingen met deze AutoPASS-tag. Ben je van plan om vaker de ferry te pakken? Dan is het handig om de auto ook te registreren voor een AutoPASS-veerbootkaart. Je komt dan ook in aanmerking voor enkele kortingen. In deze blog leggen we je uit hoe je de auto kan registreren op AutoPASS voor ferry’s.

Wat is een AutoPASS-veerbootkaart?
Het is een eenvoudige betaaloplossing voor voertuigen die niet beschikken over een AutoPASS-tag. Met een AutoPASS-veerbootkaart betaal je automatisch met een creditcard en vermijd je hiermee een factuur plus de factuurkosten na elke volbetaalde ferryreis. De AutoPASS-overeenkomst voor veerbootbetalingen omvat de meeste veerbootverbindingen van het land. Elk voertuig moet zijn eigen AutoPASS-veerbootkaart hebben. Indien je alleen reist met ferry’s die een AutoPASS-tag als betaalmiddel gebruiken, hoef je geen AutoPASS-veerbootkaart te bestellen. Een AutoPASS-veerbootkaart kost 50 NOK (omgerekend ongeveer 5 euro), die in mindering wordt gebracht op het voorschotbedrag dat jij zelf op jouw veerbootrekening hebt gestort.

Hoe werkt AutoPASS-veerbootkaart?
Na het registreren van je auto op AutoPASS voor alle ferry’s, heb je een account aangemaakt waar je een vooruitbetalingsovereenkomst aangaat en een voorschot betaalt. Je kan het zien als een soort rekening waar je zelf geld op zet om de overtochten direct te kunnen betalen met jouw AutoPASS-veerbootkaart als je kenteken wordt gescand op de ferry door een medewerker. Er wordt dan geen factuur meer thuisgestuurd. Het bedrag voor de overtocht wordt direct van deze rekening afgehaald en dus betaald.

Ontvang korting op enkele ferry’s met AutoPASS-veerbootkaart
Maak je gebruik van een vooruitbetaling met een AutoPASS-veerbootkaart? Dan is er sprake van een korting tot soms wel 50% op geselecteerde ferry's. Om korting te krijgen moet het voertuig geregistreerd zijn met dezelfde betaaloplossing dat gebruikt wordt op de ferry. Dit kan een AutoPASS-tag zijn (registratie die genoemd is in een vorige blog) of een AutoPASS-veerbootkaart (registratie die genoemd is in deze blog). Om meer zekerheid te hebben dat de betalingen automatisch verlopen voor zowel ferry’s als tolwegen, is het dus handig om voor beide opties te registreren.

Enkele stappen voor het registreren van je auto

Ga allereerst naar de juiste website van AutoPASSferje om vervolgens de volgende stappen te volgen.

1. Inloggen om een nieuw account aan te maken
Om een nieuw account aan te maken, wordt er eerst gevraagd om in te loggen met een mobiele nummer. Aangezien er nog geen bestaand account is, zal er eerst een nieuw account aangemaakt moeten worden. Dit kan door op de volgende knop te klikken: ‘Create a new agreement’.

2. Soort klant selecteren
Vervolgens wordt er gevraagd wat voor soort account er gemaakt moet worden. Is het voor privé of zakelijk bedoeld? Kies hierbij jouw antwoord. Voor een vakantie kan er gekozen worden voor een ‘private account’. Klik dan op de volgende knop: ‘Create vehicle agreement’.

3. Algemene voorwaarden
In deze stap wordt er gevraagd om de algemene voorwaarden te accepteren. Pas als je het vakje aanvinkt van ‘I accept the terms’ kan je verder naar de volgende stap.

4. Verifiëren van een mobiele nummer
Vervolgens wordt er gevraagd om een mobiele nummer waar men dan ook in het vervolg mee kan inloggen als een FerryPay account is aangemaakt. Zoek eerst het juiste land op (NL +31), om vervolgens jouw mobiele nummer in te voeren. Zodra er een mobiele nummer is ingevoerd en je naar de volgende stap gaat, wordt een verificatiecode gestuurd naar dit mobiele nummer. Voer de verificatiecode in om vervolgens door te gaan naar de volgende stap.

5. Wachtwoord bedenken
Nu is jouw mobiele nummer gelinkt aan een bijna voltooide account. Nu kan je kiezen of er een wachtwoord nodig is. Het is niet verplicht om een wachtwoord te bedenken voor dit account. Het is namelijk ook mogelijk om iedere keer tijdens het inloggen een verificatiecode te ontvangen op het geregistreerde mobiele nummer. Gaat de voorkeur toch liever uit naar een wachtwoord? Verzin dan een wachtwoord om vervolgens door te gaan naar de volgende stap.

6. Invullen van persoonlijke gegevens, betalingsinformatie & kenteken
Vul vervolgens de gevraagde gegevens in om te zorgen dat alle betalingen in het vervolg soepel kunnen verlopen. Vul persoonlijke gegevens in en vervolgens ook het land, de kenteken en klasse op basis van de lengte van de auto waarmee gereisd wordt in Noorwegen. Ben je al geregistreerd bij AutoPASS? Dan zal met de volgende stap jouw AutoPASS-nummer automatisch tevoorschijn moeten komen dat gekoppeld is aan jouw auto. Ben je een nieuwe gebruiker? Dan wordt er gevraagd om alsnog een AutoPASS-veerbootkaart te kopen van 50 NOK.

Houd er rekening mee dat als je een lange reis plant, je tijdens de reis regelmatig de saldo zou moeten aanvullen. Kortingen worden namelijk alleen berekend bij een positief saldo. Dit is vooral belangrijk om in de gaten te houden als je reist langs de westkust en de Lofoten omdat daar de ferry’s duur kunnen zijn.

Hoe nu verder?
Dan zit de registratie er op! Vanaf nu kan je een vast bedrag plaatsen op jouw account om vervolgens tijdens het reizen in Noorwegen de overtochten te betalen met een AutoPASS-veerbootkaart met de daar bijhorende kortingen.

Is je auto nog niet geregistreerd bij AutoPASS voor tolwegen en enkele ferry’s? Lees dan eerst ons vorige blog om je auto te registreren, om vervolgens dit blog te volgen voor het registreren van je auto voor alle ferry’s die werken met betalingen via een AutoPASS-veerbootkaart.