Kun je verliefd worden op een eiland of op een dorpje? Ik denk dat het namelijk is gebeurd. In oktober nam ik de Disko Line van Aasiaat naar Qeqertarsuaq. Qeqertarsuaq betekent letterlijk ‘het grote eiland’ en is het enige dorp op Disko Eiland. Wat er op dit prachtige stukje aarde te beleven valt, en waarom ik er zo enthousiast van ben geworden, lees je verder in mijn blog. 

Een warm welkom op Disko Eiland
We kwamen aan in een prachtige baai, het dorp Qeqertarsuaq was levendig en overal liepen mensen op straat. Het had net gesneeuwd en het zonnetje scheen, dus het was alsof je een sprookje binnenstapt. Bij het hotel werden we welkom geheten door twee meisjes (met puppies). Na het inchecken in hotel Disko Island heb ik even snel gedoucht en ben vervolgens naar buiten gegaan. De lucht zag er zo mooi uit met een startende zonsondergang. Ik ben door het dorpje gaan lopen en zag dezelfde meisjes van bij het hotel met hun hondjes op een speelplein zitten. Ik ben even naar ze toegelopen en heb gevraagd of ik ze op de foto mocht zetten. Dat vonden ze superleuk en ze wilden de hondjes al aan de kant doen. Toen ik aangaf dat ik de hondjes er ook graag bij op wilde, vonden ze het helemaal leuk. De huisjes in Qeqertarsuaq hebben verschillende kleuren (zoals overal in Groenland) en dit maakt dat je er heel vriendelijk op kijkt.

Disko Baai Hondjes

Een indrukwekkende wandeling met lokale gids
De volgende dag stond een spannende excursie op ons te wachten. We zijn met Mark, een lokale gids van Basaltic Tours, aan de wandel gegaan naar een waterval. Hij heeft veel verteld over het dorpje Qeqertarsuaq, de inwoners, de geschiedenis en de natuur. Mark is een afgestudeerd outdoor gids en heeft zijn eigen bedrijf. Hij biedt het hele jaar door activiteiten rondom dit eiland aan. Op het moment dat wij er rondliepen was er een heftige sneeuwbui bezig en het begon ook harder te waaien, we zijn echter doorgelopen en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Het landschap waarin we liepen was ondanks de sneeuw en de wind namelijk erg indrukwekkend. En uiteindelijk was de waterval echt supergaaf om te zien! 

Wandeling Disko Eiland Waterval

In de middag hebben we een bezoek gebracht aan Kuannit Art. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar wat was dit leuk. De dame had thee en koffie klaargezet, overal lag haar eigen kunst en bijv. breiwerk van mensen uit het dorp. Ze heeft ons superveel verteld over dit prachtige dorpje en de seizoenen die ze hier kennen.

Kuannit Art Disko


Disko Baai Sauna
In de namiddag hebben we kunnen genieten van een sauna met een fenomenaal uitzicht, over het water waarin ijsbergen drijven. De polarplunge kon dan ook niet ontbreken.

Een lokale dansles 
Na een heerlijk diner hoorden ik en een collega muziek uit het gemeenschappelijk gebouw komen. De meisjes die ik al eerder was tegengekomen stonden in de deuropening en maakten een gebaar dat we welkom waren. We zijn naar binnen gegaan en er was een polka dansles bezig. We hebben 2 liedjes geluisterd en gekeken, lokaler dan lokaal kan bijna niet (#localtracks).

Disko Baai Sauna

Spelende kinderen
Ik was in mijn hotelkamer me aan het klaarmaken om naar bed te gaan terwijl ik heel veel lawaai hoorde van straat, geen auto’s of verkeer, maar spelende kinderen. Uiteindelijk bleek dat er een aantal kinderen van de weg tegenover mijn hotel een glijbaan hadden gemaakt met sleetjes. Het was zo heerlijk om te zien dat die kinderen ’s avonds met sleetjes over straat kunnen glijden in het dorpje. 

Afscheid van het mooie Disko eiland 
In de namiddag ging onze boot naar Ilulissat en het hele dorp stond klaar om ons (en vrienden en familie) uit te zwaaien. Oprecht met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen van die prachtige plekje op aarde. Wat een lieve mensen, wat een rust in dit dorpje en wat een prachtige natuur.

Ook een reis naar Groenland maken? 
Overweeg je ook een avontuurlijke reis naar Groenland? Ontdek dan ons uitgebreide aanbod van expeditiereizen naar Groenland, waarbij in sommige reizen een bezoek aan het betoverende Disko Eiland ook is inbegrepen.