De voorbereidingen kunnen beginnen, 26 september 2021 vertrek ik (Gerda Hermsen) naar de Lofoten! Met een groep van 8 enthousiaste hobby-fotografen en 2 begeleiders gaan we een fotoreis maken op deze prachtige eilandengroep boven de poolcirkel. In december 2013 ben ik hier ook al geweest en ik herinner me de hoge bergen en de weidse uitzichten over de fjorden, waaraan de dorpjes liggen met hun witte en rode huisjes. Ik verheug me er op om dit allemaal weer opnieuw te mogen zien en nu ook met de camera vast te kunnen leggen. Het hoofddoel van onze reis is om het Noorderlicht te fotograferen en ik hoop echt dat dat gaat lukken!

Een aantal weken geleden zijn we met de groep waarmee ik ga reizen een avond bij elkaar geweest om kennis te maken, vragen te stellen en ons enthousiasme te delen. Het was een geslaagde avond met veel goede tips en het was erg leuk mensen te ontmoeten met wie je een passie deelt en met wie je straks op reis gaat. Het kan, wat mij betreft, niet snel genoeg zover zijn, want het lijkt me fantastisch om het Noorderlicht te zien en dit te fotograferen. Ook hoop ik op gebied van fotografie nog veel te leren van de andere fotografen en begeleiders.

Wat neem ik mee?
De temperatuur zal zo tussen de 0 en 10 °C zijn, dus het leek mij verstandig om nog een paar warme broeken aan te schaffen. Dit in combinatie met thermo onderkleding en meerdere lagen bovenkleding ga ik het vast niet koud krijgen. Ook heb ik nog een isoleerfles en een hoofdlamp aangeschaft en warme winddichte wanten waarvan je het gedeelte over je vingers apart uit kunt doen, zodat je je camera makkelijk kunt bedienen zonder dat je handen koud worden. Een half jaar geleden heb ik al een lichtgewicht statief gekocht dat super makkelijk te bedienen is, alleen de draadontspanner ontbrak nog, dus ook die nu aangeschaft, want bij fotograferen op statief is deze eigenlijk onmisbaar.