Santa's Cabin is een van de meest fotogenieke en iconische plekken in Levi. De cabin is voornamelijk bekend uit de gelijknamige kerstfilm: Santa's Cabin (Joulutarina), die traditiegetrouw tijdens kerst gekeken wordt door vele Finnen. De film vertelt het verhaal over een kleine jongen Nicolaas die later de Kerstman werd. Als jongen woonde hij in een schattig klein huisje hoog op een heuvel, Santa's Cabin dus. De cabin is het hele jaar door prima te bereiken en tijdens mijn reis in Levi wilde ik uiteraard zelf ook een bezoekje brengen aan deze prachtige plek. In dit blog vertel ik je meer over hoe je bij deze plek kunt komen in de winterperiode, er zijn namelijk verschillende manieren. 

Sneeuwschoenwandeling naar Santa's Cabin 
Wil je op een actieve manier de Santa's Cabin bereiken? Huur dan een paar sneeuwschoenen (bijvoorbeeld bij ZeroPoint) en parkeer dan je auto bij het gebied van het Activity Park/Gondoli200. Of maak anders gebruik van de skibus die je naar dit gebied brengt. Vanaf de Gondoli2000 loopt er een pad langs de skipiste, aangegeven als route R.5 op de kaart, je ziet gele bordjes onderweg die de route aangeven. Terwijl je omhoog loopt, bereik je op een gegeven moment de piste W.3. Sla hier linksaf, verder de berg op en je zult al snel Santa's Cabin in zicht krijgen. Mijn wandeling begon op 25 januari om 13:45, rond deze tijd begint de zon al langzaam onder te gaan, wat zorgt voor prachtige kleuren. Omdat het ondergaan van de zon elke dag ongeveer 4 minuten later plaatsvindt, leek het mij handig daarom de datum te noemen van mijn wandeling. Wees gerust, het zal dus niet donker zijn aan de top; je zult merken dat je bijna continu in een zonsopkomst en/of -ondergang leeft tijdens je reis in deze periode. 

De totale route is ongeveer 1,5 kilometer lang en rond 14:15 uur bereikte ik Santa's Cabin, maar houd er rekening mee dat de wandeling langer kan duren, vooral omdat mijn wandeltempo vrij vlot kan zijn wanneer ik in mijn eentje wandel. Het startpunt bij de gondel ligt op 235 meter hoogte en Santa's Cabin bevindt zich op 385 meter hoogte. Het uitzicht op de top is fantastisch, dus met mooi weer zou ik hier zeker even van genieten! Wanneer je weer terug wandelt heb je nog steeds een prachtig uitzicht, vooral als de zon de lucht in prachtige kleuren hult (zie de laatste foto van de drie). 

Kijk hier voor een overzicht van alle pistes en liften van Wintersportgebied Levi. 

Santa%27s Cabin In Levi Sneeuwschoen

Neem Gondoli2000 naar Santa's Cabin 
De cabineliften van Gondoli2000 brengen je naar de top van Levi en onderweg kan je zeker genieten van het prachtige landschap, je kunt vanuit de gondel ook Santa's Cabin van bovenaf bewonderen. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis reizen, kosten voor een enkele rit zijn voor volwassenen €9,50 (2024) en voor kinderen tussen 6 en 11 jaar €7,50 (2024). Ik heb zelf geen ervaring met het wandelen naar Santa's Cabin vanaf de gondel, maar de lokale toeristeninfo vertelde mij dat je het huisje kunt bereiken op sneeuwschoenen en dezelfde route volgt (R.5) langs de piste. Wanneer je uit de gondel stapt, ga je linksom langs de gondel naar beneden. Je wandelt dan aan de rechterkant van de piste en ziet aan je rechterhand ook Santa's Cabin verschijnen. De wandeling zal slechts een minuut of 10 duren. 

Op je ski's een kijkje nemen bij Santa's Cabin 
Zoals je hebt kunnen lezen is het ook heel gemakkelijk om bij Santa's Cabin te komen per ski of snowboard. Omdat Santa's Cabin aan de piste ligt (tussen pistes W.3 en 13.2) kan je heel gemakkelijk even een pauze nemen tijdens je sportieve activiteit. Als je het huisje aan je rechterhand ziet op piste W.3, kan je er gewoon naartoe skiën.

Skipiste Santa%27s Cabin

Ook Levi bezoeken in de winter? 
Levi kan je het best beleven via onze 8-daagse noorderlichtreis Fynn. Je verblijft in het centrum van Levi enorm dicht bij de pistes en langlaufloipes. Deze reis is geheel aan te passen en samen met jou kunnen we een reis op maat samenstellen mocht je dat graag willen. Uiteraard bieden we ook andere fantastische winterreizen aan.