Highlights van de Baltische Staten

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten

Bekijk foto's
Gauja Kemeri Koerse Schoorwal Riga, Vilnius & Tallinn
  • Gauja
  • Kemeri
  • Koerse Schoorwal
  • Riga, Vilnius & Tallinn

Er zijn diverse manieren om de Baltische Staten te leren kennen. Deze drie stille parels aan de Oostzee worden vaak samen genoemd, maar de landen hebben wel degelijk drie verschillende identiteiten op gebied van taal, cultuur, geschiedenis en natuur. Lees hier:

Estland is de kleinste van de drie Baltische Staten, het is even groot als Nederland en er wonen 1,4 miljoen mensen. Het grenst aan Letland en Rusland en wordt omsloten door de Baltische Zee waarin vele dunbevolkte eilandjes om een bezoek vragen. Het is goed toeven aan de grillige Estse kust. Door de vele baaitjes is er altijd wel ergens een rustig plekje te vinden om een duik in zee te nemen als de weersomstandigheden zijn daar naar zijn. De steden wisselen schilderachtige middeleeuwse kernen af met moderne winkelcentra en orthodoxe kerken. Tallinn bijvoorbeeld heeft een prachtig gerestaureerd middeleeuws centrum waarin overeenkomsten te zien zijn met de Noord-Duitse Hanzesteden. U kunt hier zómaar door iemand in middeleeuwse klederdracht worden aangesproken! Maar buiten de muren van dit centrum karakteriseren moderne gebouwen uit glas en staal de economische vooruitgang van het land.

Taal: Ests of Estisch
Grootte: circa 45.000 km2, 1,1 x Nederland
Inwoners: circa 1,4 miljoen
Hoofdstad: Tallinn
Munteenheid: Euro
Tijdzone: GMT +2

Klimaat: gematigd zeeklimaat. Temperaturen in het late voorjaar zijn aangenaam. Regen valt er het hele jaar door, vaak korte hevige buien.
Ligging: 58° - 42° Noorderbreedte en 25° - 31° Oosterlengte
Zoogdieren/wildlife: 64 soorten zoogdieren te zien. wilde zwijnen, reeën, elanden, vossen, bevers, bruine beren, wolven en lynxen. De vliegende eekhoorn is uiterst zeldzaam.
Vogels: 385 verschillende vogelsoorten zijn er te spotten. Door de lange kustlijn stoppen er vooral veel vogels tijdens de lente- en herfstmigratie.


In Letland is de helft van de bevolking Russisch of Russisch sprekend. Letland is groter dan Estland en kleiner dan Litouwen. Ongeveer 50% van Letland bestaat uit onaangetaste natuur in de vorm van bossen en reservaten, talloze rivieren, 2256 meren en honderden kilometers witte zandstranden. De flora en fauna zijn verbazingwekkend. Hier leven nog wilde bruine beren, lynxen, wolven en duizenden ooievaars die hier een "paalwoning" hebben. Er zijn diverse plekken om zeldzame vogels te spotten. Uitgestrekte velden, landerijen en al dan niet in onbruik geraakte akkers bepalen het landschap. De kustlijn is grillig, de kleine gehuchtjes met houten huizen en eenzame boerderijen zijn een belevenis. Riga is het politieke, economische en culturele centrum van Letland en waarschijnlijk de meest kosmopolitische stad van de drie Baltische hoofdsteden. Het heeft historie, cultuur en glanzende parels van architectuur en heeft daarnaast genoeg te bieden om een bruisende hoofdstad te zijn. Riga ligt aan de Daugava rivier en lijkt met zijn oude binnenstad en huizenblokken in Jugendstil (welke ook op de UNESCO Werelderfgoederenlijst staan) wel een openluchtmuseum.


Taal:
de helft van de bevolking spreekt Lets, de meeste spreken wel Russisch, Duits en Engels.
Grootte: 64.600 km2
Inwoners: 2,2 miljoen
Hoofdstad: Riga
Munteenheid: Letse Lat (LVL)
Tijdzone: GMT +2 
Klimaat: Letland heeft een zeeklimaat met milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur in juli bedraagt 16,7° maar kan oplopen tot 30°.  Er valt gemiddeld 500 tot 700 mm neerslag per jaar.  
Ligging: 56° - 52° Noorderbreedte en 50° - 28° Oosterlengte
Zoogdieren/wildlife: bever, otter, wilde zwijn, wolf, rendier en bruine beer.  
Vogels: 6 verschillende arend soorten zoals… en verschillende soorten spechten, sneeuwuil, ooievaars en zeldzame reigers. De beste tijd om vogels te spotten tijdens de vogeltrek in het voorjaar en herfst


Litouwen is het grootst van de 3 Baltische Staten. In de 15e eeuw was Litouwen de grootste staat van Europa! Het is het enige land van de Baltische Staten dat overwegend rooms-katholiek is en dat is duidelijk terug te zien in de bouwstijl. De natuur is ook in dit land overweldigend en dat wil men graag zo houden. U kunt vrijwel onbeperkt van de natuur genieten in vijf nationale parken en verschillende natuurreservaten. Aan de kust ligt het Curonian Spit National Park, bekend en veel gefotografeerd vanwege zijn adembenemende zandduinen. Het oude centrum van Vilnius, dat op de Unesco lijst van werelderfgoed staat, ademt nog de sfeer uit van een kleine provincieplaats met vele oude monumenten in variërende bouwstijlen maar heeft ook diverse trendy cafés en chique restaurants. Klaipeda beweert het beste jazzcafé van Litouwen te hebben met iedere avond een live optreden. Uiteraard kunt u dat het beste zelf gaan beoordelen!

Taal: Litouws
Grootte: 65.300 km2,
Inwoners: 3,6 miljoen
Hoofdstad: Vilnius
Munteenheid: Litas (LTL)
Tijdzone: GMT +2 
Klimaat: Het heeft een gematigd zeeklimaat. De temperaturen variëren van -5° graden in de winter tot 18 graden in juli. In augustus valt de meeste regen.
Ligging: 55° - 35° Noorderbreedte en 24° - 7° Oosterlengte
Zoogdieren/wildlife:
Vogels:
 

Afbeelding van Riga Highlight Norge Reiser
Lees meer
Riga

Riga

De Letse hoofdstad Riga ligt aan de rivier de Daugava en telt bijna 1 miljoen inwoners.

Afbeelding van Vilnius Kathedraalplein
Lees meer
Vilnius

Vilnius

Vilnius heeft een historische centrum dat behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Afbeelding van Tallinn Highlight Norge Reiser
Lees meer
Tallinn

Tallinn

Oude Hanze-huizen, het raadhuisplein en oude apotheek ademen die typische sfeer van Tallinn uit.

Afbeelding van Gauja Nationaal Park Highlight Norge
Lees meer
Gauja Nationaal Park

Gauja Nationaal Park

Het Gauja Nationaal Park werd in 1973 opgericht en is daarmee het oudste en grootste Nationale Park in Letland.

Afbeelding van Kemeri Nationaal Park Highlights Norge Reiser
Lees meer
Kemeri Nationaal Park

Kemeri Nationaal Park

Kemeri NP (Kemmer) werd voor het eerst vermeld in de literatuurbronnen door de genezende eigenschappen.

Afbeelding van Koerse Schoorwal Highlight Norge Reiser
Lees meer
Koerse Schoorwal

Koerse Schoorwal

De Koerse Schoorwal is een landtong van 98 kilometer lang en gemiddeld 2 kilometer breed.