Støtt is een klein eilandje onder Bodø, waar speciaal de snelboot vanaf Sandnessjøen aanlegt om enkele gasten op het eilandje te brengen. Een eilandje waar slechts 30 mensen wonen. Hier is totale rust; een perfecte plek om te genieten van de regelmatig kleurrijke luchten, het heldere water, de zeearenden en nog veel meer! Een unieke locatie die zeker een bezoekje waard is! In de zomer, maar ook in de winter. In dit blog vertel ik je meer over deze bijzondere plek.

Aankomst op eilandje Støtt
Zodra je de boot afstapt en het eilandje Støtt betreedt, valt de rust direct op. De eigenaren van Støtt Brygge zijn één van de weinige bewoners op het eilandje Støtt. Om het eilandje draaiende te houden, hebben zij directe communicatie met de crew van de snelboot zodat gasten veilig aan kunnen komen. Op het eilandje is een restaurant, voormalig postkantoor en hoofdkantoor van hun grootvader. Ook is er een kleine supermarkt, waarvan zij ook de eigenaar zijn. Hierdoor kunnen de enkele inwoners, en gasten, ter plekke de nodige boodschappen halen.

Ondanks dat het een klein eilandje is, is Støtt een plek waar veel geschiedenis is. Zo is het restaurant an sich is al een museum waar je de ogen uitkijkt naar alle antieke spullen die zich daar bevinden. Een plek met een gezellige en authentieke sfeer waar je heerlijk kan zitten, eten en drinken. Boven het restaurant is er een museum, met een verzameling van meerdere spullen. Onder andere een zeil en enkele visnetten van een zeilschip van hun grootvader. De eigenaren kunnen hier veel vertellen over de historie van Støtt, omdat het over zijn eigen familie en voorouders gaat. Nog terugkomend op het eten; dit wordt bereidt door echte koks die een passie hebben voor het serveren van typische Noorse gerechten waaronder vissoep. Dus als je geïnteresseerd bent in lokale Noorse gerechten, is dit de perfecte plek om het uit te proberen.


Bijzonder omgeving verkennen van Støtt
Omdat het eilandje niet groot is, is het heel goed te doen om het te voet te verkennen. Wandel over meerdere bruggen heen, door de straten van Støtt langs enkele Noorse huisjes, om vervolgens naar de bunkers toe te wandelen van de Tweede Wereldoorlog. Deze route gaat een heuvel op en geeft de mogelijkheid om enkele bunkers in te lopen en te verkennen. Uiteindelijk kom je uit bij een platform waar voorheen een kanon stond. Vanaf deze plek heb je een wijds uitzicht over de zee, het eiland én als het helder is kan je zelfs in de verte de eilanden van de Lofoten zien liggen. Vanaf deze plek heb ik ook zeearenden kunnen zien, dus een perfecte plek voor diegene die ook graag zeearenden willen zien!


Kajakken & Ribtour in historische Støtt
Tijdens mijn verblijf op Støtt heb ik ook mogen kajakken en een ribtour mogen maken op zee. De locatie is perfect voor dit soort wateractiviteiten en raad ik daarom ook zeker aan! Støtt Brygge is namelijk direct gelegen aan het water waardoor je zelf de kajak uit de schuur kan halen en mee kan nemen naar het water om vervolgens in je kajak te stappen en te peddelen over het water. Je zit niet direct op zee, waardoor beginners rustig rondom het verblijf kunnen kajakken. Voor diegene die meer uitdaging willen en wel op zee willen kajakken, is het mogelijk om onder de brug door te kajakken en dan kom je op zee. Maak je geen zorgen over de kou, want voor beide activiteiten trek je gewoon een waterdichte overall aan die er voor zorgt dat je warm en droog blijft tijdens het uitvoeren van de activiteiten.

De begeleider bekijkt wanneer op de dag het beste tijdstip is om een bepaalde activiteit te doen. Er wordt dan gekeken naar weersomstandigheden en naar hoe lang het licht blijft op die dag. Zelf ben ik eerst overdag wezen kajakken terwijl het zonnetje scheen en de lucht helder blauw was. Na een korte pauze in het authentieke restaurant, begon de ribtour. Met volle kracht gingen we naar de vuurtoren die gevestigd is op een ander heel klein eilandje. De zon ging rond die tijd onder waardoor het uitzicht en de ervaring nog mooier werd door de verschillende kleuren in de lucht. Eenmaal aangekomen bij het eilandje met de vuurtoren, werd er meer verteld over de omliggende bergen en was ook de Svartisengletsjer in de verte te zien. Ook tijdens het kajakken werd er veel verteld over Støtt en alle historie. Naast actief bezig zijn was het dus ook erg leerzaam en interessant!


Ook het eilandje Støtt bezoeken?
Støtt heeft veel te bieden en hoort zeker op je lijstje te komen om een bezoek aan te brengen! Om de ultieme ervaring van Støtt te krijgen, raden we aan om er meerdere nachten te verblijven. Er valt zoveel te zien en er zijn zoveel activiteiten te doen, zowel in de zomer als in de winter. Støtt Brygge staat nog niet verwerkt in één van onze reizen, maar wil je hier graag verblijven dan kunnen wij dit zeker toevoegen aan uw rondreis op maat!