Van 26 september tot en met 10 oktober reisde ik door het zuiden en midden van Noorwegen. Ik was al op verschillende plekken in Noorwegen geweest, maar de plekken die ik toen ging bezoeken waren nog compleet nieuw voor mij. Via Kopenhagen met de boot naar Oslo, vanuit daar reden we door naar het gebied van Rondane Nationaal Park en het Dovrefjell Nationaal Park. Dit was het eerste deel van de reis en de dagen hier hebben me vooral versteld doen staan van al het moois qua herfstkleuren. Een ultiem herfstgevoel. Wat waanzinnig! 

Waarom de herfst mooier is dan de zomer
Wat is jouw ervaring met de herfst? Welk beeld heb jij daarbij? Mijn eerste associatie met de herfst is namelijk het trieste beeld van regen, wind en vallende bladeren. Ik heb een beetje een pessimistisch karakter, dus misschien is dat ook de reden dat mijn beeld van de herfst op die trieste manier tot uiting komt. Gek genoeg, als de herfst daar is geniet ik er altijd enorm van. Iets met andere verwachtingen denk ik. Vooral deze reis door Noorwegen heeft benadrukt hoe mooi de herfst kan zijn, soms leek het haast een sprookje. Het klinkt misschien wat overdreven voor een pessimist als ik, maar nog nooit had ik een landschap gezien met zo veel kleuren. Van donkerrood tot goudgeel en van verschillende tinten bruin en groen tot aan hagelwitte besneeuwde bergtoppen. Tijdens deze reis wist ik het zeker. De herfst is eigenlijk veel mooier dan de zomer hier! Natuurlijk ontkom je niet aan regenachtige dagen of een klein buitje op je zonnige dag. Dat zal in de zomer trouwens niet veel anders zijn. De herfstperiode is wel wat koeler, maar daar kun je je op kleden (zouden de Noren zeggen). Tevens vind ik de koelere lucht prettiger wandelen dan in een brandende zon met 25 graden, want zo warm wordt het hier in de zomer ook wel eens! 


Wat is er zo mooi aan Rondane?
Ik beschreef het zojuist al een beetje. De kleuren in Rondane Nationaal Park zijn fantastisch. Het park kenmerkt zich door weidse open vlaktes, glooiende bergentoppen en rotsachtige gebieden. Er is nauwelijks vegetatie, maar dominerend zijn hier de korstmossen en het rendiermos. Dat laatste had ik nog nooit gezien, maar het gaf een heel bijzonder beeld in het landschap waar ik doorheen liep. Je ziet het rendiermos hierboven op de foto. Het gebied is perfect voor gezinnen die van wandelen houden. Rondane is een gemakkelijk toegankelijk park met allerlei goed bewegwijzerde wandelpaden. De rust, de stilte, de vrijheid en de prachtige tinten in het landschap zorgen dat je non-stop aan het genieten bent. Vanwege de uitgestrekte landschappen hier kan je kilometers wegkijken en dat zorgt voor prachtige vergezichten. Echt een bijzondere ervaring vond ik het, want wandelen in Nederland is toch echt wel wat anders. 


Waar overnachten?
Slapen deed ik maar 2 nachten in een huisje bij Rondane Gjestegård, deze plek wordt gerund door de twee Belgen: Benjamin en Karin (samen met hun 2 dochtertjes). Omdat ik niet wist dat zij officieel uit België kwamen, begon ik in eerste instantie in het Engels te praten waarna ik antwoord in het Nederlands terugkreeg. Dat was even hilarisch en even omschakelen. Benjamin en Karin zijn enorm vriendelijk en gastvrij. Benjamin bracht ons bijvoorbeeld naar een goed startpunt om te wandelen in Rondane, en s' avonds kan je heel knus en gezellig eten in het restaurantje bij de Lodge waar Karin gerechten voor je zal bereiden. Het voelde heel huiselijk en echt als een soort thuiskomen. Het huisje waarin ik sliep was erg knus ingericht en omdat het ‘s avonds flink afkoelt in deze tijd van het jaar konden we ook nog eens heerlijk genieten van een houtkacheltje! Dat zorgde toch wel voor een extra leuk effect, zo in de herfst.