Afgelopen mei mocht ik samen met collega Steef op expeditiereis naar Spitsbergen. Dit was natuurlijk een ervaring om nooit meer te vergeten. Wat een bijzondere omgeving was dit! We hadden erg geluk met het weer en hebben ook ijsbergen mogen spotten! In een ander blog is er al meer verteld over de gemaakte landingen op Spitsbergen. Maar hoe zit een expeditiereis nou eigenlijk echt in elkaar? Dat ga ik uitleggen in dit blog. 

Let op; onderstaande tekst is geschreven op basis van een expeditiereis met het schip Hondius van Oceanwide Expeditions. Maak je een expeditiereis met een ander schip of andere rederij, dan kan onderstaande informatie afwijken, maar over het algemeen komt veel overeen.

Aankomst en inschepen
Allereerst kom je natuurlijk aan op de luchthaven van Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Afhankelijk van de vliegtijden en dag wanneer het schip vertrekt, is het mogelijk om voor en/of na de expeditiereis nog een extra nachtje te verblijven in Longyearbyen. Wij sliepen bij het Basecamp Hotel. Op de eerste dag van de expeditiereis zelf, word je tussen 15.00 en 16.00 uur verwacht in de haven van Longyearbyen. Verblijf je in een hotel of kom je op dezelfde dag aan per vliegtuig? Dan kan je op beide momenten gebruik maken van een shuttlebus naar de haven. Eenmaal aangekomen in de haven, staat het expeditieteam jou op te wachten. Een expeditielid zal jouw koffer overnemen en naar de juiste kamer brengen. Nadat je je hebt aangemeld bij een ander expeditielid die op dezelfde plek klaarstaat om jouw naam af te vinken op een papieren lijst, word je vervolgens het schip op en naar binnen geleid. Je meld je aan bij de receptie en je ontvangt een pasje waarmee je jouw kamer in kan. Uiteindelijk word je verder begeleid naar je kamer, de plek waar je de komende reis zult verblijven. Je hebt nu even wat vrije tijd om bijvoorbeeld wat van het schip te verkennen. Eerste avond op het Hondius schip
Na het inschepen, dus tussen 16.00 en 17.00 uur, wordt er verwacht dat iedereen zich meldt bij de lounge. Hier wordt nog een keertje extra gecheckt of iedereen aanwezig is door je te melden bij een expeditielid die jouw naam afvinkt op een papieren lijst. Op het schip is vaak een algemene ruimte aanwezig voor bijeenkomsten en presentaties. Zo was er op ons schip, het schip Hondius, een 'Observation lounge' en een 'Lecture room'. Omdat in ons geval het schip niet volledig vol zat, werd er in de Observation lounge een inleidend woordje gedaan. Onder het genot van een welkomstdrankje werd tevens alle bemanning voorgesteld. Er werd ook een korte presentatie gehouden over de reis die we gingen maken en de voorlopige planning voor de eerste officiële hele dag op het expeditieschip. 

Laarzen
Op de eerste dag van de expeditiereis is het tijd om laarzen te gaan passen! De laarzen zijn warm en waterdicht en dus perfect voor de landingen die de komende dagen op de planning staan. Vaak wordt er aangeraden om een maat groter te nemen, dit onder andere in verband met de dikke sokken. Indien nodig, worden er ook sneeuwschoenen beschikbaar gesteld. Deze liggen dan klaar op de plek van de landing, zodra je met een zodiac aan land gaat.

Planningen tijdens een expeditiereis
Door het hele schip hangen TV schermen waar dagelijks de planning en menu (voor zowel ontbijt, lunch en ontbijt) wordt weergegeven. Ook hangen er op verschillende plekken in het schip een 'papieren' planningen, bijvoorbeeld in de hal of de lounge. Op de planning staan de tijden wanneer het ontbijt/lunch/diner is, wanneer bepaalde lezingen worden gegeven en/of het tijd is om een zodiac in te stappen en voor een excursie. Naast deze planningen, wordt er ook altijd omgeroepen wanneer je je moet verzamelen. Bijvoorbeeld in de lounge voor een presentatie of in de hal bij de zodiacs voor een excursie. Iedere ochtend word je gewekt via een omroep aangevuld met wat feiten over de dag, zoals het weer en waar er op dat moment gevaren word. Ook een walvis, een ijsbeer of een ander arctisch dier hoef je niet te missen omdat expeditieleden de omgeving blijven observeren, mocht er wat gespot worden dan wordt dit ook via de omroep bekend gemaakt. 

De dag begint vaak tussen 06.00 en 07.00 uur en eindigt vaak rond 20.00 uur met een diner en soms een avondactiviteit. Tussen de activiteiten en de vaste tijden van ontbijt/lunch/diner in, heb je vrije tijd op het schip. Houd er rekening mee dat iedere reis anders is, dus dit kan natuurlijk per reis en per dag verschillen.