Waarom naar Noorwegen gaan als je ook kunt beschikken over kilometers piste in de Alpen? Ik ben fanatiek snowboardster en vind het heerlijk in de Alpen met de luxe liften en vele kilometers die je daar kan maken. Echter ben ik in 2007 voor het eerst naar Noorwegen gegaan, in de kerstvakantie met de Colorline naar Oslo en vanuit daar richting Geilo. De sleepliften heb ik echt wel vervloekt, maar hoe vaker je die neemt, hoe handiger je er ook als snowboardster mee wordt. Heb je geen idee wat je je moet voorstellen bij een wintersportreis in Noorwegen? Ik heb een aantal voordelen op een rijtje gezet voor je. 

Heerlijke rust en geen rijen
We hebben met de kerstvakantie in Frankrijk en Oostenrijk op de pistes gestaan en waren altijd aan het discussiëren over welke lift we zouden nemen. Waar is de kortste wachtrij? Tijdens onze eerste reis naar Noorwegen klonk het weer zo; laten we vroeg opstaan zodat we bij het openen van de liften een van de eersten zijn. Daar aangekomen waren we inderdaad de eerste. Maar ook de enige. Klopt dit wel? Tot een uur of 12 zagen we bijna niemand, dat voelde heel vreemd en heerlijk tegelijk. Alsof de pistes nog niet waren aangeraakt. In de middag kwamen er een paar Noren bij, maar rond 3 uur waren zij er al weer klaar mee. Ik ben gaan navragen of dit altijd het geval is, want dat is toch werkelijk waar fantastisch! Wat nou blijkt; de Noren slapen uit, als het weer niet goed is komen ze niet naar buiten en ze hebben geen haast wat betreft skiën of snowboarden, omdat ze immers meerdere maanden de mogelijkheid hebben om te wintersporten. Ik vond het fijn want ik heb me geen één dag zorgen hoeven maken om die super snelle skiërs die vol enthousiasme naar beneden razen. Geen één keer hoefde ik om te draaien om uit te kijken voor anderen en alleen dat is al een heerlijk gevoel van vrijheid!

Veel meer activiteiten dan alleen wintersport
Naast het de algemene wintersporten zijn er ook andere activiteiten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een hondensledetocht, fatbiken, rodelen, sneeuwschoenwandelen of langlaufen. Op deze manier kan je het prachtig witte landschap hier op een hele andere manier verkennen. Het zijn unieke activiteiten die je niet zomaar overal kunt doen in Europa vandaar dat dit een extra reden is om voor een wintersportvakantie te kiezen in Noorwegen. Wil je even een dagje wat anders doen dan wintersporten dan zijn er genoeg andere mogelijkheden. Tevens kan je - afhankelijk van je wintersport locatie - bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan Flåm en de Flåmsbana treinroute doen, maar ook diverse fjorden bezoeken en bijvoorbeeld het Stegastein uitkijkpunt bewonderen. 

Ruime accommodaties en skiën tot aan de deur
Zeker in vergelijking met Frankrijk zijn de appartementen in Noorwegen erg ruim en van alle gemakken voorzien. De hoogwaardige accommodaties in Noorwegen stralen daarnaast een gezellige sfeer uit met goede service en culinaire mogelijkheden. Daarnaast betekent ski in & ski out in Noorwegen tot aan de voordeur kunnen skiën of boarden, hoe gaaf is dat!

Sneeuwzeker & kindvriendelijk 
Iets anders waar je je ook niet druk over hoeft te maken tijdens een wintersportreis in Noorwegen is de sneeuw. Mede vanwege de noordelijke ligging en de hoogte van bepaalde gebieden valt hier meters sneeuw. En vanwege de uitgestrekte natuur geeft dat een fantastisch beeld. Voor wie dacht dat er niet gedacht wordt aan de kleintjes, Noorwegen heeft verschillende skigebieden die ook ingericht zijn voor de allerkleinste en de wat grotere kinderen. Er zijn speciale activiteiten en faciliteiten die het voor het hele gezin erg leuk maken!