Aan de westkust van het meest noordelijke land van de baltische staten ligt het plaatsje Pärnu, ook wel de badplaats van Estland. Ik bezocht Pärnu in 2019 zonder al te veel verwachtingen. Ik was al eerder in Tallinn geweest maar verder had ik nog niets van Estland ontdekt, alleen online wat opgezocht natuurlijk. We reisden van Riga naar Pärnu per bus, een comfortabele reis van een kleine 2,5 á 3 uur. In Pärnu aangekomen was ik vrij verrast. En in dit blog laat ik je weten waarom.

Pittoreske binnenstad
Pärnu kent een pittoreske binnenstad met elegante en authentieke architectuur. De hoofdstraat die door de binnenstad van het oude Pärnu loopt, is afgesloten voor verkeer, waardoor het een perfecte plek is om rustig rond te wandelen en enkele winkeltjes of steegjes te verkennen. Een mix van kleurrijk versierde stenen gebouwen tot aan schattige, authentieke houten huizen. Pärnu is echt een ontspannen plaats en kent een andere sfeer dan het toch wel drukke Tallinn. Maar ondanks de ontspannen sfeer zijn hier genoeg faciliteiten te vinden en activiteiten te beleven.Een prachtig zandstrand
In Estland kunnen de zomers net zoals in Nederland erg warm zijn. Toen ik Pärnu bezocht was het hartje zomer in Estland en reikten de temperaturen de 25 graden. Een aantal dagen daarvoor schoot het kwik hier zelfs boven de 30 graden, en wat is er heerlijker dan op zo’n warme dag even te ontspannen op het strand! Pärnu rand (het strand van Pärnu) is een heerlijke plek om te zwemmen. De kustlijn hier is bijna 2 kilometer lang en bestaat voornamelijk uit een prachtig wit zandstrand! Je kan je dus voorstellen dat hier genoeg plek is om rustig te ontspannen, je voeten af te koelen in he water of een drankje te halen bij een van de leuke strandtentjes. Het strand is ook geschikt voor gezinnen met kinderen, aangezien het water ondiep is en snel opwarmt in de zon. Het strand heeft leuke attracties voor kinderen, schommels, verhuur van surfmateriaal, minigolf en je kunt er ijs en ander lekkers kopen!

Heel veel groen
Pärnu ligt in een groen gebied en kent vele parken, met bomen begroeide steegjes, bloembedden en struikjes. Wanneer je van het centrum naar het strand loopt is de kans groot dat je door het Pärnu Rannapark komt. Het park ligt direct aan het strand en is een populaire plek om te wandelen of gewoon om te relaxen en bijvoorbeeld te picknicken. Er is een moderne en veilige speeltuin voor kinderen en er loopt een fitnessparcours. Ik zelf vond het ideaal om vanaf het strand binnen enkele minuten direct in een levendig bos te staan. Erg verrassend zelfs. 

Aan het zuidelijke uiteinde van het strand vind je een houten wandelpad waarmee je over een natuurreservaat aan de kust van Pärnu loopt. Deze weiden, bossen en lagunes zijn een gebied voor vee, evenals een favoriete nestplaats voor vogels en amfibieën. Het wandelpad heeft een uitkijkplatform van 600 meter hoog. Je kunt op deze manier ‘over’ het drassige gebied lopen en is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelgangers. Het is een vrij kort pad maar ik vond het zelf lekker rustgevend. Weer een totaal ander gebied, juist weides in plaats van bossen en strand. Heerlijk om een klein ommetje te maken in de natuur!