Meerdere malen ben ik in Noorwegen op wintersport geweest, een wintersportbestemming met veel voordelen! Ondertussen heb ik dus diverse gebieden in het land zelf mogen ervaren. Voor iedereen die Noorwegen niet goed kent en een overzicht en ervaring zoekt van de verschillende gebieden heb ik de oplossing. Ik heb hieronder namelijk een aantal skigebieden in Noorwegen op een rijtje gezet. Want waarom zou je naar Geilo gaan in plaats van naar Norefjell? Of wat is nou het verschil met Myrkdalen of Hafjell? Er zijn echt wat verschillen tussen de gebieden en ik hoop dat ik door mijn ervaringen te delen jou wat kan helpen in je keuze. 

Norefjell
Een heel leuk gebied dat erg makkelijk te bereiken is. Je kunt de ferry van Hirsthals naar Langesund nemen of naar Oslo varen. Ook vliegen naar Oslo is een prima optie, transfers naar Norefjell zijn te regelen. In het gebied ligt 1 hotel met daarbij diverse appartementen. Alles is ski-in / ski-out en vanuit het hotel of appartement heb je uitzicht op de kinderpiste. Het gebied zelf heeft diverse soorten pistes (+/- 25 kilometer) en liften waardoor er voor iedereen wat te doen is. Als extra activiteiten kun je er fantastisch langlaufen of sneeuwschoenwandelen.

Geilo
Een vrij groot skigebied met ongeveer 40 kilometer aan pistes wat aan beide kanten van een dal ligt. Door een goede skibus verbinding zijn beide gebieden prima toegankelijk. Het is niet een ski bus van een half uur of uur, met 10 minuten sta je aan de andere kant. Zie het als een lange lift om je in de Alpen van het ene naar het andere gebied te brengen. Vanuit het skigebied in Geilo kun je ook diverse andere activiteiten ondernemen zoals een hondensledetocht of een sneeuwscootersafari. Geilo heeft in de vakantieweken vaak een Nederlandse skileraar beschikbaar. Geilo is het oudste skioord van Noorwegen en in het dorp zijn er meerdere restaurants en enkele uitgaansmogelijkheden. 

Myrkdalen
Een leuk skigebied met zo'n 28 kilometer aan pistes dat prima te bereiken is vanuit Bergen. Je kunt naar Bergen vliegen of met de ferry van Hirtshals naar Bergen varen. De meeste mensen combineren het skiën met een dag naar Flåm of een fjordencruise. Ook is het makkelijk om dit te combineren met 1 of 2 dagen Bergen. Het hotel met appartementen ligt onderaan de hoofdlift. Het is echt ski in /ski out. Het hotel beschikt over verschillende soorten restaurants. Handig als je niet zelf wilt koken en als je ook niet steeds hetzelfde buffet wilt eten.


Voss
Een mooi skigebied met ongeveer 45 kilometer aan pistes en met gondel. Ook Voss is goed te bereiken van Bergen. Je kunt naar Bergen vliegen of met de ferry van Hirtshals naar Bergen varen. De meeste mensen combineren het skiën met een dag naar Flåm of een fjordencruise. Ook is het makkelijk om dit te combineren met 1 of 2 dagen Bergen. Er zijn diverse mogelijkheden omtrent overnachten en Voss heeft een gezellig centrum.

Hafjell
Een groot skigebied (voor Noorse begrippen) met pistes van allerlei niveaus (ook zo'n 45 kilometer). Appartementen zijn ski-in / ski-out en er is een broodjesservice. Ook is er een mogelijkheid om in het hotel te dineren. Er zijn heel veel brede pistes die voor met name kinderen goed te doen zijn. Er is ook een echte olympische piste. Deze piste heeft veel spannende elementen die je niet altijd ziet aankomen. Er zijn diverse skiparken en je kunt hier ook dagtochten maken als langlaufer. Het gebied is goed te bereiken omdat het 15 minuten van Lillehammer ligt. 

Kvitfjell
Een van de grootste skigebieden van Noorwegen. Niet alleen pistes van allerlei niveaus (zo'n 28 kilometer), maar ook après-ski mogelijkheden in de kleine en gezellige horecagelegenheden. Dit zie je niet op heel veel plekken in Noorwegen. Appartementen zijn over het algemeen ski-in / ski-out, vanaf de hotels is het iets verder lopen naar de lift. Het is een van de modernste skigebieden van Scandinavië. Er zijn verschillende kinderpistes en mogelijkheden voor langlaufen. Ook hier is een gondel die aanwezig.


Andere gebieden 
Noorwegen kent ook nog het gebied Trysil -een groot skigebied - maar ik heb hier zelf nooit geskied. Ook Hemsedal en Beitostølen zijn mooie skigebieden, maar wederom heb ik daar geen ervaring mee en kan ik daar mijn ervaring niet over delen. 

Al met al heeft elk skigebied zijn charme en voor een advies op maat kan je altijd bij ons terecht!