Fins Lapland is vooral een gebied dat tijdens de winterperiode enorm populair is. De magische sprookjesachtige omgeving in een landschap vol met sneeuw is wat velen willen ervaren. Maar ook tijdens de andere seizoenen is Fins-Lapland het ontdekken waard! Tijdens deze reis blijf je geheel boven de poolcirkel, maak je kennis met de Sami cultuur, ervaar je de middennachtzon en spot je wellicht rendieren! Je kan ook nog steeds de woonplaats van de kerstman bezoeken. Echter is deze ultieme autorondreis gefocust op de fantastische natuur en de rust!

Rovaniemi: start van de reis!
Vanuit Rovaniemi rijd je met een (huur)auto naar de eerste overnachtingsplaats. Het is, naast vliegen, ook mogelijk om de nachtboot naar Helsinki te nemen en met de autoslaaptrein naar Rovaniemi te reizen. Een langere reis, maar natuurlijk een fantastische ervaring! Rovaniemi is tijdens deze autorondreis alleen een aankomst- en vertrekpunt. Je reis gaat vrijwel meteen door naar de meer onbekendere plekken van Fins-Lapland! Mocht Rovaniemi nieuw voor je zijn, dan is het ook zeker mogelijk om in deze omgeving verschillende natuurlijke activiteiten te ondernemen.

Raanujärvi: de poolcirkel passeren
Elke reis naar het hoge noorden heeft zo zijn hoogtepunt, maar het is zeker een mijlpaal als je de poolcirkel passeert! Langs de weg staat een bord met 'Napapiri', de Finse benaming voor poolcirkel. Daar kan je even uitstappen en voor bewijs zorgen door foto's te maken. Rijd dan door naar het gehucht Raanujävi. Deze plek is ideaal gelegen om te overnachten in een bungalow bij Napapiirin Jarvilomat. De huisjes liggen op een privéstrand aan het meer van Iso-Vietonen, op nog geen 50 minuten rijden van Rovaniemi! Hier kan je gratis gebruikmaken van de aanwezige fietsen, sneeuwschoenen en stepsleeën. Er zijn barbecuefaciliteiten en roeiboten beschikbaar. Met een reservering mag je ook gebruikmaken van de sauna en de hottub. In de prachtige omgeving maak je ook heerlijke wandeltochten en kan je 's zomers gebruikmaken van een frisbeegolfbaan. Een prachtige plek voor een aantal nachten dus!Muonio: langs de grens
De rit naar Muonio gaat langs de grens met Zweden. De reisdag duurt niet lang en daarom is het een goed idee om te gaan wandelen in de ruige Finse natuur bij Ylläs. Ook in de omgeving van Muonio maak je fantastische wandelingen. Bijvoorbeeld een wandeling naar de top van Olostunturi (509 meter). Daar heb je een fantastisch uitzicht over Muonio en omgeving. Je kan ook de kabelbaan nemen voor een iets andere ervaring.

Muonio is een dorp binnen de gelijknamige Finse gemeente Muonio. Het is een redelijk dorp en biedt verschillende faciliteiten. Het verblijf wat wij aanraden is Torassieppi Reindeer Farm. Zoals de naam al zegt is dit een rendierboerderij dat direct naast Pallas-Yllästunturi Nationaal Park ligt. De wandelpaden beginnen vanaf de locatie zelf. De oever van het meer Toras-Sieppi ligt naast de lodge, dus je kan hier ook genieten van onder andere kanotochten over het meer. Andere mogelijke activiteiten zijn het bezoeken van een huskyboerderij, husky- of rendierwandeling maken, raften en fatbiken.

Let op: indien je van plan bent de grens over te gaan naar Zweden dien je dit aan te geven bij de autohuur.


Nuorgam: kennismaking met de cultuur van de Samen
De rit van Muonio naar Nuorgam is een lange tocht door Noors Lapland richting het hoge Noorden. Onderweg is een bezoekje aan Kautokeino, in Noorwegen, de moeite waard. Het houden van rendieren vormt hier één van de meest belangrijke middelen van bestaan. Ook Karasjok is een belangrijke plek voor de Samen, hier is het Samenparlement gevestigd. De Samiske Samlinger is een mooi openlucht museum waar je veel kunt zien en leren over de cultuur van de Samen.

Vanuit Karasjok volg je de E6 naar Utsjoki. De E6 volgt voor een groot deel de route langs de rivier de Tana ook wel Deatnu (Samisch) genoemd. De rivier vormt de natuurlijke grens tussen Noorwegen en Finland. In Utsjuki steek je de grens over en rijd je het laatste stuk aan de overkant van de rivier naar Nuorgam. Nuorgam (Samisch: Njuorgänn) is het meest noordelijk gelegen dorp in Finland met zo'n 200 inwoners! Nuorgam is ook het beginpunt van de Europese wandelroute E10 die helemaal eindigt in de Italiaanse stad Bozen/Bolzano. Een verblijf bij Nuorgam Holiday Village is onze aanrader. Het is een zeer kleinschalige accommodatie waar je elke dag op uit kunt trekken in de arctische wildernis. Bezoek bijvoorbeeld wildernis reservaat Kaldoaivi of ga naar het prachtige uitkijkpunt Isonkivenvaara.Nellim: actief bezig zijn
De rit van Nuorgam naar Nellim is kort waardoor je ruim de tijd kunt nemen om Inari en omgeving te verkennen. Inari is ook het centrum van de Samencultuur in Lapland. Vandaar dat in deze plaats het Inari Sami Museum uitgebreide exposities heeft over de geschiedenis en de leefgewoonten van de Samen. Inari is daarnaast prachtig gelegen aan het uitgestrekte Inarimeer. De weg van Inari naar Ivalo wordt vaak de mooiste weg van Finland genoemd. Als verblijf raden we de logcabin van Wilderness Lodge Nellim aan. Weer een prachtig gelegen locatie waar diverse activiteiten mogelijk zijn en waar u ook een kano of roeiboot kan huren. De laatste dag naar Rovaniemi is nog een stukje rijden (zo'n 4 uur). Uiteraard is het mogelijk om er nog een nachtje aan vast te plakken in Rovaniemi.Deze route door Fins Lapland zelf gaan maken?
Wij hebben een complete reis van deze route samengesteld, namelijk de 15-daagse Fly-Drive Fins Lapland Melena: rendieren en middernachtzon. Dit is slechts een voorbeeldreis die we geheel naar eigen wens kunnen aanpassen. Een reis op maat dus. Wat ook goed is om te weten is dat je een op maat gemaakt routeboekje ontvangt wanneer je een reis bij ons boekt. Zo heb je alle bezienswaardigheden en prachtige plekken bij de hand tijdens de reis en mis je niks onderweg.

Geïnteresseerd in meer reizen naar Finland? Op onze website vind je nog veel meer voorbeeldreizen naar Finland die wij geheel kunnen aanpassen naar jouw wensen!