Zuid-Afrika is erg groot en heeft een paar verschillende klimaatzones. Om die reden is het niet gemakkelijk om de beste reistijd voor Zuid-Afrika aan te geven. Toch ga ik in dit blog een poging doen om je wat meer te vertellen over de beste tijden en waar je vooral rekening mee moet houden. 

Het klimaat in Zuid-Afrika
Het grootste gedeelte van de provincies KwaZulu Natal, Oostkaap en Westkaap (in het zuiden en oosten) hebben een zeeklimaat, in de laaglanden rondom Kaapstad heerst een mediterraan klimaat. De provincie Noordkaap (in het noordoosten) heeft grotendeels een woestijnklimaat en de provincies Noord-West, Mpumalanga en Limpopo in het noorden hebben voornamelijk een (sub)tropisch klimaat. Er is dus altijd wel een gebied waar het prettig reizen is. Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die in Nederland.

Waar wil je naartoe in Zuid-Afrika?
Wil je op vakantie naar Kaapstad, de wijnlanden en de Tuinenroute in de Westkaap provincie? Dan is de beste reistijd voor je vakantie naar Zuid-Afrika van september tot april, het is dan heerlijk zomers. Er kan dan wel een keertje een buitje vallen maar de temperatuur is heerlijk. In onze zomervakantie is het in Zuid-Afrika winter maar de temperatuur is overdag dan nog wel redelijk omdat er het mediterrane klimaat heerst. De kans op een buitje is dan ook wel iets groter maar het heeft ons er nog nooit van weerhouden in die periode richting Kaapstad af te reizen.

Als je je bezoek aan Kaapstad wilt combineren met een bezoek aan Hermanus om de walvissen te spotten moet je sowieso in de Afrikaanse winter of voorjaar reizen want de walvissen zijn er het meest van juni/juli tot medio november.

Walvis Southern Wright Hermanus


Regentijd in Zuid-Afrika & malaria
Zoveel verder je naar het noorden of oosten rijdt zoveel dichter kom je bij de tropische en subtropische gebieden met zomerregens. De regentijd is van november tot maart met een uitloop naar april. Dat betekent niet dat het de hele dag regent, maar als er een bui valt kan er in korte tijd wel erg veel water vallen zodat rivieren kunnen overstromen. Ook is dat de periode dat de malariamuggen actief kunnen zijn in de malariagebieden zoals bijvoorbeeld het Krugerpark. Door de regenval is het overal veel groener. Doordat er dan in de bush meer water is te vinden zal het wild minder naar de waterpoelen trekken en omdat de bossen en struiken meer blad hebben is het wild ook lastiger te spotten. Voor ons een reden om vooral de maanden december, januari en februari niet richting de parken in het noordoosten (zoals het Krugerpark en Hluhluwe) te reizen.

Beste tijd voor het spotten van wild?
Om wild te spotten is de beste reistijd van april tot oktober (met uitloop medio november; afhankelijk wanneer de eerste regen valt). Het is in deze maanden erg droog in het land, hierdoor zie je veel dieren bij de waterpoelen. Hoewel het van juni tot augustus winter is in Zuid-Afrika zijn de temperaturen overdag doorgaans aangenaam en liggen die rond de 20 - 25 graden. De lucht is over het algemeen strakblauw. De temperaturen nemen wel sterk af in de avond en nacht.

Olifant Krugerpark Satara Ramon Lucas 6


Onze conclusie voor beste reistijd in Zuid-Afrika
De beste reistijd is dus gedeeltelijk afhankelijk van je activiteiten en reiswensen. Kun je alleen maar in de zomervakantie reizen dan is dat op zich geen enkel probleem hoewel het dan winter is in Zuid-Afrika. Als je de traditionele route Johannesburg – Kaapstad wilt rijden begin dan in Kaapstad want dan rijd je de hogere temperaturen tegemoet zodat je wel het gevoel hebt om een zomervakantie te houden. Wil je in de meest optimale reistijd reizen dan zijn naar onze mening de periodes augustus – oktober (voorjaar) en april – juni (najaar) het meest gunstige. Vraag je jezelf nou ook af wat voor kleding belangrijk is om mee te nemen? Lees dan mijn andere reisblog door! 

Zuid-Afrika bezoeken?
Wij bieden verschillende rondreizen aan in het avontuurlijke Zuid-Afrika. Maak kennis met Kaapstad, de Wijnlanden, de Tuinroute, de zuidkust en meer tijdens de 14-daagse rondreis Kaapstad, de Oostkaap en Westkaap of bezoek een groot aantal hoogtepunten van Zuid-Afrika, van cultuur, safari, strand en bruisende steden met de 28-daagse Autoreis Zuid-Afrika compleet