Douwe vertelt met zijn kennis en ervaring over de beste reisperiode van Madagaskar. Volgens hem is er een bepaalde periode die het beste is om Madagaskar te bezoeken. Dus heb jij plannen om naar Madagaskar te reizen en twijfel je een beetje over de periode om ernaartoe te reizen? Douwe helpt je graag een handje!

Cycloonseizoen op Madagaskar
Voor Madagaskar geldt het cycloonseizoen van medio november tot medio april. In deze maanden komen cyclonen vooral voor in het oosten van Madagaskar. Het is dan ook de zogeheten regentijd, waardoor de periode daarna tot eind juni erg fotogeniek is vanwege de frisse groene kleuren. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige rijstvelden, de groene heuvels en de eindeloos blauwe luchten.

De twee klimaatzones van Madagaskar

De lange bergrug die van noord tot zuid over het eiland van Madagaskar loopt (met een gemiddelde hoogte van 1500 meter) zorgt ervoor dat het land eigenlijk twee klimaatzones kent. Op deze bergrug liggen de belangrijkste steden: Antananarivo, Antsirabe en Fianarantsoa.

- Klimaatzone 1:
Het oosten van deze bergrug wordt beïnvloed door de Indische Oceaan waardoor er ook in de droge periode van april tot november toch wel eens een bui kan vallen. Hierdoor zijn in het oosten dan ook de weelderige regenwouden te vinden. De temperatuur is erg aangenaam met aan de kust zo af en toe een verfrissend windje.

- Klimaatzone 2:
Het westen van de bergrug wordt bepaald door droge winden die van het Afrikaanse continent komen. In dit deel van Madagaskar liggen uitgestrekte savannes en droge prikkelbossen met baobabs. Hier is het aan de kust altijd tropisch warm.

Houd er rekening mee dat de temperatuur op de bergrug in de tropische winter rond de 20 graden zal zijn, maar dat het gedurende de avond en nacht kan afkoelen tot onder de 10 graden. Tijdens de warmste maanden op het plateau zijn de temperaturen rond de 25 graden terwijl het dan langs de kust boven de 30 graden zal zijn.Wat is dan de beste reistijd voor Madagaskar?
Eigenlijk zijn de maanden april tot november uitstekende maanden om door Madagaskar te reizen. Vooral in april tot juni zijn er heerlijke, frisse kleuren. In juni en augustus kan het vooral op de centrale bergketen nogal afkoelen, waarbij vooral reptielen hun winterslaap houden. De maanden september tot november kenmerken zich als de lente van Madagaskar met veel actieve dieren en veel bloeiende planten. Een ‘mooi weer garantie’ kunnen we je natuurlijk nooit bieden.

Spot ook nog walvissen in Madagaskar
Gedurende de maanden juli tot eind september vindt de walvismigratie plaats. Verschillende bultruggen (vaak wel honderden) zwemmen dan voor de noordoostkust van Madagaskar. Vooral rond het eiland Sainte Marie en de Baai van Antongil zijn ze dan te zien.