Amber en ik zijn eind maart 2023 vertrokken naar Zuid-Afrika waar wij 2 pinguïnkolonies hebben bezocht. De Afrikaanse pinguïn wordt ook wel zwartvoetpinguïn genoemd. Deze pinguïn broedt als enige in Afrika. Je kunt een Afrikaanse pinguïn herkennen aan de zwarte streep over zijn buik en een zwarte rug met een witte buik. Deze pinguïns zul je vaak samen zien, omdat ze in groepsverband leven. Ook zie je pinguïns vaak dicht bij de kust baden. Ze eten vooral veel vis en ook kleine schaaldieren. Het zien van de pinguïns vond ik zelf een erg leuk uitstapje en graag wil ik mijn ervaring met jullie delen over de twee plekken waar ik ze gespot heb. 

Pinguïns bij Stony Point
Eén van de twee pinguïnkolonies die wij hebben gezien, ligt in het natuurreservaat Stony Point. Dit natuurreservaat is gelegen in het kustplaatsje Betty's Bay. Betty’s Bay ligt in het Overberg gebied van de Westkaap provincie van Zuid-Afrika. Er zijn op deze locatie niet alleen Afrikaanse pinguïns te zien, maar ook voor de vogelliefhebbers zijn er erg veel Aalscholvers te spotten. Eén van de andere dieren die je hier zou kunnen zien zijn dassies. Dit knaagdier zul je veel zien tussen of op de rotsen. Er is een houten promenade die een paar honderd meter langs de kustlijn leidt. Zowel in het water aan je linkerhand als in de lage begroeiing aan je rechterhand zie je veel pinguïns. Betty’s Bay is kleinschaliger en minder toeristisch dan Boulders Beach, waar ik zo meer over vertel. De pinguïns bij Stony Point kun je vanaf een korte afstand al bekijken. Het eerste nest dat is gevonden in Stony Point was in 1982.

Zuid Afrika Simons Town Pinguin Kolonie

Zuid Afrika Simons Town Pinguin Kolonie

Pinguïns bij Boulders Beach
De andere kolonie die wij hebben bezocht ligt bij Boulders Beach. Deze plek ligt verder naar het oosten, dicht bij de Tafelberg. De pinguïns zijn het best te zien vanaf Foxy Beach, waar nieuw aangelegde promenades je tot op een paar meter van de pinguïns brengen. Boulders Beach is een stuk toeristischer, dit merk je al bij het kopen van een entree kaartje wat ongeveer €15,- duurder is dan bij Betty’s Bay. Ook is deze plek mooi aangelegd met een klein winkeltje. Doordat Boulder Beach zo toeristisch is zijn de pinguïns aan de mensen gewend en zullen ze ook niet weglopen. 

Zuid Afrika Bettys Bay Pinguin Kolonie

Zuid Afrika Bettys Bay Pinguin Kolonie

Mijn eigen ervaring over de 2 pinguïnkolonies
Zelf vond ik het een erg leuke ervaring om allebei de kolonies te bezoeken. Bij Boulders Beach zag ik een grotere kolonie bij elkaar waar verschillende pinguïns ook nog op de eieren aan het broeden waren. Het parkje vond ik zelf erg mooi aangelegd, maar dit geldt ook voor Stony Point. Het is bij allebei de parken goed onderhouden. Bij Stony Point vond ik het mooi hoe rustig het was en hier waren ook erg veel Aalscholvers. Mocht er dus tijd over zijn adviseer ik om bij allebei de kolonies langs te gaan.

Wil jij ook (een van de) pinguïnkolonies bewonderen? 
In verschillende rondreizen naar Zuid-Afrika die we aanbieden, kom je langs deze gebieden waar pinguïns te zien zijn. Of je overnacht er redelijk in de buurt. Bijvoorbeeld de 14-daagse rondreis Kaapstad en de Oostkaap en Westkaap of anders de 28-daagse Autoreis Daren: Zuid-Afrika compleet. Uiteraard is de 7-daagse reis Taji: Kaapstad en de Wijnlanden ook een optie en daarnaast maken we ook graag een reis op maat voor je.