We zijn net terug van onze 17-daagse rondreis door Zuid-Noorwegen. Vanaf Stavanger reisden we het binnenland in naar Voss, waarna we de kustregio Bremanger bezochten. Via de fjordenregio bezochten we Stranda en via het bergachtige binnenland reden we via Vaset terug naar Oslo. Een prachtige rondreis waarbij we veel hebben kunnen zien en veel moois hebben meegemaakt. Via deze 9 reismomenten nemen we jullie graag eventjes mee terug op onze reis. De 9 reismomenten staan niet in chronologische volgorde. Het was al lastig om de 9 mooiste reismomenten te kiezen, laat staan om deze nog op volgorde te zetten. 

De befaamde Preikestolen wandeling
Voor Monique en Amber was het de eerste keer dat ze de Preikestolen gingen lopen. Voor Steef werd dit zijn vierde wandeling naar de top, dus hij wist ook meer wat hij kon verwachten. Het eerste gedeelte was super steil en best wel heftig voor iemand die niet veel wandelervaring heeft, of vooral gewend is aan het vlakke Nederland. Daarna was er regelmatig afwisseling; van vlakke paden met vlonders tot aan steile hellingen met een soort van stenen trappen. Klimmen was nodig! Eenmaal boven bij de Preikestolen aangekomen begon het zonnetje te schijnen. Een perfect weertje om te genieten van het uitzicht, de welbekende foto op de Preikestolen te maken en vervolgens weer dezelfde weg terug te gaan.


De spectaculaire autoroute naar Lysebotn
Omdat het een druilerige dag was, besloten we om de fjordcruise over de Lysefjord over te slaan en de route van Oanes naar Lysebotn heen- en terug te rijden. Op de heenweg zijn we afgeslagen naar Gloppedalsura, een heel bijzonder onderdeel van het Magma Geopark. Enorme rotsblokken liggen hier als een soort lawine verspreid tot dicht naast de weg. Met de aanwezige mist oogde het een beetje spookachtig. Toen we dichterbij Lysebotn kwamen begon het landschap te veranderen. De slingerende en soms smalle wegen brengen je naar een hoger gelegen gebied met een vlakker en rotsachtig landschap. De Lysevegen is een absolute aanrader om te rijden en het is indrukwekkend om te stoppen op verschillende uitzichtpunten langs de route.De avontuurlijk combinatie van Flåmsbana, zipline en mountainbike
Aangekomen in Flåm, zijn we via de Flåmsbana (een treintraject) met een treintje naar boven gegaan. We reisden in het laagseizoen en daarom was er genoeg plek in de trein en kon je overal zitten om de mooiste plekjes te bekijken. Voor de zipline moesten wij één halte eerder uitstappen: bij Vatnahalsen. Vanaf deze halte liepen we er in 5 minuten naartoe. Er was hier een ruim plateau met prachtig uitzicht over meerdere haarspeldbochten, een rivier en bossen. Nadat wij even wat hadden geluncht terwijl we genoten van het uitzicht, bereidden wij ons ook voor op de zipline. Niet zo maar een zipline, maar de grootste van Noord-Europa met een lengte van 1.381 meter. We werden door een medewerker in een pakje gehesen, kregen een fietshelm op en daar gingen we dan! Het ging zo snel en het uitzicht vanuit de lucht was zo gaaf! Voor je het wist, was je alweer beneden. Toen iedereen weer veilig beneden was, konden wij kiezen uit honderden mountainbikes onder bij de zipline. Nadat we een passende mountainbike hadden gevonden, gingen we het gebied verder verkennen per fiets. Ook dit ging super snel! Trappen was nauwelijks nodig, remmen wel. De weg ging steil naar beneden, langs watervallen, typische Noorse huisjes en prachtige natuur. Een leuke ervaring voor diegene die iets meer actie en avontuur willen dan de regio alleen verkennen vanuit de trein! Het hele verhaal lezen? Monique schrijft over het hele avontuur van Flåmsbana in combinatie met zipline mountainbike in haar blog.