Wie naar Spitsbergen gaat zal altijd één of meerdere nachten in Longyearbyen verblijven. Longyearbyen is de grootste stad van Spitsbergen en ligt op 78 graden noorderbreedte. Vroeger was dit een industriestad, maar de meeste mijnbouwactiviteiten zijn naar Sveagruva verhuisd. Er ligt een universiteitscentrum op Svalbard wat zorgt voor veel verschillende nationaliteiten in het centrum. In de wintermaanden ziet Longyearbyen er een stuk aantrekkelijker uit dan in de zomermaanden. De meeste mensen vertrekken vanuit Longyearbyen per schip om meer prachtige natuur en wildlife te bewonderen. Het is echter ook mogelijk om vanuit Longyearbyen diverse daguitstapjes te maken. Let wel dat op dit moment sommige uitstapjes niet mogelijk zijn op Russisch grondgebied. 

1. Stadstour in Longyearbyen
In Longyearbyen zijn er diverse gidsen die mensen graag wegwijs maken. Je krijgt naast veel geschiedenis ook veel te zien. Deze gidsen hebben een geweer bij zich en nemen je dus ook buiten de grenzen van de stad mee. Je kan ervoor kiezen om naar een werkende mijn te gaan (op dit moment Mijn 7). Daarnaast is er ooit een vliegtuigcrash geweest waarvan de wrakstukken nog steeds te zien zijn. Indrukwekkend als je het verhaal erachter hoort.

Stadstour Longyearbyen

2. Fietsen in Longyearbyen
Bij de touristinfo kun je in Longyearbyen gratis fietsen ‘huren’. Je dient wat gegevens achter te laten en vervolgens mag je een fiets en helm meenemen. Dit is echt ideaal om iets meer van Longyearbyen te zien. Je mag niet ver buiten de stad komen in verband met gevaar voor rondlopende ijsberen, maar de bordjes met waarschuwingen voor ijsberen geven dit duidelijk aan. Op Longyearbyen is een leuk uitkijkpunt om diverse vogels te zien, je kan naar de hondenkennel of zelfs tot aan de camping bij de luchthaven fietsen. Daarnaast is het de moeite waard om richting Nybyen (achter Longyearbyen) te fietsen. Je komt altijd wel rendieren tegen, diverse vogels en met enigszins wat geluk een poolvosje.

Fietsen Longyearbyen

3. Bezoek Mijn 3
In Mijn 3 is tot 1996 nog gewerkt. Alle materialen waar de mijnwerkers mee gewerkt hebben worden uitgelegd en je mag zelf ook even voelen hoe het is om een vrij smalle en kleine ruimte in te gaan waar deze mannen en vrouwen soms wel 8 uur aan het werk waren. Ook met de moderne machines is het nog steeds hard werken. Voor degene die iets meer over het mijnwerken wil weten is dit een absolute must!

Mijn 3 Longyearbyen

4. Maak een wandeling in Longyearbyen
Er zijn zeer veel mogelijkheden om te wandelen rondom Longyearbyen. Let wel op: de meeste wandelingen zijn gegidst in verband met het gevaar van ijsberen. Daarnaast zijn het niet echt uitgezette wandelingen met duidelijke paden. Het is dus anders lopen dan in de bergen in Noorwegen. De ondergrond is veelal kiezelachtig en het loopt niet altijd even makkelijk. De wandelingen variëren van 2 tot 8 uur. Boek dit ruim van tevoren, omdat de gidsen niet altijd beschikbaar zijn.

Longyearbyen Blomsterdalen Hike

5. Het water op in Longyearbyen
Er gebeurd zoveel op het water dat je er eigenlijk niet onderuit komt om een boottocht te maken. Dit kan op verschillende manieren worden ondernomen van een ‘ribboat’ tocht tot een luxe stille catamaran. Het is altijd afwachten of je wildlife gaat tegenkomen, maar de natuur rondom Longyearbyen is prachtig. Je kan ervoor kiezen om een specifieke tocht naar bijvoorbeeld een gletsjer te maken, om op zoek te gaan naar wildlife of misschien wel een speciale vogelsafari. Voor ieder wat wils!

Longyearbyen Walrussafari

6. Kajakken op het fjord 
Je kan naast een mooie cruise ook zelf peddelen op het fjord. Dit kan naar de overkant van Longyearbyen en vervolgens een stukje wandelen of richting een gletsjer. Soms zal je met een boot een transfer krijgen en vervolgens een klein stukje peddelen. Je zal verrast worden door de zeehondjes en andere dieren die je in het fjord ziet.

7. Van Longyearbyen naar Barentsburg varen
Met een hybride schip (MS Bard) ben ik ooit naar Barentsburg gevaren. Omringd door dwergvinvissen en vinvissen was dit een hele belevenis en prachtige tocht. Aangekomen in Barentsburg stond er een lokale gids voor ons klaar om in 1,5 uur van alles te vertellen en te laten zien over dit dorp. Zeker interessant en leerzaam en ook ergens wel sneu, de Russen werken hier in de mijn (verplicht) en dit is heel hard werken. Je gaat voor je gevoel terug de tijd in. Ze hebben ook een hotel maar daar zou ik persoonlijk niet willen overnachten omdat dit zeer eenvoudig is.

Barentsburg

8. Bezoek Pyramiden
Een bezoek aan Pyramiden wordt vaak gecombineerd met een cruise langs de Nordenskiold gletsjer. Wij hebben het geluk gehad hier een ijsbeer te zien, weliswaar een stipje in de verte en alleen zichtbaar met een verrekijker, maar we hebben een ijsbeer gezien! Pyramiden staat bekend als spookstad, maar dat viel me gelukkig erg mee. In augustus 2021 (toen ik daar was) woonden er 17 mensen en deze mensen waren er allemaal voor het toerisme. Je mag binnen de grenzen vrij rondlopen en je kan de gebouwen in en uit lopen. Ook hier kun je eventueel overnachten maar dat is nog eenvoudiger dan in Barentsburg.

Dagtocht Pyramiden Nordenskiold Basecamp Spitsbergen 8

9. Bezoek Isfjord Radio
Je kan vanuit Longyearbyen met een boottransfer (zomer) of per sneeuwscooter (winter) naar Isfjord Radio gaan. Dit is een radio- en weerstation waar je tegenwoordig ook kan overnachten. Je deelt de faciliteiten, maar het is zeer luxe en het eten is echt fantastisch! Er ligt in de zomermaanden vaak een walruskolonie op beloopbare afstand. Daarnaast wordt het station vaak bezocht door ijsberen en hebben ze binnen overal verrekijkers liggen. Er is een heerlijke sauna en je kan hier een fantastische polar plunge maken.

Isfjord Radio Spitsbergen Ramon Lucas 17

Ook een bezoekje brengen aan Longyearbyen? 
Zoals gezegd is de kans groot dat je alvorens of na je expeditiereis naar Spitsbergen in de stad Longyearbyen zult verblijven. Je kunt hier dan enkele nachten aan je reis toevoegen mocht je dat graag willen. We geven je graag advies over de expeditiereizen naar Spitsbergen.