Wat is er te zien in Kaunas? Kaunas, de op een na grootste stad van Litouwen, is een levendige stad vol cultuur en geschiedenis. Het is gelegen aan de samenvloeiing van twee grote rivieren en omgeven door heuvels. De stad staat bekend om zijn Interbellum-architectuur die het Europees erfgoedlabel heeft gekregen. Het is namelijk de enige stad ter wereld waar zoveel van de stijl bewaard is gebleven. Tevens is Kaunas echt een studentenstad en zijn er musea, theaters en genoeg horecaplekken te ontdekken. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Ik heb de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Het Kasteel van Kaunas (Kauno Pilis)
Aan de oevers van de rivier de Neris vind je het Kasteel van Kaunas, een fantastisch kasteel in gotische stijl. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw en diende als een verdedigingsfort. Het heeft verschillende historische gebeurtenissen meegemaakt, zoals invasies, belegeringen en verwoestingen. Het huidige kasteel dateert uit de 16e eeuw, toen het werd gereconstrueerd. Vandaag de dag is er het Kaunas Kasteelmuseum in gevestigd, waar je meer kunt leren over de geschiedenis en cultuur van de regio. Vanaf de top van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Het kasteel wordt regelmatig gebruikt voor evenementen en festivals. Op de binnenplaats van het kasteel vinden vaak concerten, theatervoorstellingen en middeleeuwse uitvoeringen plaats.

Kaunas Kasteel

2. Uitzichtpunt Aleksotas
Geniet van het uitzicht over de stad Kaunas en de rivier de Nemunas vanaf dit  observatiepunt in de wijk Aleksotas, gelegen op een heuvel. Om er te komen, kun je een korte, maar steile, wandeling maken of gebruikmaken van de Aleksotas kabelbaan. Deze kabelbaan is een attractie op zich, voornamelijk vanwege de vintage uitstraling van de rijtuigen. Terwijl je omhoog gaat naar het observatiepunt heb je onderweg ook een prachtig uitzicht.

Kaunas Uitzichtpunt Aleksotas

3. Stadshuisplein (Kauno Rotuses Aikste)
Het stadshuisplein is een levendige en centrale plek in Kaunas. Het plein is ideaal om de oude binnenstad van Kaunas te ontdekken, zo vind je rondom het plein verschillende historische bouwwerken. Het wordt bijvoorbeeld gedomineerd door het (hoe kan het ook anders) prachtige stadhuis, ook bekend als Kauno Rotušė. Dit historische gebouw in gotische stijl dateert uit de 16e eeuw en is zeker een bezoekje waard. Rondom het plein vind je daarnaast verschillende cafés, restaurants en winkels waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. In de zomermaanden worden er regelmatig evenementen en festivals georganiseerd op het plein, waaronder concerten, markten en culturele voorstellingen.

4. Yard Gallery (Kiemo Gallerija)
Ga voor een bijzondere kunst-ervaring naar de Yard Gallery. Dit is een binnenplaats met muurschilderingen, portretten en mozaïeken die de geschiedenis en gemeenschap van deze buurt weerspiegelen. Vroeger kenden de bewoners van de tuin elkaar goed, hadden ze warm contact, vierden ze samen feestdagen en steunden ze elkaar in moeilijke tijden. Na verloop van tijd veranderde de bevolking en de sociale omgeving, nam het aantal auto's toe en werd de ruimte in de tuin te klein. Kunstenaar Vytenis Jakas zag deze situatie en met behulp van andere kunstenaars en buren veranderde hij de verwaarloosde tuin in een middelpunt van aantrekkingskracht en "Yard Gallery" ontstond. Je ziet hier verschillende artistieke uitingen. Zo zijn hier portretten geschilderd van de Joden die vóór de Holocaust in de huizen woonden, samen met de huidige bewoners. Ook zie je hier spiegelmozaïeken en glas-in-loodramen. Toen ik de plek bezocht waren ze met een muurschildering bezig en dat laat zien dat deze achtertuin nog altijd in ontwikkeling is.

Kaunas Yard Gallery Kiemo Galerija

5. Vytautas Great War Museum
Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Laat het Vytautas Great War Museum dan niet aan je voorbij gaan. Het toont een uitgebreide collectie die de talloze veldslagen van Litouwen door de eeuwen heen laat zien. Vanaf de vorming van de Litouwse natie en het Gemenebest met Polen, tot de bewogen periodes van verdeling, bezetting en herwonnen onafhankelijkheid. Het museum brengt deze belangrijke gebeurtenissen tot leven, inclusief de weerstand van de Litouwse inwoners en uiteindelijk de toetreding tot de NAVO en de Europese Unie. Je kunt uniformen, vuurwapens, munitie en historische legervoertuigen bewonderen die tijdens deze periodes werden gebruikt. Het museum biedt een fascinerend kijkje in de militaire geschiedenis van Litouwen en de strijd voor vrijheid. Er is ook een mooie tuin buiten met de eeuwige vlam, gewijd aan de onbekende soldaat. In de tijd van de Eerste Litouwse Republiek (1918–1940), toen Kaunas de tijdelijke hoofdstad van Litouwen was, werden er nationale feestdagen gevierd op het plein bij het museum. Het museumgebouw is tevens ook een goed voorbeeld van de Interbellum-architectuurstijl waar Kaunas bekend om staat. 

Kaunas Yard Gallery Kiemo Galerija

6. Pažaislis Klooster
Net buiten Kaunas ligt het Pažaislis klooster, gelegen aan het Kaunas reservoir (Kauno marios) in een prachtige groene en serene omgeving. Het is een indrukwekkend kloostercomplex dat werd gebouwd voor Camaldolese monniken in de 17e eeuw. Het werd dan ook ontworpen door Italiaanse architecten. De geschiedenis van het klooster, die meer dan drie eeuwen lang is, heeft ervoor gezorgd dat het complex verschillende transformaties heeft ondergaan. Er waren periodes van verval en restauratie. Het Pažaislis-klooster heeft een barokke stijl, met prachtige details en decoraties. Het interieur van de kerk is rijk versierd met fresco's, schilderijen en beeldhouwwerken. De Pazaislis-kerk en het kloostercomplex behoren momenteel tot een Rooms-katholieke religieuze gemeenschap van vrouwen (St. Casimir's zusters congregatie). In 2011 werd in het klooster het Sacraal erfgoedmuseum gevestigd. Vandaag de dag kan je ook overnachten in het klooster, er is namelijk een accommodatie in gevestigd. Een unieke beleving is het zeker. 

Kaunas Oorlogsmuseum

Plannen om Kaunas te bezoeken? 
Wanneer je een bezoek brengt aan Litouwen is Kaunas dus zeker een bezoekje waard! We bieden verschillende rondreizen naar de Baltische staten aan waar je dus onder andere ook Kaunas bezoekt. Enkele interessante reizen zijn bijvoorbeeld de 10-daagse autorondreis Ausra: door de Baltische Staten en Helsinki. Een andere interessante reis is de 12-daagse natuurreis Giedre: Baltische Landen of de 15-daagse Fly-Drive Saule: reizen door Estland, Letland en Litouwen. We maken ook graag een reis op maat voor je!