Alta ligt in het noorden van Noorwegen en is een van de noordelijkste steden van het land, en daarmee ook van het Europese vasteland! Ik mocht deze stad en haar omgeving begin dit jaar (2022) bezoeken. Alta is een ideale plek om verschillende winteractiviteiten te ondernemen. Zo heb ik tijdens mijn verblijf in deze noordelijke stad een aantal van die activiteiten beleefd. In dit reisblog vertel ik je meer over de winteractiviteiten in Alta tijdens mijn reis. 

Beleef een hondensledetocht en bezoek de huskyfarm
Met verschillende aanbieders van hondensledetochten is er zeker een mogelijkheid om deze avontuurlijke activiteit te ervaren tijdens je reis in (de omgeving van) Alta. Toen ik in Alta was, was het helaas niet mogelijk om er met een hondensledetocht op uit te trekken met Holmen Husky. Dit had te maken met de plustemperaturen die dag, waardoor de sneeuw lichtjes dooide. Wanneer je dan met de honden op pad gaat, is dat erg slecht voor de onderkant van hun poten (kussentjes als het ware). De poten zijn namelijk bestemd om op vers sneeuw te lopen/rennen, maar niet op ijs. We kregen wel een uitgebreid kijkje op de boerderij waar tientallen honden te zien waren. En te horen. Allemaal zo enthousiast om eropuit te trekken en mensen te zien. De verzorgers/werknemers van Holmen Husky verzorgen de beesten met liefde. Dat hoor je wanneer ze praten over de honden en met welke passie zij zorgen voor de dieren. De honden zijn echt een persoonlijkheid, hebben verschillende karakters en namen. Erg leuk om te zien! En natuurlijk kon ik het zelf niet laten om ook even wat aandacht aan de honden te geven. Ontmoet de inheemse Sami en bezoek een rendierfarm
Bij Sami Siida kregen we een rondleiding over het erf en hebben in een lavvu (tent) verschillende attributen uit de Sami gemeenschap bekeken. Er werden verhalen verteld over de manier van leven van de Sami en welke voorwerpen zij waarvoor gebruik(t)en. Ook werd verteld over de klederdracht van deze inheemse bevolking. Zelf vond ik het bijzonder om te horen hoe zo’n bevolkingsgroep leeft in deze moderne tijd. Daarna zagen we verschillende rendieren op het erf lopen en mochten we er ook één voeren. Dit prachtige witte dier was prachtig om van dichtbij te zien. Vooral wanneer je dat enorme gewei van dichtbij kunt bekijken! 

Spot het noorderlicht
Met een beetje geluk spot je tijdens je verblijf in Alta ook het noorderlicht! Bij een heldere hemel en vaak in combinatie met vriezend weer zijn de kansen het grootst. Ook tijdens mijn reis was het raak. We waren echter bij Trasti en Trine aan het dineren. Een vrij luxe restaurant waar we dus met een aantal buitenlanders van plan waren om wat culinaire hoogstandjes te proeven. Toen eenmaal het gerucht werd verspreid dat buiten het noorderlicht gespot zou zijn, verliet meer dan de helft de tafel. Ditmaal zag je echt de groene lichtstroken door de hemel bewegen. Het was een bijzondere gebeurtenis en weer magisch! Op allerlei manieren probeerde ik natuurlijk uit te vinden om op de beste manier een foto te maken van het noorderlicht. En zo heb ik weer een poging gedaan. Fantastisch! De chef van het restaurant heeft uiteindelijk een beetje op ons gewacht met het heerlijke eten.