Midden september vorig jaar mocht ik afreizen naar Ruka in Fins Lapland. Ik had er superveel zin in, want in deze periode heb je al kans op het noorderlicht en de voorspellingen waren gunstig! Ik ben vaker in Fins Lapland geweest, maar dan enkel in de winter. Ik was daarom erg benieuwd wat de herfst te bieden had. Meteen na aankomst heb ik al kennis gemaakt met de Finse Ruska, dit is de Finse herfst. Een periode waarin prachtige kleuren het landschap opvullen. Meteen genieten dus!

1. Rendieren aaien en voeren
Een van de eerste activiteiten die ik tijdens deze reis deed was een rendierfarm bezoeken. Palosaaren poro- ja kalastustila is de naam van deze plek, waar je dus rendieren kan voeren, aaien en meer over deze dieren te weten komt door verhalen die de eigenaren vertellen. Het is mogelijk om te overnachten in accommodaties bij de boerderij, waarbij je dus tussen de rendieren kan slapen met uitzicht over de vallei. Echt prachtig!

2. Wandelavontuur met husky's 
Een activiteit die me echter het meest is bijgebleven, is een husky wandeling. We kregen een harnas om met één husky ervoor en liepen dwars door het bos, volledig van de gebaande paden af. De honden zijn echt supersterk en het omhoog lopen kostte ineens minder energie. Er liepen ook twee jongere honden mee die getraind werden in het volgen. Ze zorgden eerder voor een heerlijke georganiseerde chaos, maar wat was dit leuk! Na de tijd mochten we de puppy's nog even knuffelen, dat is natuurlijk helemaal fantastisch! Benieuwd naar hoe het in werkelijkheid ging? Bekijk dan zeker ever mijn filmpje over de husky wandeling om een beter indruk te krijgen.3. Sauna bezoekje natuurlijk
Als je in Finland bent ontkom je natuurlijk ook niet aan de sauna. In Ruka hebben ze diverse sauna’s die met elkaar samenwerken zodat je een waar sauna ritueel kan volgen. Ik vind een sauna nemen altijd al heerlijk, maar in Finland is het niet alleen een sauna. Er stonden heerlijke hapjes klaar en een verfrissend drankje. Daarnaast kregen we modder om ons mee in te smeren zodat onze huid nog beter zou reageren op de sauna. Voor de liefhebbers daarna een duik in het frisse water, daar doe ik dan niet aan mee, mij te koud!

4. Actief en adrenaline met mountainbike en zipline
Voor de echte actieveling zijn er ook nog andere mogelijkheden en daar deed ik wel aan mee! Ik ben met een zipline van de berg afgegaan, super spannend maar ook supertof. Vervolgens was het mogelijk om per mountainbike van de pistes af te fietsen, met gids gingen we op pad. Wat een ervaring! Ook dit heb ik uiteraard gefilmd! Bekijk mijn ervaring in het filmpje over de zipline.5. Herfstkleuren met wandeling
Met name die Ruska kleuren maken het de moeite waard om in de herfst af te reizen en waar komen die beter tot zijn recht dan in een nationaal park. We hebben een stukje van de Bear’s trail gelopen in Oulanka National Park. In een hide hebben we op een open vuur geluncht en iedereen was het met elkaar eens: Fins Lapland in de herfst is echt de moeite waard. Ook hier heb ik een filmpje over gemaakt.