Eind augustus bezocht ik het oosten van Finland, vooral de regio van Nationaal Park Hossa, ter hoogte van de plaats Oulu. Als je een streep zou trekken door het midden van Finland, dan ligt deze regio daar net iets boven. Het was voor mij de tweede keer dat ik Finland bezocht. Dus een geheel nieuwe plek om te ontdekken en te kijken naar de mogelijkheden in dit gebied qua activiteiten en bezienswaardigheden. Tijdens mijn dagen in de regio hadden we prachtig zonnig weer. Iets wat natuurlijk erg positief heeft bijgedragen aan mijn ervaring en beeld over dit deel van Finland! Wil je weten wat je kunt doen in de regio en wat mijn ervaring was? Bekijk dan deze 6 hoogtepunten van mijn reis in Finland. 

1. Fatbiken in Nationaal Park Hossa
Nationaal Park Hossa bestaat uit prachtige wildernis. Er zijn verschillende fietsroutes die je met mountainbike of fatbike kan ervaren. Wij reden de Kokalmuksen kierros route van 14 kilometer. Een route die word gezien als gemiddeld niveau. Een keer eerder had ik al op een fatbike gezeten, maar toch moest ik deze keer weer even wennen. Het bospad wat we reden was vrij avontuurlijk en ik moest daardoor vaak schakelen tussen versnellingen. De route ging heuveltjes op en af en over af en toe erg smalle paden. Ook reed je over allerlei uitstekende boomwortels en waren er ook stukken waarbij je over een houten pad moest fietsen. Het waren twee planken naast elkaar, zoals je op de foto hieronder kan zien. Heel soepel ging dat dus niet altijd. Althans, ik vond het best wel spannend om met mijn fietsje niet van de baan te raken. Als je avontuurlijk bent ingesteld dan is deze route zeker wat voor jou. Je hebt wel wat conditie nodig maar voor mijn gevoel gaat het vooral om gevoel krijgen in je fatbike en de ondergrond. Ik vond het niet zwaar. Daarnaast is het heerlijk om even met niets anders bezig te zijn dan met het pad, de prachtige omgeving en te kijken hoe je jouw fiets het beste kan inzetten op dit terrein. Eerlijk dacht ik in het begin dacht ik ergens van een heuvel het meer in zou fietsen, omdat ik het gevoel had die fatbike niet altijd onder controle te hebben. Dat viel achteraf wel mee, je went echt aan de ondergrond, de beste houdingen en je fiets!2. Suppen op water in Oost-Finland
Voor mij een totaal nieuwe activiteit. Natuurlijk heb ik vaker van deze opkomende activiteit gehoord, maar nooit heb ik zelf op een SUP board gestaan. In het begin was ik wel benieuwd hoe dit me af zou gaan. Zou het moeilijk zijn? Het plan was om van de ene plek naar de andere plek te peddelen, een route van zo’n 4 kilometer. In het begin moesten we eerst op onze knieën starten op het board. Dat ging eigenlijk vrij soepel, maar toch ook wel even wennen dat je op een onstabiele plank zit. Na een tijdje wilde ik toch graag staand proberen. Acrobatiek in het midden op een Fins meer. Best spannend, te bedenken dat het zo’n 20 graden was en ik niet in het frisse water wilde vallen met al mijn kleding. Het lukte en hoewel ik me in het begin een soort hert op glad ijs voelde, ging het beter en beter. Het was heerlijk om te genieten van het zonnetje op mijn gezicht, omringt door water, bossen en stilte. Enkel het kletterend geluid van het peddelen, wat een rust. Ook heerlijk als je na een tijdje even kan zitten of zelfs languit kan liggen terwijl je heel lichtjes op het water ronddobbert. Een fijne ervaring was het zeker!