In 2016 heb ik voor een half jaar in Stavanger gewoond vanwege mijn studie die ik destijds volgde. Het was een fantastische periode waarin – zo zeg ik altijd - mijn liefde voor Noorwegen is ontstaan. Met Stavanger als mijn tijdelijke thuis heb ik veel van de prachtige omgeving mogen genieten. De omgeving van Stavanger is erg divers, je ontdekt er veel soorten landschappen. In 2020 bezocht ik Stavanger voor het eerst opnieuw (sinds 2016) en ook afgelopen jaar (2021) bracht ik weer een bezoekje aan de stad. Omdat ik ondertussen erg bekend met geraakt met Stavanger, deel ik in dit blog 5 plekken die je zeker op je lijstje moet zetten als je de stad bezoekt. Want als tijdelijke local ontdek je ook andere, onbekendere plekken, naast de toeristische attracties zoals de Preikestolen.

1. Solastranden
Op zoek naar een echt strand met duinen? Ga dan naar Solastranden. Dit toffe strand ligt ongeveer 15 minuutjes rijden ten zuiden van Stavanger. Een totaal ander landschap dan dat je van Noorwegen gewend bent. Geen ruwe rotsen, bergen of fjorden, maar gewoon zandstrand! Misschien niet helemaal waar je naar opzoek bent als je een vakantie naar Noorwegen gepland hebt, maar lees zeker even verder. Ik ben hier in 2020 nog geweest op een zonnige dag in augustus, nadat ik de Preikestolen wandeling had gedaan. Na zo'n wandeling is het strand echt genieten! Je doet je wandelschoenen uit en vervolgens stap je met je blote voeten in het zachte zand en loop je een stukje de zee in. Bezoek het strand om gewoon even lekker te genieten van het zonnetje, of om even lekker uit te waaien wanneer je minder mooi weer treft die dag. 


2. Vaulen
Vaulen is een recreatiegebied met ongeveer zes kleine zandstrandjes, waar je uitzicht hebt op de Gandsfjord. Vaulen is een van de meest bezochte badplaatsen van Stavanger. Over het algemeen is het een vrij rotsachtig gebied met ook af en toe een grasveldje. Er zijn leuke faciliteiten zoals een volleybalveld, duikplank en een kiosk op warmere dagen. Als je wilt afkoelen op een warme zomerdag dichtbij Stavanger dan is dit een ideale mogelijkheid. Vanaf het centrum gezien ligt Vaulen wat verder weg vergeleken met Godalen (waar je zo meer over leest). Het uitzicht dat je hier hebt op de Gandsfjord is fantastisch! En een klein wandelingetje maken hier is daarom ook hartstikke leuk, ook al je niet komt recreëren. 3. Mosvatnet & Vålandsskogen
Mosvatnet is het meer waar ik ongeveer een half jaar aan heb gewoond. Het meer ligt in een rustgevende en bosrijke omgeving net iets buiten de stad. Het pad rond het meer is een erg populaire plek in Stavanger om hard te lopen. Langs het pad vind je ook 'fitness faciliteiten' die door iedereen gebruikt kunnen worden. Dus mocht je zin hebben, dan kan je jezelf hier ook zeker sportief vermaken. Een wandeling rondom het Mosvatnet is ongeveer 3 kilometer lang. Er zijn hier maar liefst 140 vogelsoorten geregistreerd en ongeveer 50 hiervan nestelen zich in het gebied. Om de wandeling te verlengen ga je via loopbruggen over de snelweg het bos van Vålandsskogen in. Boven dit bos torent de Vålandstårnet, een karakteristiek torentje. Ik ben een paar keer bij het torentje geweest, het biedt namelijk een prachtig uitzicht over Stavanger! Iets wat niet veel mensen weten. Dus ook zeker een bezoekje waard.