Wist je dat de Lule-rivier, die door Luleå stroomt, van december tot ongeveer half april geheel bevroren is? Dit maakt Luleå tot een leuke bestemming in Noord-Zweden voor winterse activiteiten! Van een dag doorbrengen op het ijs, tot actieve activiteiten zoals een sneeuwscooter- of hondensledetocht. Er is erg veel mogelijk! Eind maart (2023) mocht ik de (late) winter in Lulea meemaken en daardoor deel ik in dit blog graag 5 activiteiten met je die je zeker moet doen tijdens een bezoek aan Luleå in de winter.

5 winterse dingen in Luleå en omgeving
Vermaak je de hele dag op het bevroren meer, reis af naar een nabijgelegen lodge voor een avontuurlijke sneeuwscootertocht of geniet van een heerlijke Fika in het gezellige centrum van Luleå. De volgende punten zijn zeker de moeite waard tijdens een bezoek aan Luleå in de winter:

1. Een dag doorbrengen op het ijs
Gedurende de winter is het ijs in en rondom Luleå volledig bevroren. Dit maakt het erg geschikt voor winterse activiteiten op het ijs. Denk bijvoorbeeld aan schaatsen, ijshockeyen, kicksledding en wandelen over het bevroren water. Veel inwoners van Luleå zijn tijdens hun vrije uren te vinden op het ijs! Na uren vermaak op het ijs worden er regelmatig BBQ’s georganiseerd aan de kant om op te warmen met een warme snack en wat drinken.

Schaatsen Lulea

2. Winterse activiteiten in de omgeving & noorderlicht spotten
Geniet van het besneeuwde landschap en maak een sneeuwscooter- of een hondensledetocht over het bevroren water. Luleå is dé plek voor winterse activiteiten! Er ligt vaak veel sneeuw en omdat je hoog in het noorden zit, heb je ook hier veel kans op het noorderlicht. Hoewel er in de stad veel lichtvervuiling is, is het ook erg gemakkelijk om naar een afgelegen plek te lopen over het ijs, weg van de stad. Uiteraard kan je ook kiezen voor een verblijf buiten het centrum, bijvoorbeeld Brandon Lodge. Dit is een leuk verblijf dat wat meer in de bossen ligt en waar je het noorderlicht dus ook beter kunt zien. 

Sneeuwscootertocht Lulea

3. Elanden en rendieren voeren en aaien
Op zoek naar een activiteit met wilde dieren? Dan kun je vanuit het centrum van Luleå in een kwartiertje bij CapeWild zijn. CapeWild is een wildpark dat jou de kans geeft om enkele elanden en meerdere rendieren van dichtbij te kunnen bekijken, voeren en aaien. Ook is er een klein winkeltje en een gelegenheid om bij het vuur in de buitenlucht te kunnen genieten van een warme kop koffie of thee. Een bijzondere beleving! 

Elanden Voeren Capewild

4. Luleå centrum en Fika
Luleå heeft een leuk, klein centrum met meerdere winkels, restaurants, bars en bakkerijen voor echte Fika momenten. Tijdens een reis in Zweden is het natuurlijk belangrijk om ook regelmatig Fika momenten te houden. Geniet van een kopje koffie en typisch Zweeds gebak zoals Kanelbullar, Chokladbollar of Prinsesstarta. Vervolgens kan je weer de hele dag spenderen op het ijs! In de avond is The Bishops Arms echt een aanrader! Dit is een gezellige bar waar ze hun zelfgebrouwen bier verkopen met de naam Northern Lights. Deze bar is ook erg bekend bij de inwoners van Luleå en dus erg populair in Luleå en omgeving.

Fika Lulea

5. IJsbad
Toch nog op zoek naar meer afkoeling? In Luleå is het mogelijk om in een ijsbad te gaan. Ice Bath Luleå is een bedrijf dat ervoor zorgt dat er op het meer een gat vrij gehouden wordt waardoor je per houten trap het ijsbad in kan lopen. Eigenlijk loop je dus een soort wak in. De temperatuur van het water ligt vaak net onder het vriespunt. Naast het ijsbad is een kleine sauna, dat tegen betaling van een toeslag privé gehuurd kan worden.

IJsbad Lulea

Wat is de beste reisperiode?
Velen denken dat december en januari de maanden zijn voor een winterse reis. Maar in het noorden van Zweden zoals in Luleå duurt de winter veel langer dan dat. Vaak tot eind april ligt er nog veel sneeuw en is het meer nog steeds volledig bevroren. Dit betekent dat later in de winter alsnog meerdere mogelijkheden tot winterse activiteiten zijn én er is meer kans op beter weer! Er zijn minder heftige sneeuwbuien en regelmatig begint het zonnetje te schijnen; perfect weer voor een dag spenderen op het bevroren meer. Ga ook op een winterse reis naar Luleå met noorderlichtreis Mizar of vraag ons naar de mogelijkheden.