Verken de nog redelijk onontdekte kustplaatsjes van Zuid-Noorwegen! In dit blog laat ik je kennis maken met een vijftal plekken die absoluut de moeite waard zijn om te verkennen. Schilderachtige havens, ongerepte stranden en levendige steden met maritieme geschiedenis. De zuidkust van Noorwegen biedt een goede mix van natuur en cultuur. Velen van jullie zijn wellicht bekend met Kristiansand in verband met de bootovertocht, maar naast het bekende Kristiansand zijn er nog meer bijzondere plekken in het zuiden die je niet mag missen. In april bezocht ik onder andere Farsund, Lista, Arendal en Lyngør. In dit blog lees je waarom je deze plekken in Zuid-Noorwegen niet mag missen. 

1. Kristiansand
Kristiansand heeft een klein, maar gezellig centrum. Er zijn genoeg winkel- en terrasmogelijkheden. Een andere mogelijkheid is om een stadswandeling te maken. Dit kan gegidst, maar het is ook mogelijk om zelf een route te lopen langs enkele bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de domkerk van Kristiansand, de vismarkt en Christiansholm Fortress. Verblijf je langer in omgeving Kristiansand en reis je met (jonge) kinderen? Dan zijn er ook nog enkele andere actieve mogelijkheden, zoals klimpark Høyt & Lavt of breng een bezoekje aan Kristiansand Zoo inclusief Amusementspark.

Kristiansand Zuid Noorwegen

2. Farsund
Verder naar het westen, via de E39, vind je Farsund. Farsund is een klein en schilderachtig havenstadje met leuke kronkelende straatjes. In Farsund is er ook een prachtig uitzichtpunt, namelijk Varbakk (zie hoofdafbeelding voor het uitzicht). Via een steile weg omhoog kom je bij dit punt uit, waarbij je wijd over de fjorden en het stadje Farsund kan kijken. Is het mooi weer? Dan is het zeker een aanrader om een zeilboottocht te maken met zeilboot Antigua. Zij meren aan in de haven van Farsund en met hen kan je vanaf het water genieten van Farsund en de prachtige scherenkust.

Farsund Zeilschip Zeilen Zuid Noorwegen

3. Lista
Nog iets verder richting het westen vind je Lista, dit is een groot schiereiland. De traditionele gebouwen op Lista hebben op veel plaatsen de sfeer van een dorp. Op het schiereiland kan je de vuurtoren van Lista (Lista Fyr) bezoeken. Op deze plek heb je prachtig uitzicht over de omgeving vanuit de vuurtoren. Ook zijn er speciale uitkijkpunten gecreëerd voor vogelliefhebbers om diverse vogels te spotten.

Lista Fyr Zuid Noorwegen

4. Arendal
Arendal is een leuke kustplaats met historie. Een groot deel bestond vroeger uit kanalen, maar zijn dicht gegooid om er een stad op te kunnen bouwen. Het oude maar charmante stadsdeel Tyholmen en de levendige haven Pollen zijn zeker een bezoek waard. Ook hier is het mogelijk om een gegidste stadswandeling te maken om meer te weten te komen over de historie van de stad. Er is ook een glazen lift (sinds 2021), die je naar naar de top van Fløyheia brengt en direct zorgt voor een uitzichtpunt over Arendal. Iedereen kan gratis gebruikmaken van deze glazen lift. Wanneer je de lift neemt naar beneden, kom je direct op het marktplein uit van Arendal. De stad en zijn idyllische archipel bevinden zich in het mariene nationale park Raet. 

Arendal Uitzicht Zuid Noorwegen

5. Lyngør
Wil jij zeehonden spotten in het wild? Dan is Lyngør de plek om te bezoeken. Gegarandeerd dat je zeehonden gaat zien. Dit kan tijdens een kajaktocht, of als het weer slechter is kan het ook per kleine (deels overdekte) boot.

Lyngor Zeehonden Zuid Noorwegen

Bereikbaarheid
Wil je ook bovenstaande plaatsen bezoeken? Per Holland Norway Lines reis je gemakkelijk vanuit Nederland (of op moment van schrijven tijdelijk uit Duitsland) naar Kristiansand. Een andere optie is om per Color Line van Kiel naar Oslo te varen en vanuit Oslo richting Kristiansand en/of Stavanger te reizen via Lyngør, Arendal, Farsund en/of Lista.

Ook deze plekken in Zuid-Noorwegen verkennen?
Wij bieden maatwerk aan, dus deze reis kunnen wij voor je realiseren! Ook is het mogelijk om bovenstaande plaatsen toe te voegen aan bestaande reizen, zoals reis 16-daagse Auto rondreis Bure en 16-daagse Autorondreis Noorwegen Aegir. Mail ons of neem contact met ons op via de contactpagina voor een vrijblijvend reisvoorstel.