In september ben ik voor het eerst afgereisd naar Groenland, het grootste eiland ter wereld. De reden waarom ik naar Groenland ging was de Vestnorden Workshop. Een workshop waar leveranciers uit Groenland, IJsland en de Faroër Eilanden samenkomen om hun producten en diensten te promoten. Tijdens deze workshop heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en informatie opgedaan om een nieuwe reis naar Groenland op te zetten. Houd daarom onze website in de gaten voor deze nieuwe reis naar Groenland. Voorafgaand aan de workshop heb ik een reis gemaakt om de omgeving te verkennen. In deze reisblog benoem ik de hoogtepunten van mijn reis in Groenland.

De landing in Kangerlussuaq
Na een vlucht van 4 uur en 40 minuten (van Kopenhagen naar Kangerlussuaq) kwam ik bijna op hetzelfde tijdstip aan als hoe laat ik vertrok. Tijdsverschil natuurlijk, dus een extra lange dag voor de boeg! Vlak voor de landing zag ik het onwerkelijke landschap en de Groenlandse ijskap al door de ramen van het vliegtuig. Te bedenken dat ik daar die avond ging slapen. Na een lange reis landde ik in Kangerlussuaq, gelegen aan het uiteinde van een fjord wat verder het binnenland in. Vanaf hier is het gemakkelijk om de Groenlandse ijskap op te gaan. Een van de redenen waarom we ook hier waren, om te kamperen op de ijskap!

1. Wandelen en kamperen op de Groenlandse ijskap
Na een typische Groenlandse lunch en de briefing (uitleg) pakten we onze spullen en vertrokken we met Albartos Arctic Circle richting de ijskap. Het was een hobbelige rit langs prachtige uitzichten van o.a. gletsjers en meren. Bij de rand van de ijskap kregen we nog een briefing over de veiligheid en maakten we onze stijgijzers goed vast. Het was een wandeling van ongeveer een uur naar de plek waar ons kamp zou komen te staan. Toen we eenmaal allemaal onze tenten hadden opgezet, hebben we voordat het donker werd nog een wandeling gemaakt over de ijskap. Omdat het al een paar uur regende, zijn we op een gegeven moment teruggegaan naar het kamp om te eten en ons op te warmen. De handschoenen konden we drogen aan een droogrekje aan het dak van de tent. Gelukkig, want alles was doorweekt. De nacht op het ijs kon beginnen. Snel kroop ik de koude slaapzak in en hoopte ik dat ik het niet koud zou krijgen.Wakker worden op de Groenlandse ijskap
De volgende ochtend was het eindelijk gestopt met regenen, en het leek alsof de zon zou doorkomen. We gingen de gezamenlijke tent in voor het ontbijt en maakten ons daarna klaar voor een lange wandeling van 3-4 uur. Deze wandeling was prachtig. We hebben zoveel mooie uitzichten gezien, de uitzichten over het ijs waren eindeloos! Onderweg vertelde onze gids van alles over het ijs en hoe snel het verandert, zij komen hier immers meerdere keren per week en zien dagelijks verschillen. Na de wandeling was het weer tijd om naar Kangerlussuaq te gaan. Voordat we het ijs verlieten, liet de gids ons nog één keer omdraaien, om 2 minuten in complete stilte het landschap in ons op te nemen.