Liuwa Plains

Afbeelding van Zebra Liuwa Plains Zambia Bushwaysafari 1

Het Liuwa Plains National Park is zo'n beetje het best bewaarde geheim van Zambia. Het Liuwa Plains National Park is een van de meest ongerepte wildernis gebieden van Afrika, thuisbasis voor de op één na grootste migratie van gnoes (na de Serengeti). Voor de vurige bush liefhebber heeft dit park een enorme aantrekkingskracht en het verblijf zal onvergetelijk zijn. Het Liuwa Plains National Park ligt in het westen van Kalabo in de westerse provincie van Zambia. Het heeft een oppervlakte van 3.660 km² en is sinds 1972 een nationaal park. Het park was eerder een wildreservaat dat beheerd werd door de Litunga (koning) van de Lozi gemeenschap. Twee grote rivieren, de Luambimba en de Luanginga, grenzen aan het park respectievelijk aan de oost kant het westen.

Wildlife
Het wild leeft verspreid over de vlaktes en het kost wat moeite om ze te vinden, maar om een enorme kudde blauwe gnoes tegen te komen, een roedel rondtrekkende Afrikaanse wilde honden of een groep van 12 leeuwen in dit vergeten stukje Afrika is een bijzondere ervaring. Zeker vanwege zijn volledig natuurlijke en niet gecommercialiseerde staat. Het vogelleven is overvloedig en de dreigende stormen en bliksem die verschijnen aan de horizon, steken af tegen de groene en gouden graslanden in de lente. In november, wanneer de regen komt, komen de massale kuddes blauwe gnoes uit Angola, die over de vlaktes trekken in groepen van duizenden dieren, vaak gemengd met zebra's op weg naar water. Andere antilopen die hier leven zijn de oribi, rode lechwe, steenbok, duiker, tsessebe en roan. De jackal, serval, wilde kat, wilde hond, leeuw en hyena zijn de roofdieren van het gebied.

Vogelsoorten
Vele vogels migreren hier tijdens de regen en massale vogelzwermen vliegen rond als ze naar het zuiden trekken. Enkele van de meest voor komende zijn de white bellied bustards, secretary bird, red billed and hottentot teals, crowned and wattled cranes, long tailed whydah, sooty chat, yellow throated longclaw, large flocks of black winged pratincoles die rond de pannen leven, fish eagle, tawny eagle, marshall eagle, woodland kingfisher, pink throated longclaw. De vlaktes worden onderbroken door kleine bossen die weer onderdak bieden aan veel vogels.