Kafue Nationaal Park

Het derde grootste park in Afrika

Afbeelding van Sundowner Safari Kafue African View

Kafue Nationaal Park is een van de mooiste landschappelijke parken van Zambia. Het ligt ongeveer 200 kilometer ten westen van Lusaka en beslaat ruim 22.000 vierkante kilometer. Hoewel het park alle ingrediënten in zich heeft om een drukbezocht park te zijn is het relatief onontdekt. Kafue Nationaal Park is het derde grootste park in Afrika en is één van de grootste in de wereld. Eén van de zeldzaamste bewoners is de Kafue lechwe. Deze antilopesoort was bijna uitgestorven door stroperij, maar door doeltreffende maatregelen van de overheid zijn de lechwes gelukkig nog steeds te bewonderen in het park en gaat het goed met de populatie.

Busanga Plains
In het noorden van het park liggen de Busanga Plains. Dit zijn uitgestrekte uiterwaarden van de Kafue rivier en hebben een uniek ecosysteem. De enorme vlaktes lopen tijdens het regenseizoen helemaal onder water. Tijdens de droge maanden is het gebied goed berijdbaar en kan men onder andere nijlpaarden in de ondiepe modderpoelen tegenkomen. De Busanga Plains vormen het leefgebied van een grote variatie wild. Het terrein is zeer open, een ideale leefomgeving voor leeuwen en cheeta’s. Een groot deel van de accommodaties zijn in het noorden nabij de Busanga uiterwaarden gebouwd. In deze omgeving is heel veel wild te zien. In het zuiden van het park zijn dichte bossen die afgewisseld worden door de brede Ninzhila Plains waarop veel baobabs staan.

Midden en Zuid Kafue
Het Lake Itezhi-Tezhi, een groot stuwmeer dat gevoed wordt door de Kafue Rivier, is de grootste attractie in het midden van Kafue Nationaal Park. Langs deze zuidelijke sectie van de Kafue Rivier zijn nijlpaarden en krokodillen in flinke aantallen te vinden alsmede kuddes olifanten en buffels. Achter de dam bevindt zich een enorm meer dat wordt gebruikt voor bootsafari’s om wild en vogels te spotten. Safari’s zijn in het zuiden moeilijker dan in het noorden, omdat zich in het zuiden dichte bossen bevinden.

Wildlife
Het park heeft meer dan 40 soorten wilde dieren, zoals olifanten, buffels, zebra’s, kudu’s, hartebeesten, sable en roan antilopen, gnoes, impala’s (in het zuiden), puku’s (in het noorden), oribi’s, sitatunga’s, duikers, waterbokken, wrattenzwijnen, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena's, nijlpaarden en krokodillen. Ook leven een groot aantal kleinere carnivoren zoals Afrikaanse wilde honden, jakhalzen, civet katten en genet katten in Kafue Nationaal Park. Hier huisvest ook een grote verscheidenheid aan vogels. Meer dan 400 verschillende soorten vogels zijn geregistreerd, geconcentreerd op de uiterwaarden en aan de oevers van de rivier, zoals onder andere goliath reigers, Afrikaanse visarenden en kraanvogels.

Activiteiten
Er zijn dag- en avondsafari's, waarbij u met een dagsafari naar de Busanga Plains gaat. Wandel- en boot safari's behoren ook tot de mogelijkheden.

Seizoen
April - november: Dit zijn de beste maanden voor een bezoek aan het Kafue National Park met goed en droog weer. Temperaturen lopen op tot eind 20 begin 30 °C met veel zonuren. Voor de noordelijk gelegen Busanga vlaktes zijn de maanden juni t/m oktober het beste voor een bezoek.
September - oktober: Gemiddeld zijn dit de warmste maanden in het jaar en kan er een temperatuur overdag bereikt worden van 35 °C.
December - maart: Dit zijn de meest regenachtige maanden. Alhoewel de temperaturen gemiddeld rond de 25 °C liggen, de kans op regen is het grootst. In deze periode overstromen ook de Busanga vlaktes die dan niet te bezoeken zijn.

Bovenstaande is opgenomen in de volgende reizen

Rondreis Kaira: safari’s en wildparken in Zambia

Spot veel wildlife tijdens de vele safari's in verschillende wildparken gedurende 14 dagen in Zambia!

  • Zambia
  • Victoria Watervallen
  • Gegidste safari's
  • South Luangwa NP
  • Big 5
  • 14 dagen
  • Vanaf €